Polonia obține primii bani de la UE după ce fondurile fuseseră suspendate pentru încălcarea statului de drept

Polonia obține primii bani de la UE după ce fondurile fuseseră suspendate pentru încălcarea statului de drept
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Polonia a obţinut unda verde a primei plăţi din fonduri europene în vederea relansării economice după pandemia Covid-19, în valoare de cinci miliarde de euro, anunţă Guvernul în exerciţiu, fonduri suspendate de către Comisia Europeană (CE) din cauza încălcării statului de drept.

„Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv cu privire la fondurile de relansare revizuite (…). Polonia va primi în curând 20% din această sumă ca avans, adică peste cinci miliarde de euro”, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul polonez însărcinat cu Politici Regionale.

ADVERTISING

Această decizie a fost anunţată de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalişti populişti), angajat de mult timp într-un conflict cu Bruxellesul pe tema unei reforme controversate a sistemului judiciar.

25 de miliarde în plus, nicio condiție

Ministerul polonez a anunţat că prima plată din fonduri europene „nu depinde de realizarea de către Polonia a vreunei” condiţii ca cele impuse de Comisie anterior.

El nu a precizat data la care se aşteaptă să primească banii.

Varşovia a anunţat că noul buget aprobat de Bruxelles prevede o creştere a sumei destinate Poloniei - de la 35,4 miliarde de euro la 59,8 miliarde de euro - ca împrumuturi şi subvenţii.

ADVERTISING

Aceste fonduri suplimentare urmează să fie puse la dispoziţia Poloniei ca împrumuturi ieftine - în sumă de 23 de miliarde de euro -, iar doar 2,76 miliarde de euro urmează să fie acordate ca subvenţii nerambursabile.

La alocarea noilor fonduri, CE a anunţat că dă un „impuls tranziţiei ecologice a Poloniei”.

„Planul modificat pune puternic accentul asupra tranziţiei ecologice, prin alocarea a 46,6% din fondurile disponibile unor măsuri care susţin obiective (în lupta împotriva modificărilor) climatice”, a anunţat într-un comunicat Comisia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇