Comuna cu 1.000 de locuitori care va fi supravegheată cu drone luate prin PNRR

Comuna cu 1.000 de locuitori care va fi supravegheată cu drone luate prin PNRR

Autoritățile dintr-o comună hunedoreană susțin că localitatea avea nevoie de drone, dar și de stații de încărcare electrică.

Comuna Blăjeni, din nordul județului Hunedoara, cu sate răsfirate pe culmile Apusenilor, are o populație în continuă scădere. Autoritățile de aici au obținut o finanțare de peste 1,8 milioane de lei, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru realizarea unui sistem de supraveghere a domeniului public, care va cuprinde, printre altele, instalarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și achiziția unor drone, relatează Ziarul Hunedoreanului.

ADVERTISING

Autoritățile din comuna învecinată cu județul Alba susțin că era nevoie de aceste investiții.

"Cele două drone care vor fi achiziționate prin proiectul finanțat prin PNRR nu sunt un moft. Ele vor fi folosite de Serviciul voluntar pentru situații de urgență din Blăjeni, pentru a supraveghea culturile agricole și pădurea, astfel încât să contribuie la prevenirea extinderii unor incendii de vegetație. În urmă cu trei ani, un astfel de incendiu a cuprins mai multe hectare de pădure și a provocat pagube în rezervația Buceș Vulcan, arie naturală protejată, care se află și pe raza comunei noastre", a spus Flavius Horia Jurcă, primarul comunei Blăjeni.

ADVERTISING

Potrivit edilului, stațiile electrice care vor fi achiziționate cu fonduri europene vor fi folosite de localnicii care au sau vor să-și achiziționeze mașini, dar vor fi utile și pentru un microbuz școlar pe care autoritățile îl vor achiziționa în viitor.

Proiectul prevede și achiziționarea de mobilier stradal inteligent. Acesta include:

  • stație de autobuz smart;
  • băncuțe stradale cu afișaj electronic;
  • băncuțe de interior cu funcții de încărcare a dispozitivelor electronice;
  • coșuri de gunoi smart;
  • parcări inteligente pentru biciclete.
ADVERTISING

În schimb, nu au putut fi depuse, prin PNRR, proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere, una dintre problemele cu care se confruntă câteva dintre satele comunei Blăjeni, a menționat primarul localității.

În județul Hunedoara, 75 de proiecte, în valoare de 171,5 milioane de lei, depuse de administrațiile locale, au primit finanțare prin PNRR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇