Fermierii bulgari au blocat granița cu România, din cauza cerealelor ucrainene. Ciolacu anunță ce face ca să-i protejeze pe agricultorii români

Fermierii bulgari au blocat granița cu România, din cauza cerealelor ucrainene. Ciolacu anunță ce face ca să-i protejeze pe agricultorii români

Un protest al transportatorilor bulgari de cereale se desfăşoară, luni, în apropierea punctelor de trecere a frontierei Giurgiu, Calafat, Negru Vodă şi Vama Veche, fiind impuse restricţii de circulaţie pentru camioane. Și autoturismele normale sunt însă afectate de timpii ridicați de așteptare.

„În cursul acestei zile, autorităţile bulgare au informat structurile Poliţiei de Frontieră Române de la graniţa cu R. Bulgară, respectiv Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Garda de Coastă, cu privire la faptul că, începând cu ora 10:00, pe teritoriul statului vecin sunt desfăşurate acţiuni de protest ale transportatorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Giurgiu – Ruse, PTF Calafat – Vidin, PTF Vama Veche – Durankulak şi Negru Voda – Kardam”, a transmis, luni, Poliţia de Frontieră.

În prezent, traficul autoturismelor şi al autocamioanelor prin PTF Ruse, pe ambele sensuri, este restricţionat de autorităţile bulgare. De asemenea, autorităţile de frontieră din PTF Kardam, corespondent al PTF Negru Vodă, nu permit de la ora 12:00 intrarea pentru nici un tip de mijloc de transport.

ADVERTISING

UPDATE 1: La ora 13:00, la punctele de trecere de la Siret, Sculeni, Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu și Calafat timpii de așteptare erau de până la 60 de minute.

Conducerea Uniunii Fermierilor din Bulgaria s-a adunat la aeroportul din Byala Slatina, unde au fost aduse toate utilajele agricole din regiune.

„Ne cerem scuze cetăţenilor şi îi avertizăm să amâne călătoriile planificate în 18 şi 19 septembrie, deoarece drumurile principale vor fi închise în toată ţara. Acţiunile eficiente de protest vor continua până când toate cererile vor fi îndeplinite", a declarat Georgi Stoyanov, preşedintele Uniunii. Protestul se va muta marţi la Sofia.

UPDATE 2: Cu puțin înainte de ora 14:00 traficul a fost reluat pe ambele sensuri la Giurgiu, însă camioanele care ies din România au de aşteptat 120 de minute, iar cele care intră în ţară au de aşteptat 90 de minute. Pentru autoturisme timpul de aşteptare este de 30 de minute, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ciolacu anunță că niciun bob de grâu ucrainean nu a trecut prin România

Și fermierii români au amenințat cu acțiuni similare în vămi și Portul Constanța, astfel că premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene.

El a arătat că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE. Şeful Executivului a precizat că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei”, a spus preşedintele PSD după şedinţa conducerii partidului.

ADVERTISING

„Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen's agreement între mine şi premierul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi.

Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm.

În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită”, a mai spus Marcel Ciolacu. 

Premierul a arătat că „înţelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României”. „Ne-am ţinut de ea în primul rând partea ucraineană şi a doua înţelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm şi cu Comisia şi cu noi. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicţie”, a mai spus şeful Executivului. 

Ciolacu a menţionat că până acum am ajuns cu eforturile deosebite făcute de ministrul Transporturilor, la un 2,5 milioane de tone de cereale să tranziteze pe lună România.

„Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a făcut nişte investiţii rapide, prin Ministerul Transporturilor, atât pe căi ferate, cât şi pe tranzitul pe Dunăre”, a arătat Ciolacu. 

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Luni, reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei, Taras Kachka, a anunțat că Kievul intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇