Zelenski e hotărât să scoată Crimeea de sub stăpânirea Rusiei. Soarta războiului poate depinde de această peninsulă.
E visul Kievului să-și recucerească toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea. „Recâștigând Crimeea, vom recâștiga pacea. Este pământul nostru. Sunt oamenii noștri. E istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ianuarie.
Peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014 a rămas de atunci sub controlul Moscovei. Deși nu este un punct fierbinte în evoluția actuală a frontului, Crimeea a fost un obiectiv constant de-a lungul războiului, pentru că armata rusă a lansat mai multe atacuri aeriene din sud, iar Kievul nu-și poate concepe eliberarea fără alungarea rușilor din peninsulă.
Crimeea este, însă, un caz special, spun unii experți, iar situația sa diferă de cea a altor regiuni anexate. Peninsula se află în bătaia armelor Kievului, dar reprezintă și "o linie roșie" pentru Vladimir Putin. Crimeea ar putea fi o slăbiciune personală a președintelui rus care să-i influențeze poziția la Kremlin, deși analiștii se așteaptă ca soarta acestuia să fie decisă mai degrabă de deznodământul întregului război, se arată într-o analiză publicată de Newsweek.
Determinarea Kievului de a înfige steagul Ucrainei în Crimeea înseamnă, inevitabil, testarea "liniei roșii". Peninsula anexată este o prelungire naturală a teritoriului ucrainean și reprezintă o zonă esențială pentru istoria și cultura țării, spune Rory Finnin, profesor asociat de studii ucrainene la Universitatea Cambridge. "E ca o rană deschisă în societatea ucraineană acum", a spus el pentru publicația citată.
Crimeea reprezintă și un simbol al pierderii suveranității și demnității Ucrainei post-sovietice ca membru egal al comunității locale, arată Rasmus Nilsson, profesor la Școala de studii slave și est-europene de la University College London. Percepția asupra Crimeii poate să difere în țară, dar există un sentiment adânc înrădăcinat că peninsula, alături de Donbas, e necesară pentru viitorul Ucrainei, adaugă el.
Cât de "roșie" este "linia roșie"
Ideea Crimeii ca o "linie roșie" pentru Putin e tot mai dezbătută de analiști. Experții sunt împărțiți asupra rolului pe care aceasta l-ar juca în amenințările nucleare care emană periodic dinspre Kremlin.
"Din perspectiva rusă, orice pierdere de teritoriu din ce s-a luat până acum din Ucraina ar fi considerată o linie roșie inacceptabilă", apreciază Emily Ferris, cercetătoare specializată în Rusia la grupul de analiză londonez Royal United Services Institute.
Ea arată că, deși Putin a amenințat cu atacul nuclear în cazul depășirii "liniilor roșii", Kremlinul n-a făcut nimic. De altfel, Rusia a evocat încă din 2014 arsenalul nuclear pentru a evita atacurile asupra peninsulei anexate, potrivit revistei The Diplomat.
"Pentru Putin, toate liniile lui sunt roșii, roșu sângeriu", spune Finnin. Aliații NATO au fost reținuți și au evitat să susțină public recucerirea Crimeii, din cauza riscului escaladării nucleare. Însă conform legislației internaționale, "nimeni nu poate furniza niciun argument valid împotriva recuceririi Crimeii de către Ucraina", potrivit fostului oficial NATO Edward Hunter Christie.
Anexarea Crimeii este total ilegală, iar aceasta e baza gândirii tuturor statelor NATO, spune el. "Ei știu că acest avertisment (amenințarea nucleară a lui Putin - n.red.) nu are nicio legătură cu legea, dar sunt puțin mai rezervați."
Elementul cultural și cel politic joacă, de asemenea, un rol important în strategia privind Crimeea, consideră experții. Conducerea Rusiei a privit de secole peninsula ca o parte a teritoriului Rusiei, spune Ferris, adăugând că Moscova crede că Rusia a avut întotdeauna o puternică prezență militară și culturală aici. Dar în spatele acestei idei stau secole de rusificare forțată, nu doar deceniile din perioada Uniunii Sovietice, principalele ținte ale purificării etnice fiind tătarii.
Crimeea a fost văzută mereu ca o cucerire imperială, în fapt, cea mai prețioasă colonie a imperiului rus. Finnin spune că peninsula "e mai puțin importantă pentru identitatea națională rusă decât pentru identitatea imperială a Rusiei".
De altfel, ideea că Ucraina reprezintă o extensie a Rusiei, nu doar un aliat din sfera sa de influență, era larg răspândită la Moscova încă dinaintea invaziei, iar teritoriile ucrainene anexate sunt privite ca niște reveniri la patria-mamă, chiar dacă nu sunt la fel de importante psihologic precum Crimeea, spune Ferris.
Orice ar face Ucraina, totul depinde de Crimeea
Dincolo de semnificațiile istorice, implicațiile militare ale Crimeii sunt cruciale pentru a înțelege de ce Putin ține cu dinții de acest teritoriu. Pierderea ei ar fi un eșec militar major, spune Ferris.
Flota rusă e cantonată în Sevastopol. Important port natural din Crimeea și una dintre cele mai dezvoltate baze de la Marea Neagră, Sevastopolul se adaugă la valoarea strategică enormă a Crimeei pentru Putin, explică ea.
Potrivit experților, Crimeea oferă și o legătură-cheie cu Mediterana și o cale spre oceane. Peninsula îi asigură Moscovei și resurse importante de petrol și gaze din zona de coastă, dar îi permite, totodată, să-și extindă puterea militară și politică în regiunea Mării Negre, explică generalul american în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA din Europa.
Ofensiva Ucrainei asupra Crimeii ar alimenta discursul Moscovei despre forțele ostile susținute de NATO care atacă teritoriul Rusiei pentru a o distruge.
În ultimii ani, Moscova și-a înfipt adânc rădăcinile în Crimeea, atât militar, cât și politic. Nu va fi ușor pentru Ucraina să înlăture trupele ruse din peninsulă. Aspectele militare sunt cu siguranță în fruntea listei subiectelor legate de Ucraina, a declarat fostul ministru al Apărării din această țară, Andrii Zagorodniuk, pentru Newsweek.
Crimeea e importantă pentru Putin pentru că îi dă multe posibilități în sudul Ucrainei, în Marea Neagră și în Marea Azov. "Crimeea se află în pragul Ucrainei continentale, ceea ce înseamnă că Rusia ne va amenința mereu. Nu ne putem permite să nu rezolvăm această problemă", explică Zagorodniuk.
Ucraina nu va fi niciodată în siguranță militar și economic până la recucerirea Crimeii, subliniază Ben Hodges, care a pledat în mai multe rânduri în favoarea unei ofensive a Kievului în peninsulă. "Forțele ucrainene pot ucide fiecare soldat rus din Donbas, dar nu vor schimba rezultatul războiului. Eliberarea Crimeii va schimba acest rezultat", consideră el.
Potrivit generalului american, forțele ucrainene ar trebui să izoleze Crimeea înainte ca rușii să poată acționa eficient în peninsulă. Rachetele cu rază lungă ar trebui să lovească mai întâi podul Kerci care leagă peninsula cu Rusia, vizând apoi bazele militare importante. Lista ar putea include Sevastopolul, baza aeriană Saki și centrul logistic Djankoi, în nordul peninsulei. Baza Saki a fost bombardată în august, când jumătate din flota aeriană a marinei ruse a fost distrusă, potrivit Reuters.
Învingătorul ia tot
După împlinirea unui an de război, Zelenski a înțeles că rana care înseamnă Crimeea trebuie vindecată, spune Finnin, menționând că nerecuperarea peninsulei reprezintă o amenințare continuă pentru statul ucrainean, pentru identitatea și securitatea globală a țării.
Echipa lui Zelenski a fost mereu îngrijorată de Crimeea, însă guvernul ucrainean nu a luat în calcul o soluție militară pentru recucerirea peninsulei până în februarie 2022, potrivit lui Zagorodniuk.
Bătălia pentru Crimeea ar schimba masiv cursul războiului, crede Ferris. Rușii ar aduce acolo întăriri puternice pentru a o apăra, iar asta ar însemna să mute trupe din Lugansk și Donețk.
Cu o Ucraină îndârjită, decisă să-și ia peninsula înapoi, și cu o Rusie disperată să nu o piardă, războiul ar ajunge într-un punct critic. Cel în care învingătorul ia tot.