Gest șocant antisemit în Parlamentul Poloniei. Donald Tusk: Este o rușine! (Video)

Gest șocant antisemit în Parlamentul Poloniei. Donald Tusk: Este o rușine! (Video)

Un deputat de extremă dreapta, Grzegorz Braun, a stins cu un extinctor o menorah – un sfeşnic cu şapte braţe, simbol al iudaismului – în Parlamentul polonez.

El a fost condamnat imediat de către noul premier Donald Tusk şi exclus de la reuniune parlamentară unde acesta își citea discursul de învestire.

„Un lucru inacceptabil a avut loc, care nu ar trebui să se repete niciodată. Este o ruşine”, a declarat presei Donald Tusk.

Preşedintele Parlamentului polonez l-a exclus pe Grzegorz Braun, din cauza acestui act „rasist, xenofob şi antisemit”.

Şeful noului Guvern polonez proeuropean Donald Tusk a susținut marți discursul de învestire în Parlament, în care a transmis mai multe mesaje prin care a semnalat întoarcerea Poloniei pe scena europeană, susţinerea Ucrainei în război şi voinţa reconstruirii unei comunităţi naţionale profund divizate.

ADVERTISING

Tusk a îndemnat lumea la „o mobilizare totală” în favoarea Ucrainei împotriva ofensivei ruse şi a dat asigurări că va acţiona „în mod eficient în favoarea Kievului”.

El a promis să soluţioneze conflictul de la frontiera Poloniei cu Ucraina, blocată de o lună de transportatori rutieri polonezi care denunţă „concurenţa neloială” a colegilor lor ucraineni. Această blocare a cauzat o criză gravă în relaţiile celor două ţări.

Tusk a promis și că Polonia va fi un membru angajat în cadrul NATO și un aliat loial al SUA.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇