România anunță noi măsuri pentru a crește volumul de cereale care trec prin țara noastră. Kievul dă asigurări: Nu facem competiție agricultorilor locali (Video)

România anunță noi măsuri pentru a crește volumul de cereale care trec prin țara noastră. Kievul dă asigurări: Nu facem competiție agricultorilor locali (Video)

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă, vineri, la finalul unei noi întâlniri care a avut loc la Constanţa cu oficiali ucraineni, americani, moldoveni şi ai Uniunii Europene, că au fost stabilite noi măsuri pentru facilitarea tranzitului cerealelor provenite Ucraina.

„Am luat decizii care vor îmbunătăţi şi vor creşte nivelul de tranzit al grânelor prin România. Ca să vă dau un ordin de mărime, în luna august s-au tranzitat prin România în jur de 2,5 milioane de tone de grâne, mai mult, chiar, peste 2,5 milioane de tone. Nivelul la care ne dorim să ajungem în lunile următoare este de 4 milioane de tone şi este posibil acest lucru şi am să vă dau câteva decizii pe care le-am luat azi şi câteva modalităţi prin care se poate creşte această capacitate de tranzit.

ADVERTISING

Prima ar fi implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe Sulina 24 de ore din 24 şi acest lucru se va termina în această toamnă, asta va duce automat la creşterea acestui tranzit. Doi: am reuşit să mărim numărul de piloţi şi vreau să mulţumesc Ministerului Apărării Naţionale care ne-a ajutat cu încă 10 piloţi faţă de cei 54 pe care îi aveam deja înmatriculaţi, Ministerul Apărării Naţionale a venit cu încă 10 piloţi, asta ne duce la un număr absolut rezonabil de piloţi care să tranziteze canalul Sulina”, a afirmat Sorin Grindeanu vineri, la finalul întâlnirii de la Constanţa pe tema tranzitului cerealelor ucrainene, a doua astfel de reuniune după cea de luna trecută, de la Galaţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul Transporturilor anunţă de asemenea că în privinţa Portului Constanţa vor fi adoptate câteva decizii legate de transbordarea cerealelor de la o navă la alta, în aşa fel încât prin această operaţiune să crească cu 500 de mii de tone capacitatea de transport. 

Grindeanu anunţă că luna viitoare, sau peste două luni, va avea loc o nouă întâlnire, în cadrul căreia se va analiza rezultatul deciziilor luate vineri la Constanţa. 

„Vreau să reafirm sprijinul Guvernului României pentru Ucraina, să condamn încă o dată agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi să spun cu fermitate că vom sta alături de Ucraina până la capăt în acest conflict provocat de agresorii ruşi”, a mai afirmat Grindeanu vineri, la Constanţa.

ADVERTISING

La rândul său, viceprim-ministrul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, prezent în România, a afirmat că activitatea de tranzit a cerealelor ucrainene prin România nu înseamnă că există concurenţă pe piaţa cerealelor între agricultorii ucraineni şi cei români, el subliniind că această activitate va aduce venituri afacerilor locale, în România.

„După retragerea Federaţiei Ruse din Iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, Dunărea şi direcţionarea exporturilor noastre prin Moldova şi România reprezintă o direcţie-cheie acum. Cel puţin ne ajută să realizăm aproximativ 50% din exporturile noastre şi muncim din greu la acest lucru împreună cu partenerii noştri. Singura alternativă acum sunt porturile din regiunea Dunării. De la retragerea Rusiei din iniţiativa privind cerealele, ruşii au atacat porturile de cel puţin 118 ori. Infrastructură portuară a fost avariată sau distrusă, şase vase civile au fost afectate şi peste zece civili au fost răniţi”, a afirmat vicepremierul ucrainean.

Acesta a subliniat că nu există competiţie între agricultorii din Ucraina şi cei din România. 

„Vor fi volume în plus (care vor tranzita – n.red.) România şi Moldova. Noi nu facem competiţie, nu va avea nicio influenţă asupra afacerilor locale, va fi valoare adăugată, bani în plus şi venituri în plus pentru afacerile dvs”, a adăugat viceprim-ministrul Ucrainei.

El a menţionat că, în condiţiile în care Ministerul român al Apărării Naţionale a pus la dispoziţie 10 piloţi pentru a naviga pe canalul Sulina, speră ca piloţii militari români să înceapă să opereze cât mai curând posibil pe canalul care este folosit drept rută pentru grânele din Ucraina.

Oleksandr Kubrakov a avansat ideea reconstrucţiei mai multor puncte de trecere a frontierei între Ucraina şi România, pentru facilitarea transportului între cele două ţări şi grăbirea fluxului de pasageri şi mărfuri.

Conferință de presă

Continuăm investițiile în #infrastructura navală, feroviară și rutieră. În actualul context regional, #România este determinată să își dezvolte capacitățile pe toate tipurile de transport! Este o dovadă clară a angajamentului nostru pentru a veni și în sprijinul vecinilor noștri din Ucraina și Republica Moldova.

Publicată de Sorin Grindeanu pe Vineri, 15 septembrie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇