Drona lovită de ruși decolase din România

Drona lovită de ruși decolase din România

Drona americană doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marţi dimineaţă din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore.

Drona era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt citat de New York Times.

Dronele MQ-9 Reaper sunt staţionate în ţara noastră la Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii.

În iulie 2022, o altă dronă militară americană MQ-9 Reaper aflată în misiune de antrenament s-a prăbuşit în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii.

ADVERTISING

Zburând la o altitudine de circa 7,5 kilometri, camerele sofisticate şi alţi senzori ai dronei Reaper pot surprinde activitatea din Crimeea controlată de Rusia, în timp ce zboară în spaţiul aerian internaţional, o misiune tipică pe care dronele MQ-9-urile au efectuat-o şi cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina, a spus oficialul.

Incidentul de marţi i-a uimit însă pe oficialii militari americani, care l-au urmărit prin intermediul unei transmisii video din dronă către un centru de operaţiuni de la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Departamentul Apărării parcurge paşii necesari pentru a declasifica imaginile, scrie NYT.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a declarat că au mai existat interceptări similare din partea avioanelor ruseşti în ultimele săptămâni - aproape toate petrecându-se fără incidente -, însă acest episod se remarcă prin neprofesionalism şi lipsa de siguranţă.

Atacul asupra dronei nu a fost neapărat un accident, spun oficialii americani, care susţin că avioanele ruseşti au aruncat, de exemplu, deliberat combustibil în faţa dronei.

ADVERTISING

Însă oficialii americani nu cred că ruşii au intenţionat să lovească elicea dronei cu avionul lor, o mişcare riscantă ce ar fi putut doborî cu uşurinţă nu doar drona, ci şi avionul Su-27.

Ambasadorul rus la Washington a fost convocat la Departamentul de Stat, iar ambasadorul SUA la Moscova a transmis, de asemenea, "un mesaj ferm către Ministerul rus de Externe".

Oficialii SUA au refuzat să spună dacă se fac eforturi de recuperare a dronei MQ-9, care s-a prăbuşit în apele dominate de marina rusă.

O dronă americană a fost lovită de un avion de luptă al Rusiei deasupra Mării Negre și s-a prăbușit. Reacția Casei Albe și varianta Moscovei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇