Șeful Airbus avertizează Europa că nu face față unui război cu Rusia și unui nou mandat Trump: Ne-am bazat prea mult pe alții

Șeful Airbus avertizează Europa că nu face față unui război cu Rusia și unui nou mandat Trump: Ne-am bazat prea mult pe alții

Guillaume Faury, CEO-ul Airbus, avertizează că Europa nu este pregătită pentru amenințările care vin dintre Rusia sau din potențiala realegere a lui Donald Trump la Casa Albă. Șeful celei mai mari companii aerospațiale și de apărare din Europa crede că Trump ar putea merge chiar până la a scoate SUA din NATO.

Faury spune că invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu 2 ani a marcat un moment definitoriu pentru industria de apărare a Bătrânului Continent. Șeful Airbus arată că statele europene s-au bazat prea mult pe SUA să le asigure securitatea și tehnica militară și astfel au ajuns ca sectoare cheie din domeniul apărării să fie la nivele sub-critice.

ADVERTISING

El somează statele UE și Marea Britanie să își unească forțele, pentru a construi avioane de luptă care să le rivalizeze pe cele americane.

Avertizarea făcută de Faury, a cărui companie produce de la Eurofighter Typhoons, la elicoptere și construiește jumătate din avioanele comerciale ale lumii, vine în contextul amenințărilor crescânde din partea lui Vladimir Putin.

Președintele rus a avertizat recent țările NATO că riscă să provoace un război nuclear, dacă trimit trupe să lupte în Ucraina, într-o ripostă directă la declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron.

ADVERTISING

„Venim din vremuri de pace. Nu cred că Europa are încă nivelul de pregătire de care ai avea nevoie pentru un conflict între Europa și Rusia. Hai să spunem lucrurilor pe nume. Și se pare că Rusia își intensifică şi capacitățile de apărare. Au trecut aproape 80 de ani de la cel de-Al Doilea Război Mondial, cu un sistem diferit care a fost mai mult conceput pentru a descuraja pe alții să atace, nu chiar pentru pregătire în caz de conflict. Dacă vrem să fim pregătiți pentru potențiale diferite nivele de implicare și conflict, atunci trebuie să mărim pasul", a declarat Faury pentru The Guardian.

ADVERTISING

Faury, un fost pilot de testare a elicopterelor militare care a devenit director executiv al Airbus în 2019, a spus că avertismentele lui Trump despre părăsirea NATO ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Europa atât în ceea ce privește securitatea, cât și disponibilitatea echipamentelor.

„Atât timp cât NATO este NATO și oferă nivelul de protecție așteptat de la NATO, lucrurile sunt clare. Dar dacă începem să credem că realitatea ar putea fi diferită ... ar fi mai bine să ne pregătim pentru această situație potențială. Am avut primele semnale de alarmă cu Trump 1. Dacă Trump 2 va fi în aceeași linie sau chiar mai rău în ceea ce privește așteptările SUA ca Europa să aibă grijă de ea însăși … mai bine să luăm asta în serios.

Dacă vrei să fii suveran, să ai control asupra viitorului tău, a ceea ce se întâmplă la granițele Europei, Europa trebuie să fie mult mai independentă, să fie cu adevărat suverană în propriile achiziții de apărare.

Ne-am bazat prea mult pe alții și am ajuns la nivele sub-critice în majoritatea domeniilor, pentru că nu colaborăm suficient pentru a crea investiții de amploare. Cumpărăm în cea mai mare parte din afara Europei și în cea mai mare parte din SUA", a declarat șeful Airbus.

El a spus că dezvoltarea avioanelor de vânătoare europene de generația a șasea nu trebuie să repete greșelile trecutului, când resursele au fost împărțite între trei aeronave concurente: Eurofighter, Gripenul suedez și Rafale-ul francez.

Comenzile europene pentru F-35 au depășit comenzile combinate pentru Eurofighter și Rafale, a concluzionat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇