Fermierii români au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii în scandalul cerealelor

Fermierii români au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii în scandalul cerealelor

Fermierii români au anunțat că suspendă protestele programate pentru perioada următoare după ce au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii Florin Barbu în privința produselor care vin din Ucraina.

Astfel, vor mai putea importa cereale din Ucraina doar producătorii agricoli români, de exemplu o fermă zootehnică, un crescător de porci sau procesatorii de cereale – de exemplu, un producător de făină sau de pâine.

Însă doar în condițiile în care unitățile respective nu au suficientă materie primă astfel încât să funcționeze, informează TVR.

ADVERTISING

Acestea trebuie să obțină o licență specială de import de la Ministerul Agriculturii, ANAF-ul le va verifica stocurile, să vadă dacă într-adevăr există acest deficit pe stoc, iar ANSVSA va face un control de calitate al mărfii care ar urma să vină din Ucraina.

Totodată, firma din Ucraina care va vinde marfă în România va trebui să dețină o licență de export, pe care o vor elibera autoritățile de la Kiev.

"În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina", a declarat, luni seara, Florin Barbu, la finalul întâlnirii cu asociaţiile fermierilor români, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Ministrul Agriculturii a subliniat că în 30 de zile trebuie să se realizeze aceste licenţe, atât pe teritoriul Ucrainei, cât şi pe teritoriul României, iar, în cazul în care "se va forţa şi se va încerca să se aducă 1 kg de grâu sau de porumb în România", ordinul de interdicţie este pregătit şi acesta va fi dat şi publicat în Monitorul Oficial.

La rândul său, presedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că fermierii sunt dispuşi să aştepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar dacă nu vor fi respectate aceste decizii fermierii vor reacţiona în consecinţă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇