Europa, pe picior de război: Încă o țară plănuiește să recruteze mii de soldați: "Trebuie să avem destui oameni la momentul potrivit"

Europa, pe picior de război: Încă o țară plănuiește să recruteze mii de soldați: "Trebuie să avem destui oameni la momentul potrivit"

Norvegia urmează exemplul Danemarcei şi are planuri de a recruta mii de soldați.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a dat țărilor din nordul Europei un impuls pentru a-și consolida armatele. Norvegia urmează să mărească numărul de soldați înrolați de la 9.000 la 13.500, a anunțat marți guvernul de la Oslo.

„Trebuie să avem destui oameni cu abilitățile potrivite, la momentul potrivit. Vom avea nevoie de mai mulți oameni cu experiență militară profesională în viitor”, a spus ministrul Apărării, Bjørn Arild Gram.

ADVERTISING

Forțele armate ale țării vor înregistra o creștere treptată a numărului de recruți pentru serviciul inițial în fiecare an, a precizat Arild Gram, adăugând că mai mult de 100 de milioane de euro vor fi investiţi în baza de la Terningmoen, la nord de Oslo. Aici Norvegia va pregăti noi recruți.

Ministrul nu a precizat cu exactitate cât intenționează să cheltuiască în acest sens Norvegia, una dintre cele mai bogate țări din lume, scrie Euronews.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Agenția de presă norvegiană NTB a transmis că scopul Guvernului este de a ajunge la 13.500 de recruți până în 2036.

Decizia Norvegiei vine după ce, luna trecută, vecina Danemarca a declarat că dorește să crească numărul de tineri care fac serviciul militar.

Danemarca a decis ca şi femeile să servească în forțele armate. „Ne reînarmăm chiar acum pentru a evita războiul”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

Danemarca devine astfel una dintre puținele țări care cer ca femeile să servească în forțele armate.

ADVERTISING

Copenhaga intenționează să extindă și să mărească durata serviciului militar de la 4 la 11 luni.

Țara nordică a mai anunțat recent că își trimite întregul stoc de artilerie în Ucraina, care abia mai reuşeşte să respingă atacurile Rusiei, deoarece livrările din SUA întârzie de câteva luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇