Racheta care a căzut în Polonia și a ucis doi oameni era ucraineană

Racheta care a căzut în Polonia și a ucis doi oameni era ucraineană

Racheta care a ucis două persoane în noiembrie, la un depozit de cereale în sudul Poloniei, a fost trasă de către ucraineni, au stabilit experţii polonezi.

Explozia rachetei în Polonia, un stat membru NATO, a alimentat temeri cu privire la faptul că războiul din Ucraina se poate extinde şi declanşa Articolul 5 privind apărarea colectivă, însă atât Varşovia, cât şi NATO au estimat la acea vreme că era vorba despre o rachetă ucraineană „rătăcită”, potolind aceste temeri.

Polonia a stabilit că această rachetă, care a căzut în satul Przewodow, era o rachetă antiaeriană de tip S-300 5-W-55 şi că a fost trasă de pe teritoriul Ucrainei, au declarat surse la curent cu ancheta pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, potrivit Reuters.

„Această rachetă are o rază de acţiune de 75 până la 90 de kilometri. La acea vreme, poziţii ruseşti se aflau într-un loc din care rachete ruseşti puteau atinge Przewodow”, declară această sursă ziarului polonez.

ADVERTISING

Ucraina a negat atunci că vreo rachetă ucraineană a căzut în Polonia, în ciuda declarațiilor oficialilor polonezi și ai NATO.

Rzeczpospolita scrie că Kievul nu a pus la dispoziţia anchetatorilor polonezi nicio informaţie.

Procuratura poloneză a primit raportul experţilor, însă nu-l prezintă public, deoarece este „confidenţial”, declară ziarului un purtător de cuvânt al parchetului, Lukasz Lapczynski.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇