Ziua 385 de război a început cu noi informații despre drona americană doborâtă de ruși deasupra Mării Negre. Aparatul decolase din România, avioanele rusești au aruncat cu combustibil și apoi i-au lovit elicea, provocând prăbușirea.
Partea rusă s-a grăbit să condamne SUA pentru că zboară atât de departe de casă, întrebând amenințător ce ar face americanii dacă s-ar trezi cu drone rusești lângă New York sau San Francisco. În schimb, ucrainenii le-au reamintit inamicilor că Marea Neagră nu e lac rusesc. Acum a început cursa pentru recuperarea aparatului de zbor, rușii anunțând că vor să-l pescuiască, în ciuda amenințărilor Pentagonului.
Pe front, alertele au sunat din nou în toată Ucraina, de teama unui nou atac cu rachete hipersonice. Acesta nu a avut loc, dar rușii au continuat să bombardeze ținte civile. Luptele grele continuă și în Bahmut, Volodimir Zelenski anunțând că nu va ceda orașul.
Ucrainenii au anunțat doborârea unui avion rus, în timp ce Moscova a acuzat o nouă tentativă de sabotaj la cel mai mare oleoduct al Europei.
O mișcare interesantă a venit din SUA, unde mai mulți senatori, atât republicani, cât și democrați, par să ia în considerare trimiterea de avioane de luptă F-16 Ucrainei, cerând Pentagonului să estimeze dacă acestea ar ajuta la învingerea rapidă a Rusiei.
La Moscova, armata va începe în curând o nouă rundă de recrutare, mizând pe 400.000 de noi soldați.
Iar UE pregătește un nou ajutor pentru Republica Moldova, ce va include inclusiv un radar cu rază lungă de acțiune.
Drona americană doborâtă de ruși
- Drona doborâtă decolase din România - Drona MQ-9 doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marţi dimineaţă de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei 9-10 ore, şi era neînarmată. Un oficial militar american de rang înalt citat de The New York Times a explicat că drona poate surprinde activitatea în Crimeea controlată de Rusia, în timp ce zboară în spaţiul aerian internaţional. Detalii AICI.
- Drona n-a fost recuperată - Oficialii americani au anunțat miercuri că drona lovită de un avion de luptă al rușilor nu a fost recuperată din Marea Neagră. Motivele nu au fost precizate.
- Rușii pescuiesc, Pentagonul amenință - Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei, a declarat miercuri Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Anterior, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis un avertisment Rusiei, cerând Moscovei să acţioneze în mod „sigur şi profesionist". Detalii AICI.
- Rușii critică și amenință - Ambasadorul rus în SUA Anatoli Antonov a comentat incidentul: „Suntem conştienţi de scopul pentru care sunt folosite astfel de vehicule fără pilot, de recunoaştere şi atac. Ce fac acestea la mii de kilometri de SUA? Răspunsul este evident: acestea colectează informaţii, care sunt folosite ulterior de regimul de la Kiev pentru a ataca forţele noastre armate şi teritoriul nostru. Să ne punem o întrebare retorică: dacă, de exemplu, o dronă de atac rusă ar apărea în apropierea New York-ului sau a oraşului San Francisco, care ar fi reacţia forţelor aeriene şi navale americane? Sunt sigur că acţiunile armatei americane ar avea un caracter intransigent, nepermiţând o breşă în spaţiul său aerian sau maritim. Presupunem că SUA vor înceta să mai zboare în apropierea graniţelor ruseşti. Percepem orice acţiune în care se recurge la arme şi echipamente americane ca fiind vădit ostilă". Detalii AICI.
- Americanii au trimis altă dronă - Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, spune că SUA deja au trimis o altă dronă la locul unde s-a prăbușit drona distrusă marți de ruși: „Aviația americană are prezență permanentă în Marea Neagră. Marea Neagră nu e lac al Rusiei, așa cum și-au însușit Marea Azov. Marea Neagră este exploatată de mai multe țări, inclusiv membrii NATO România și Turcia. Există spațiu aerian internațional unde aeronave, inclusiv cele de recunoaștere, pot zbura fără probleme.
- Nu începe războiul SUA-Rusia - Institutul pentru Studiul Războiului dedică raportul de astăzi prăbușirii dronei americane. Experții nu consideră că incidentul va conduce la o confruntare directă între SUA și Rusia. De decenii rușii au folosit astfel de tactici de intimidare și până acum asta nu a condus la un conflict.
- Lloyd Austin a vorbit cu Șoigu - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, prin telefon, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după incidentul cu drona militară a SUA prăbuşită în Marea Neagră. Detalii AICI.
- Statele Unite au şters de la distanţă software-ul de la bordul dronei, înainte să se prăbuşească în Marea Neagră, cu scopul de a împiedica Rusia să culeagă informaţii secrete, declară doi oficiali americani. Detalii AICI.
- Cum s-a prăbușit drona - CBS a publicat o reconstituire a incidentului din Marea Neagră. Avioanele rusești au zburat în apropierea dronei de 19 ori în jumătate de oră și au aruncat combustibil asupra ei. Apoi, unul dintre avioane a lovit elicea dronei, provocând prăbușirea.
Situația pe front
- Avion rus doborât - Andrei Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, susține că armata ucraineană a doborât un avion rusesc Su-24 în apropiere de Bahmut.
- Rachete ucrainene asupra Belgorod - Guvernatorul regiunii Belgorod anunță că trei rachete lansate de ucraineni au fost doborâte, iar fragmente din acestea au avariat locuinţe în oraşul Belgorod şi în zonă, fără a fi raportate victime. În regiune a fost doborâtă şi o dronă, care a avariat un garaj peste care s-a prăbuşit.
- Alerte în toată Ucraina - Alertele au sunat în toată Ucraina după ce un avion de luptă rusesc MiG-31, capabil să poarte rachetele hipersonice Kinjal, a decolat din Belarus.
- Bombe asupra caselor - Primarul din Harkov Oleg Terekhov a anunțat că rușii au bombardat o zonă rezidențială.
- Zelenski nu cedează Bahmutul - Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în unanimitate în favoarea apărării sectorului din estul Ucrainei, inclusiv a oraşului asediat Bahmut, pentru a provoca pierderi maxime inamicului, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a spus compatrioţilor că „tăria forţelor de apărare şi de securitate se află în puterea poporului”.
- A vrut să-l omoare pe șeful contraspionajului de la Kiev - Un cetățean din Lugansk cu pașaport rusesc a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că ar fi plănuit să-l asasineze pe șeful contraspionajului ucrainean, Kirill Budanov.
- F-16 pentru Ucraina - Jurnaliștii americani de la Politico scriu că senatori din ambele tabere i-au adresat o scrisoare șefului Pentagonului, Lloyd Austin, în care i-au cerut să estimeze cum ar influența cursul războiului dacă SUA ar oferi Ucrainei avioane de luptă F-16 și cât timp le-ar lua piloților ucraineni să le opereze. Senatorii cred că războiul e într-un punct critic și avioanele ar oferi Ucrainei avantajul necesar să îl încheie.
Ce se întâmplă în Rusia
- Rușii acuză un nou sabotaj - Compania rusă Transneft susţine că a descoperit dispozitive explozive în apropierea conductei Drujba - care transportă petrol spre Europa - la staţia de pompare de la Novozibkov, în regiunea Briansk. Rușii susțin că ar fi fost aruncate din drone: „Natura muniţiei - bile de metal - sugerează că organizatorii sabotajului nu intenţionau să distrugă instalaţia, ci să ucidă persoane din rândul personalului civil care deserveşte staţia oleoductului Drujba. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, staţia Novozibkov nu a fost avariată".
- Planul lui Putin pentru destabilizarea Moldovei - Yahoo News, în colaborare cu o serie de alte instituţii media internaţionale, a obţinut un document de strategie internă de la Administraţia Prezidenţială rusă care dezvăluie planurile lui Vladimir Putin pentru Republica Moldova. Este un plan strategic ce detaliază cum trebuie promovate interesele ruseşti în Republica Moldova, astfel încât până în 2030 Republica Moldova să se afle sub tutela Moscovei. Detalii AICI.
- Femei recrutate în închisori - Rusia și-a extins recrutările în penitenciare. Acum și femeile aflate în închisori pot să scape de condamnări dacă pleacă la război. Detalii AICI.
- Șoigu caută 400.000 de soldați - De la 1 aprilie Ministerul rus al Apărării dă startul unei noi ediții de recrutare, dorind ca în urma apelului să atragă în armată 400.000 de oameni.
- Sancțiunile ustură Rusia - Veniturile petroliere ale Rusiei au scăzut cu 42% în decurs de un an, până în februarie, din cauza sancţiunilor impuse de Grupul Celor Şapte (G7) şi Uniunea Europeană (UE) - în pofida faptului că Moscova comercializează în continuare cam acelaşi volum, anunţă miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (AIE): „Estimăm că în februarie Rusia a câştigat 11,6 miliarde de dolari, după ce în ianuarie a câştigat 14,3 miliarde, iar cu un an mai înainte aproape 20 de miliarde”.
- Oficialii captivi ai Kremlinului - Ministerul Apărării din Marea Britanie scrie în raportul zilnic despre cum oficialii ruși apropiați de Kremlin și Guvern sunt vizați de tot mai multe restricții de circulație în străinătate, unii fiind chiar obligați să predea pașapoartele autorităților ruse. Aceasta este o tehnică sovietică și e menită să prevină ca cei nemulțumiți de războiul lui Putin să dezerteze și să fugă.
- Siria îl sprijină pe Putin - Preşedintele sirian Bashar al-Assad, aflat în vizită în Rusia, i-a oferit lui Vladimir Putin sprijinul în conflictul din Ucraina. Într-o întâlnire televizată cu Putin la Kremlin, Assad a spus că Rusia se luptă cu neonaziştii şi ”vechii nazişti” în Ucraina. Fără a oferi dovezi, Assad a declarat că Occidentul a luat în grijă ”vechi nazişti”, iar acum acum le oferă sprijin.
Alte informații relevante
- Avion rus interceptat în Estonia - Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă germane au interceptat un avion rusesc care survola spațiul aerian al Estoniei. Interceptarea în sine a fost una de rutină, dar este pentru prima dată când o astfel de operațiune a fost efectuată împreună de cele două țări.
- Ajutor de la UE pentru Moldova - UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental. Cea mai mare parte a acestui ajutor va fi pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune" pentru a ajuta Moldova să-şi controleze spaţiul aerian. Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.
- Susținerea pentru Ucraina îi divide pe republicani - Senatorii republicani Lindsey Graham și Marco Rubio au avertizat asupra efectelor unei eventuale decizii a SUA de a reduce sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care colegul lor de partid Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida și cel care e considerat favorit ca prezidențiabil, a spus că Rusia și Ucraina au o „dispută teritorială” și a sugerat că implicarea în conflict nu este în „interesul naţional vital". „Dacă nu înţelegem că succesul lui Putin ar invita China la o agresiune în Taiwan, atunci am calcula total greşit una dintre cele mai ample dispute din lume”, a spus Graham.