Ziua 580. Rușii atacă iar la Dunăre, nou ultimatum de la Putin, Kremlinul promite că tancurile americane vor arde. Comandantul flotei ruse trăiește?

Ziua 580. Rușii atacă iar la Dunăre, nou ultimatum de la Putin, Kremlinul promite că tancurile americane vor arde. Comandantul flotei ruse trăiește?

Ziua 580 de război a debutat cu un atac cu drone pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka. Unele au căzut în apropierea unui bac cu români, care pleca spre Isaccea.

Potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare ucrainene, cel puțin trei drone au căzut în Vama Orlovka. Cel puțin două persoane au fost rănite și zeci de mașini au fost avariate, au anunțat ucrainenii.

Rușii au atacat cu rachete și orașul Krivoi Rog. O fabrică a fost avariată, dar nu s-au raportat victime.

De partea cealaltă, apărarea aeriană a Rusiei a anunțat că un atac cu rachete al ucrainenilor a vizat Crimeea. Potrivit informaţiilor preliminare, o rachetă a fost doborâtă în apropierea aerodromului Belbek.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în analiza sa că forțele ruse au eșuat în atacurile din apropiere de Avdiivka și Marinka, la periferia de vest a regiunii Donețk.

Iar preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat România şi Bulgaria, în problema cerealelor. „Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României“, a spus Zelenski.

Situația pe front

  • Bombardamente lângă Isaccea - Rusia a atacat cu 38 de drone Ucraina, iar 26 dintre ele au fost doborâte. Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka, unele căzând în apropierea unui bac cu români, care pleca spre Isaccea. Potrivit informațiilor de pe rețelele de socializare ucrainene, cel puțin trei drone au căzut în Vama Orlovka. Cel puțin două persoane au fost rănite și zeci de mașini au fost avariate, au anunțat ucrainenii. Detalii AICI.

Publicată de Gabor Petru pe Luni, 25 septembrie 2023
  • Bombardamente și în Krivoi Rog - O lovitură cu rachete rusești a avariat o fabrică din orașul Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, a declarat primarul acesteia, Oleksandr Vilkul. Nu s-au raportat victime.
  • Atac în Herson - Două persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra Hersonului în această dimineață. A sunat din nou alerta aeriană în regiune, guvernatorul Oleksandr Prokudin avertizând pe Telegram despre pericolul rachetelor balistice.
  • Atac cu rachete în Crimeea - Un atac cu rachete a vizat Crimeea, iar apărarea aeriană a Rusiei a doborât o rachetă, au declarat autorităţile instalate de Moscova la conducerea acestei peninsule ucrainene anexate în 2014. "Militarii noştri resping un atac asupra Crimeii. Potrivit informaţiilor preliminare, apărarea antiaeriană a doborât o rachetă în apropierea aerodromului Belbek. Eforturile sunt încă în desfăşurare", a declarat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, pe Telegram.
  • Atacuri eșuate - Forțele ruse au eșuat în atacurile din apropiere de Avdiivka și Marinka, la periferia de vest a regiunii Donețk, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De asemenea, forțele ruse nu au reușit să recupereze terenul pierdut în apropiere de Novomihailivka, la 36 km sud-vest de Adviivka. Trupele ruse au efectuat lovituri eșuate și în apropiere de Klișchiivka, precum și la est și sud-est de Bohdanivka (la șapte kilometri nord-vest de Bahmut), potrivit rapoartelor armatei ucrainene.
  • Kremlinul amenință Abrams-urile - Tancurile americane de tip Abrams livrate Kievul „vor arde” a ameninţat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinul: „Tancurile Abrams sunt arme serioase. Vor arde şi ele. Toate acestea nu pot în niciun caz să afecteze esenţa operaţiunii militare speciale şi nici rezultatul” acesteia. Nu există (…) vreun tip de armă care să schimbe raportul de forţe pe câmpul de luptă”.
  • Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 276.670 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 400 de soldați ruși. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, printre altele, 4.672 de tancuri, 8.496 de vehicule blindate de luptă, 315 de avioane, 316 de elicoptere, 4.924 de ambarcațiuni și 4.924 drone.
  • Racheta din Polonia - Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane în sudul Poloniei în noiembrie a fost trasă de Ucraina, a informat cotidianul Rzeczpospolita, citând surse oficiale. Explozia rachetei din Polonia, țară membră NATO, a alimentat temerile că războiul din Ucraina ar putea evolua într-un conflict mai larg prin declanșarea clauzei de apărare reciprocă a alianței, dar la acea vreme Varșovia și NATO au declarat că este posibil ca drona să fie ucraineană.
  • Ofițerii ruși au divulgat ucrainenilor informații - După ce nu și-au primit salariile, câțiva ofițeri ruși au decis să divulge informații confidențiale despre flota rusă de la Marea Neagră unei mișcări partizane ucrainene. Acele informații au deschis calea unui atac devastator asupra sediului flotei din peninsula Crimeea, scrie presa din Ucraina, citată de Insider.
  • Sokiolov trăiește? - Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră şi unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai Marinei ruse, a fost fotografiat marţi participând la o videoconferinţă, la o zi după ce forţele speciale ucrainene au anunţat că l-au ucis. Într-o fotografie publicată de Ministerul rus al Apărării, Sokolov este arătat participând aparent la o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi alţi amirali de rang înalt şi şefi ai armatei.

Alte informații relevante

  • Zelenski laudă România - Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat România şi Bulgaria, în problema cerealelor. „Sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie", a declarat Zelenski, luni seara, în discursul său zilnic. Detalii AICI.
  • Rusia ridică restricţiile de export - Rusia a făcut unele modificări la interdicţia de export de combustibili, inclusiv ridicarea restricţiilor privind combustibilul utilizat pentru unele nave şi motorina cu conţinut ridicat de sulf, a arătat un document guvernamental, la doar câteva zile după ce Moscova a anunţat pentru prima dată restricţiile. Moscova a ridicat, de asemenea, restricţiile la exportul de combustibil deja acceptat la export de către Căile Ferate Ruse şi Transneft, înainte ca săptămâna trecută să fi fost anunţată interdicţia iniţială. Interzicerea pe termen nedefinit a exporturilor pentru toate tipurile de benzină şi motorină de înaltă calitate rămâne în vigoare.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin dă un nou ultimatum - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat ministrului său al Apărării Serghei Şoigu un termen de o lună de zile - până la începutul lui octombrie - să inverseze tendinţa pe front şi să oprească contraofensiva ucraineană, aflată în desfăşurare de patru luni, declară o sursă de la Kremlin Institutului de Studiu al Războiului (ISW): „Vladimir Putin i-ar fi stabilit lui Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, un termen de o lună, până la începutul lui octombrie 2023, să îmbunătăţească situaţia pe front, să oprească contraofensivele ucrainene şi să le permită forţelor ruse să reia controlul şi să lanseze o operaţiune ofensivă împotriva unui oraş mare”.
  • Închisoare mai dură pentru Navalnîi - Justiţia rusă a respins, marţi, apelul formulat de politicianul de opoziţie Alexeï Navalnîi împotriva condamnării sale la 19 ani de închisoare pentru „extremism", un verdict care îl va trimite într-o colonie penitenciară cu condiţii şi mai dure.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇