Autorităţile de la Moscova vor încerca să recupereze drona militară americană prăbuşită în Marea Neagră în urma incidentului cu avioane de vânătoare ruse.
Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei, a declarat miercuri Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.
Într-o intervenţie televizată citată de AP oficialul rus a susținut că incidentul de marți a fost „o altă confirmare” a implicării directe a SUA în conflictul din Ucraina, iar Rusia plănuiește să caute resturile dronei prin apele Mării Negre.
„Nu știu dacă o putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să încercăm să facem asta și ne vom ocupa de asta. Sper cu succes”, a spus Patruşev.
"În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este cea mai recentă confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război", a adăugat oficialul rus.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Washington, John Kirby, a declarat că drona nu a fost încă recuperată și că nu este clar dacă va fi, dar Statele Unite au luat măsuri pentru a proteja informațiile de la bordul ei și pentru a minimiza posibilitatea ca oricine altcineva să poate exploata datele colectate.
Pe de altă parte, Serghei Narîşkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Moscovei, susţine că Rusia are capacitatea tehnologică de a recupera fragmentele dronei din adâncul Mării Negre.
Aceste tentative nu fac decât să tensioneze şi mai mult relaţiile Rusiei cu SUA.
Avertisment de la Pentagon
Deja secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis miercuri un avertisment Rusiei, cerând Moscovei să acţioneze în mod "sigur şi profesionist".
"Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional", a declarat Lloyd Austin.
"Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist", a precizat şeful Pentagonului.
Drona decolase din România
Drona americană doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marţi dimineaţă din România, pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore.
Dronele MQ-9 Reaper sunt staţionate în ţara noastră la Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii.
Doborârea dronei MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă şi Kremlin, oficialii americani acuzând forţele ruse implicate în incident de comportament periculos, în timp ce Moscova acuză SUA că spionează pentru a da informaţii armatei ucrainene şi escaladează conflictul până la o confruntare militară directă.