Ce suprafață infimă din Ucraina a ocupat Rusia într-o lună de ofensivă în care a pierdut mii de soldați

Ce suprafață infimă din Ucraina a ocupat Rusia într-o lună de ofensivă în care a pierdut mii de soldați

Forțele ruse și-au extins ocupația în Ucraina într-o lună de lupte brutale, dar câștigul teritorial este insignifiant și a fost obținut cu mari pierderi umane și materiale.

Rusia a reușit să-și extindă teritoriul pe care îl ocupă în Ucraina cu mai puțin de 0,04% în februarie, luna în care a lansat o nouă ofensivă, spun experții citați de Insider.

Din datele strânse de grupul de analiză Institute for the Study of War (ISW) din Washington rezultă că armata rusă a câștigat o suprafață de numai 0,039% din Ucraina între 31 ianuarie și 28 februarie, echivalentul a 233,94 kilometri pătrați.

ADVERTISING

Această evoluție corespunde cu datele grupului de analiză War Mapper, care a anunțat că rușii și-au extins teritoriul pe care îl controlează în Ucraina cu aproximativ 0,01% în luna februarie, adică aproximativ 85 kmp.

Potrivit ISW, "ambele numere sunt suficient de mici" încât o mică eroare de calcul să poată explica diferența dintre ele, însă acestea redau perfect avansul limitat al rușilor.

War Mapper a publicat și un grafic care arată câștigurile teritoriale ale Ucrainei și ale Rusiei de la începerea războiului.

NATO a anunțat în februarie că Rusia a început ofensiva sa mult așteptată, după luni de stagnare în timpul iernii, însă Ministerul britanic al Apărării a transmis, câteva zile mai târziu, că rușii avansează "în metri, nu în kilometri", potrivit Financial Times.

ADVERTISING

Moscova nu a obținut niciun câștig teritorial în luna martie. Armata lui Putin luptă de-a lungul liniei estice a frontului și e blocată în Bahmut, unde se dă cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie din acest război.

În schimb, prețul plătit de ruși este uriaș. Mark Miley, președintele Șefilor de Stat Major din SUA, a spus în februarie pentru Politico că aproximativ 1.200 de militari ruși au fost uciși într-o singură zi în Bahmut. Forțele ruse au pierdut și echipament important - Institutul Internațional pentru Studii Strategice a calculat la mijlocul lunii februarie că jumătate din tancurile rusești au fost distruse sau capturate de la începerea invaziei.

ADVERTISING

Unul dintre motivele pentru care trupele ruse avansează atât de lent este faptul că sunt nevoite să-și raționalizeze muniția de artilerie din cauza problemelor de aprovizionare, a anunțat, marți, Ministerul britanic al Apărării. La începutul lunii martie, ministerul a sugerat că Rusia pare să-și fi schimbat tactica, renunțând să mai cucerească noi teritorii pentru a se concentra pe epuizarea Ucrainei într-un război de uzură, în speranța că, având o populație mai mare și resurse mai mari, ar obține pe termen lung victoria.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇