Donald Tusk a primit votul de încredere ca premier, dar deja îi e sabotat planul de inversare a reformei judiciare. Polonezii au urmărit la cinema ședința Parlamentului (Video)

Donald Tusk a primit votul de încredere ca premier, dar deja îi e sabotat planul de inversare a reformei judiciare. Polonezii au urmărit la cinema ședința Parlamentului (Video)

Liberalul pro-european Donald Tusk a primit luni votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite Reuters.

Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a legislativului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă.

Mai devreme Seimul a respins guvernul minoritar al guvernului conservator în exerciţiu Mateusz Morawiecki, cu 266 de voturi la 190.

În acest timp, două hotărâri emise în aceeaşi zi de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern pro-european al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.

ADVERTISING

Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o "amendă" de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă între timp la jumătate, dar din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic.

În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amânat-o, pronunţându-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.

ADVERTISING

Coaliția lui Tusk și primele provocări

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite. Cu toate acestea, preşedintele Andrzej Duda l-a numit premier pe actualul şef al guvernului în exerciţiu, Mateusz Morawiecki, provenit din formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS), care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, fără a avea însă majoritatea.

Tusk va conduce o coaliţie din care fac parte alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.

ADVERTISING

O prioritate a viitorului guvern va fi accesarea fondurilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocate de Comisia Europeană, care a acuzat guvernul polonez în exerciţiu condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) că în cei opt ani cât a fost la putere a încălcat statul de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

Ca măsuri sociale, Tusk a promis creşterea salariilor profesorilor cu 30% şi a alocaţiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe lună.

Polonezii s-au dus la cinema să vadă votul

Interesul societății pentru viitorul guvernării e atât de mare încât sute de polonezi s-au dus la un cinematograf din centrul Varșoviei pentru a urmări sesiunea parlamentară.

Cel care a avut ideea, Michal Marszal, a scris pe o rețea de socializare că „Pentru mine a fost o glumă să urmăresc schimbarea puterii în cinematograf... (dar) a fost preluată de un cinematograf din Varșovia, fapt pentru care sunt foarte recunoscător. Trebuie să mă ciupesc pentru că încă nu-mi vine să cred că s-a întâmplat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇