Noua coaliție din Polonia a depus în Parlament două legi pentru dreptul la avort

Noua coaliție din Polonia a depus în Parlament două legi pentru dreptul la avort

Stânga poloneză, membră a coaliţiei care controlează noul parlament, a depus două proiecte de lege vizând în principal legalizarea dreptului la avort, în prezent unul din cele mai restrictive din Europa.

”Unul dintre proiecte prevede legalizarea completă a dreptului la întrerupere de sarcină până în a 12-a săptămână de gestaţie (…) şi celălalt dezincriminează în mod specific ajutorul pentru avort”, a precizat deputatul Anna Maria Zukowska, pentru AFP.

Cele două propuneri au fost depuse luni, în prima zi a sesiunii inaugurale a noului parlament rezultat din alegerile legislative din octombrie.

Două tabere opuse – populist-naţionaliştii din PiS (Lege şi Justiţie), la putere până acum, şi tabăra proeuropeană condusă de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk – revendică victoria în alegeri şi aspiră să formeze noul guvern.

PiS a obţinut cel mai mare număr de mandate, dar fără posibilitatea de a forma o majoritate, care se degajă, în schimb, pentru forţele proeuropene.

Luni, acestea au reuşit să-şi impună unul dintre lideri, Szymon Holownia, în funcţia de preşedinte al camerei inferioare.

Legalizarea dreptului la avort este înscrisă în programul a două din cele trei formaţiuni proeuropene, stânga şi Coaliţia Civică (KO) a lui Donald Tusk.

Polonia, ţară de tradiţie catolică, avea deja în vigoare una din legile cele mai restrictive din Europa în materie de avort atunci când Curtea Constituţională s-a plasat în 2020 de partea guvernului PiS declarând ”neconstituţionale” întreruperile de sarcină pentru malformaţie a fătului.

Întreruperile de sarcină sunt autorizate doar în cazuri de viol, incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

Legea le permite în teorie medicilor să practice un avort dacă viaţa femeii este în pericol, însă, în practică, ea este atât de restrictivă, încât medicilor le este teamă să recurgă la această procedură.

Legea prevede, de asemenea, până la 3 ani de închisoare pentru o femeie care îşi întrerupe sarcina sau pentru oricine ajută sau incită o femeie să-şi întrerupă sarcina.

În martie, într-un caz fără precedent în Polonia, o activistă, Justyna Wydrzynska, a fost condamnată de un tribunal din Varşovia la muncă în folosul comunităţii pentru că a ajutat la o întrerupere de sarcină.

Potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii martie, 83,7% dintre polonezi sunt favorabili unei liberalizări a legii privind avortul. Doar 11,5% dintre cei intervievaţi au spus că doresc menţinerea statutului juridic actual.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇