Zelenski laudă România: Așteptăm de la alte țări vecine aceeași cooperare constructivă

Zelenski laudă România: Așteptăm de la alte țări vecine aceeași cooperare constructivă

Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat România şi Bulgaria, în problema cerealelor.

„Am avut o întâlnire cu oficialii guvernamentali şi cu Oficiul privind exporturile noastre de cereale. Am coordonat măsurile ulterioare şi am înregistrat rezultatele obţinute.

În primul rând: Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale. Acest lucru este complet raţional.

În al doilea rând, eliminăm treptat emoţiile din acest subiect în majoritatea problemelor. Lucrul cu vecinii noştri poate şi ar trebui să fie în întregime constructiv, iar Ucraina face totul pentru asta.

ADVERTISING

În al treilea rând, sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie", a declarat Zelenski, luni seara, în discursul său zilnic.

Polonia, Slovacia și Ungaria se opun ridicării restricțiilor comerciale impuse de UE asupra cerealelor ucrainene. Motivele țin de politica internă. În Polonia și Slovacia vin alegerile, iar Ungaria își susține aliații.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România.

Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare.

În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse", a afirmat şeful statului.

ADVERTISING

Fermierii români au anunțat că suspendă protestele programate pentru perioada următoare după ce au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii Florin Barbu în privința produselor care vin din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇