Germania atenționează Polonia: MIG-urile pentru Ucraina ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului

Germania atenționează Polonia: MIG-urile pentru Ucraina ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului

Guvernul Germaniei a avertizat Polonia că ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului pentru a livra avioane de vânătoare MIG-29 Ucrainei, în contextul în care unele aeronave ar putea proveni din foste stocuri germane.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, a declarat vineri, conform site-ului Tagesschau.de, că în cazul în care Polonia intenţionează să trimită în Ucraina avioane de tip MIG-29 provenind din Germania, va trebui să depună o cerere de autorizare a transferului de către Berlin.

ADVERTISING

"Noi aşteptăm depunerea unei cereri", a afirmat Steffen Hebestreit.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, potrivit CNN, că unele dintre avioanele de vânătoare MIG-29 provin din fosta Republică Democrată Germană (RDG). Deocamdată, Varşovia nu a formulat nicio cerere de autorizare adresată Germaniei.

Polonia a anunţat intenţia de a furniza Ucrainei zece avioane de vânătoare de tip MIG-29. În prima etapă vor fi furnizate patru aparate. De asemenea, Slovacia a prezentat un plan de trimitere a 13 avioane MIG-29 în Ucraina. Administraţia de la Washington a evitat, joi, să evalueze în vreun fel decizia Poloniei de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29, dar a reafirmat refuzul Statelor Unite de a transfera aeronave F-16.

ADVERTISING

Rusia a ameninţat cu distrugerea avioanelor de vânătoare oferite de Polonia şi Slovacia. "Observăm o implicare din ce în ce mai mare" a statelor NATO în conflict. "Aceste avioane vor fi distruse. Livrarea acestor echipamente militare nu va face decât să afecteze soluţionarea conflictului, aşa cum noi am semnalat în mod repetat", a atras atenţia Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇