Ziua 386: ONU spune că nu e genocid în Ucraina. Polonia trimite avioane, SUA refuză, Assad îl invită pe Putin să-și facă baze în Siria

Ziua 386: ONU spune că nu e genocid în Ucraina. Polonia trimite avioane, SUA refuză, Assad îl invită pe Putin să-și facă baze în Siria
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 386 de război, au apărut și primele imagini cu drona americană doborâtă, care arată că rușii au mințit, iar avioanele lor au atins-o. Rusia a negat în repetate rânduri că a avut loc o coliziune.

Între timp, rușii ar fi ajuns la locul unde se află drona în Marea Neagră.

Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a găsit și una dintre cauzele incidentului: „intensificarea” operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite.

Tot azi vine o veste mare pentru Ucraina de la vecini. Preşedintele Poloniei a anunţat că ţara sa va transfera patru avioane MIG-29 în următoarele zile. Polonia devine astfel prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei, o solicitare pe care Kievul o face de mult timp.

Pe front, luptele continuă. Alarmele de raid aerian au sunat iar în mai multe regiuni, iar armata ucraineană a respins peste 75 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

În Bahmut, Rusia a pierdut între 20.000 - 30.000 de militari din luna mai a anului trecut și până în prezent, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Pierderile ruse includ atât mercenari Wagner, cât și trupe ale armatei. ISW mai spune că atacul rușilor asupra orașului Bahmut se apropie de „punctul culminant”.

ADVERTISING

Peste graniţă, în Rusia, un incendiu şi explozii puternice s-au putut auzi într-o clădire FSB din Rostov-pe-Don.

Drona americană doborâtă de ruși

  • Primele imagini cu drona arată că rușii au mințit - Armata americană a publicat imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona americană deasupra Mării Negre. Imaginile arată cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă dronă, lăsând în urmă șuvoaie de combustibil. Ulterior, același avion se apropie și mai mult de dronă. Clipul este întrerupt atunci când avionul de luptă rus se ciocnește de dronă, provocându-i daune la elice, ceea ce a forțat în cele din urmă SUA să o doboare în Marea Neagră. Rusia a negat în repetate rânduri că a avut loc o coliziune. Detalii AICI.
  • Rusia ar fi ajuns la locul unde se află drona americană doborâtă în Marea Neagră, potrivit unor surse citate de The Telegraph. Informația nu a fost confirmată oficial. Autorităţile de la Moscova anunțaseră miercuri că vor încerca să recupereze drona.
  • 20 de nave rusești trimise după dronă - Ucraina susține că Rusia a mobilizat 20 de nave de război și o mulțime de unități ale flotei auxiliare în Marea Neagră, pentru a căuta drona. Printre aceste nave se numără mai multe portavioane care pot fi echipate cu zeci de rachete Kalibr.
  • Armata rusă decide dacă recuperează drona - O decizie cu privire la o recuperare a dronei revine Ministerului rus al Apărării, anunţă Kremlinul. ”Aceasta este o prerogativă militară. Dacă ei cred că este necesar pentru interesele noastre şi securitatea noastră la Marea Neagră, o vor face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care susţine că nu ştie ce a decis Ministerul rus al Apărării în acest sens.
  • Șoigu spune de ce a fost doborâtă drona - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că „intensificarea” operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una dintre cauzele incidentului dintre aviaţia rusă şi drona americană din Marea Neagră: "Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate anunţată de Rusia şi stabilită ca urmare a desfăşurării operaţiunii militare speciale în Ucraina, precum şi intensificării activităţilor de spionaj împotriva intereselor Rusiei”.
  • Rușii au pescuit bucăți din dronă - Echipaje ale Forţelor Navale ruse au recuperat mici fragmente ale fuselajului exterior al dronei militare americane care s-a prăbuşit în Marea Neagră, afirmă un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului. Administraţia de la Washington a minimizat importanţa datelor sensibile pe care ar putea să le obţină Rusia: „Am făcut imposibilă colectarea datelor valoroase din resturile dronei sau din fragmentele rămase la suprafaţa apei".
ADVERTISING

Situația pe front

  • O alertă de raid aerian a fost declanșată joi dimineață în mare parte a Ucrainei. „Nu știu cum trăiesc ucrainenii așa”, a scris pe Twitter jurnalista NPR Eleanor Beardsley, care se află în prezent la Kiev.
  • Pierderi uriașe ale rușilor în Bahmut - Rusia a pierdut între 20.000 - 30.000 de militari doar în bătălia de la Bahmut, din luna mai a anului trecut și până în prezent, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Pierderile ruse includ atât mercenari Wagner, cât și trupe ale armatei. ISW mai spune că atacul rușilor asupra orașului Bahmut se apropie de „punctul culminant”.
  • Armata ucraineană a respins peste 75 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Forțele ruse își concentrează eforturile pe ofensive în regiunea Donețk.
  • Bombardamente în Harkov - Armata rusă a distrus și a avariat mai multe blocuri și infrastructura în două localități din regiunea Harkov noaptea trecută, în urma unor bombardamente, a declarat guvernatorul Oleg Siniehubov.
  • Câștig teritorial insignifiant - Forțele ruse și-au extins ocupația în Ucraina într-o lună de lupte brutale, dar câștigul teritorial este insignifiant și a fost obținut cu mari pierderi umane și materiale. Detalii AICI.
  • Dronă din China găsită în Ucraina - Militarii ucraineni au găsit pe teritoriul lor rămăşiţele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil, fabricată de o companie chineză, modernizată şi înarmată, ce ar fi fost folosită de Rusia. Drona a fost doborâtă într-o pădure ucraineană a cărei localizare nu este specificată, iar rămăşiţele ei au fost arătate jurnaliştilor de la CNN de militari ucraineni, care au dat asigurări că au doborât-o cu armele lor automate Ak-47.
  • Incendiu la o clădire FSB - Un incendiu puternic a izbucnit într-o clădire a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rostov-pe-Don, oraș aflat la circa 120 km de granița cu Ucraina. Exploziile au fost cauzate de un scurtcircuit, anunţă guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev. ”Propagarea incendiului a cauzat explozii ale unor containere cu carburant şi lubrifianţi. Incendiul s-a răspândit pe o suprafaţă de 800 mp şi a condus la surparea a două ziduri”, precizează el. O persoană a murit și două au fost rănite.

Alte informații relevante

  • ONU spune că nu e genocid - Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă: „Nu am constatat că a existat un genocid în Ucraina", a declarat Erik Mose, unul dintre cei trei comisari însărcinaţi cu ancheta, subliniind totuşi că „anumite aspecte pot ridica întrebări cu privire la această crimă".
  • Vin avioanele din Polonia - Polonia va transfera Ucrainei în zilele următoare patru avioane de vânătoare MIG-29, a anunţat joi preşedintele Andrzej Duda. "În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale", a spus Duda la o conferinţă de presă. "Celelalte sunt în pregătire, în reparaţii", a adăugat el. Polonia devine astfel prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei, o solicitare pe care Kievul o face de mult timp.
  • SUA își menține poziția - Administraţia de la Washington a evitat, joi, să evalueze în vreun fel decizia Poloniei de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29, dar a reafirmat refuzul Statelor Unite de a transfera aeronave F-16. „Acestea sunt decizii suverane ale fiecărei ţări, iar noi respectăm aceste decizii suverane. Fiecare ţară stabileşte ce oferă (…). Nu este rolul Statelor Unite să caracterizeze decizia Poloniei într-un mod sau în altul. Analiza noastră în privinţa avioanelor F-16 nu se schimbă", a declarat John Kirby.
  • Asad la Kremlin - Preşedintele sirian Bashar al-Assad, care s-a întâlnit miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Kremlin, a spus că Damascul recunoaşte teritoriile revendicate de Rusia în Ucraina și a invitat Rusia să-și facă baze permanente în Siria: „Eu spun că acestea sunt teritorii ruseşti şi, chiar dacă războiul nu ar fi avut loc, acestea sunt, din punct de vedere istoric, teritorii ruseşti".
  • Volodimir Zelenski a mulţumit Danemarcei pentru decizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari. “Aş dori să mulţumesc Danemarcei. Atât pentru noul pachet de apărare pentru Ucraina, cât şi pentru decizia de a înfiinţa un fond special de ajutorare a ţării noastre în valoare de un miliard de dolari. Este extrem de semnificativ. Este extrem de necesar. Sunt recunoscător guvernului şi parlamentului danez, întregii societăţi daneze”, a spus Zelenski.
  • Rusia a dat asigurări că nu reprezintă o ''ameninţare'' pentru Finlanda şi Suedia, două ţări care vor să se alăture NATO, dar a căror aderare a fost până acum blocată de Ankara. Helsinki a declarat miercuri că Turcia a luat decizia cu privire la aderarea Finlandei după aproape un an de blocaj. "Am deplâns în repetate rânduri această orientare către aderare a Finlandei şi Suediei, am spus de mai multe ori că Rusia nu este în niciun caz o ameninţare pentru aceste ţări", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Putin cere ajutor de la miliardari - Vladimir Putin i-a îndemnat pe miliardari şi elita de bussines a Rusiei să investească în noi tehnologii, facilităţi de producţie şi companii, pentru a ajuta Rusia să depăşească ceea ce a numit încercările Occidentului de a-i distruge economia. De asemenea, Putin a subliniat că până acum Rusia a sfidat aceste încercări şi că firmele occidentale care au decis să rămână în ţară, în loc să se alăture exodului companiilor, au luat o decizie inteligentă.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇