Ciolacu cere trupe germane permanente pe teritoriul României. Scholz ne vrea în Schengen anul acesta

Ciolacu cere trupe germane permanente pe teritoriul României. Scholz ne vrea în Schengen anul acesta

Marcel Ciolacu a fost primit, marți, de Olaf Scholz, cancelarul german. Premierul român se află într-o vizită oficială în Germania azi şi mâine.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia de securitate, summit-ul NATO de la Vilnius şi aderarea României la Schengen.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente.

În perspectiva summit-ului NATO de la Vilnius, un jurnalist l-a întrebat, la Berlin, pe Marcel Ciolacu la ce se așteaptă în ceea ce privește consolidarea flancului estic al NATO, în condițiile în care 4.000 de soldați au fost promiși de către Germania pentru a fi plasați în Lituania.

ADVERTISING

„Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldaţi. Eu sper cât de curând pe teritoriul României să avem militari permanenţi. Este evident că va fi un conflict de durată. Mai mult, cu toţii ne-am fi aşteptat poate să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toţii ştim că nu se putea acest lucru.

Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operaţii în acest moment arată altfel”, a explicat Marcel Ciolacu, în conferinţa de presă comună cu Olaf Scholz.

ADVERTISING

Liderul social-democraţilor a adăugat că ar trebui să existe trupe germane permanente pe teritoriul ţării noastre.

„Da, cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers”, a mai precizat Ciolacu.

Germania ne vrea în Schengen, în 2023: Discutăm cu prietenii şi colegii noştri sceptici din Europa

Pe de altă parte, cancelarul Scholz a afirmat că ţara sa susţine România pentru a deveni în acest an membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. Acesta a adăugat că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile tehnice pentru aderare.

ADVERTISING

„Germania susţine România pentru ca ţara dvs să devină anul acesta membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen. România a întreprins deja eforturi majore pentru aderarea la spaţiul Schengen şi aceste eforturi trebuie apreciate. Noi ne implicăm cu toată forţa pentru aceasta”, a explicat Olaf Scholz.

El a promis că va relua discuţiile privind această aderare la Schengen, iar preşedinţia Consiliului UE deţinută de Spania şi-a propus „să aducă schimbare în acest proces, să îl revigoreze”.

Ciolacu Scholtz
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

„Aşa cum spunea deja domnul prim-ministru, Germania susţine aderarea României pe deplin şi vom relua această poziţie clar şi în viitor şi în ceea ce priveşte condiţiile de îndeplinit de către România şi Bulgaria.

Discutăm cu prietenii şi colegii noştri sceptici din Europa, nu doar în cadrul discuţiilor oficiale, ci şi în discuţii semi-oficiale. Este adevărat că preşedinţia Spaniei şi-a propus să aducă schimbare în acest proces, să îl revigoreze. Nu aş vrea să speculez, însă din punctul meu de vedere şi al viitorului cred că este corect ca România să adere la spaţiul Schengen.

Noi toţi, şi reiterez acest lucru, ne dorim ca România să devină membru al spaţiului Schengen. Ţine şi de conceptul echităţii şi al dreptăţii. România şi-a îndeplinit condiţiile tehnice, iar toate rapoartele vorbesc acest limbaj – că România şi-a îndeplinit condiţiile şi obligativităţile tehnice”, a completat Scholz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇