Germania ne trimite avioane de luptă. Primii soldați ar urma să plece spre România chiar azi

Germania ne trimite avioane de luptă. Primii soldați ar urma să plece spre România chiar azi

Germania va trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters, misiunea intervenind la câteva săptămâni de când Rusia a atacat sistematic porturile ucrainene de pe Dunăre.

Sursa de securitate a declarat că primii dintre cei până la 80 de soldaţi germani care vor fi găzduiţi la o bază militară de lângă Constanţa vor pleca spre România în cursul zilei de joi.

Atacurile ruseşti, care au loc la doar câteva sute de metri de graniţa cu România, şi resturile de drone găsite în România au crescut riscurile de securitate pentru alianţa militară ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

ADVERTISING

În septembrie, şeful NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept "destabilizatoare" loviturile ruseşti din apropierea graniţei cu România, chiar dacă nu există indicii că Rusia ar fi avut intenţia să lovească un membru NATO.

Forţele aeriene germane au sprijinit şi în trecut misiunea de poliţie aeriană a NATO în România.

În iulie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente. Dar Ministerul Apărării din Germania s-a văzut nevoit să infirme ferm că s-ar gândi să staționeze permanent trupe în România.

ADVERTISING

Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Iar în septembrie americanii au trimis avioane de luptă F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliţie aeriană a NATO în România, după căderea resturilor de drone în Tulcea.

Germania îşi va retrage unităţile Patriot din Polonia

Pe de ală parte, Germania va pune capăt desfăşurării a trei unităţi de apărare antiaeriană Patriot în Polonia după aproape un an, a anunţat Ministerul Apărării de la Berlin, relatează Reuters.

ADVERTISING

Împreună cu sistemele Patriot, de la începutul anului aproximativ 300 de soldaţi germani au fost, de asemenea, trimişi în oraşul polonez Zamosc, la 50 km de graniţa cu Ucraina, pentru a proteja oraşul din sud şi legătura feroviară crucială cu Ucraina.

Desfăşurarea de forţe a fost determinată de o rachetă ucraineană rătăcită, care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă.

Soldaţii germani îşi vor încheia operaţiunile vineri şi vor începe dislocarea începând de săptămâna viitoare, a precizat Berlinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇