Dominic Fritz spune că protestele au fost deturnate spre naţionalism și xenofobie: O femeie m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus

Dominic Fritz spune că protestele au fost deturnate spre naţionalism și xenofobie: O femeie m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, marţi, comentând protestele din ultimele zile, că acestea sunt „incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi cadrelor medicale”, adăugând că „au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie”.

Publicitate

"Cred că e firesc că oamenii îşi doresc să aibă o cale să-şi exprime aceste nemulţumiri. Şi cred că inclusiv în stradă există o cale pentru asta. Există un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii şi o cale ilegitimă, care subminează libertatea şi democraţia noastră. Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie. Sunt atacaţi Iohannis, Arafat, eu.

Ieri la Piteşti s-a strigat împotriva maghiarilor. În alte oraşe s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi cadrelor medicale. Este o distanţă mică între violenţă verbală şi fizică.

Publicitate

Am primit semnale de la medici şi intelectuali care sunt îngrijoraţi. Vecinii mei sunt îngrijoraţi, ale căror nume au fost făcute publice şi care nu au nicio vină, decât să locuiască în acelaşi imobil cu mine”, a declarat Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Edilul a susţinut că sunt "nişte antreprenori ai urii" care se folosesc de nemulţumirile oamenilor. 

"Există nişte anteprenori ai urii care se folosesc de nemulţumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă. Această agendă nu are nicio legătură cu restricţiile şi pandemia, ci se împotriveşte modernizării oraşelor şi ţării noastre.

Este o agendă care ameninţă democraţia pentru care oamenii au murit în Timişoara în '89. De aia cred că este necesar ca întreaga societate, întreaga clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură care nu au nicio legătură cu libera exprimare. Mă aştept ca poliţia să identifice persoanele care incită la ură”, a afirmat Dominic Fritz. 

Fritz, întrebat dacă el crede în virus sau în Dumnezeu

Primarul municipiului Timişoara şi-a amintit o discuţie cu o femeie, într-un supermarket, care l-a abordat întrebându-l dacă el crede în virus sau în Dumnezeu. 

"Vreau să închei aceste remarci cu ceva ce mi s-a întâmplat acum câteva zile în supermarket. M-a abordat o femeie şi m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am răspuns că cred în amandoi. Mi-a spus că nu se poate, trebuie să alegeţi. Cred că această întrebare este o capcană întinsă pentru societatea noastră.

Se vrea să alegem, să facem alegeri false între Dumnezeu şi virus, între libertate şi sănătate, între sănătate şi economie, între românii adevăraţi şi străini. Toate aceste alegeri sunt false. Au un singur scop, să ne dezbine. Cred că nu trebuie să cădem în această capcană, nu trebuie să ne lăsăm dezbinaţi, chiar dacă avem păreri diferite”, a declarat Fritz.

Fritz: Nu cred că există o ţară din lume care ar fi reuşit să treacă prin această pandemie fără decizii grele

Dominic Fritz a adăugat că nicio ţară din lume nu trece prin pandemia de COVID-19 fără a lua decizii grele pentru oameni.  

"Sunt multe decizii grele de luat, nu cred că există o ţară din lume care ar fi reuşit să treacă prin această pandemie fără decizii grele. Dincolo de diferenţele de opinii, nu ne putem lăsa dezbinaţi, pentru că degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia noastră, dacă moare ceea ce ne ţine împreună. De aia este important să spunem nu acestei forme de proteste, să spunem nu când devine normal să mergi în faţa casei unui om politic ca să-l înjuri.

Spun asta şi cu o speranţă, pentru că am reuşit ceva, suntem singurul judeţ din ţară unde cifrele scad şi peste tot cresc. Haideţi să mergem mai departe pe acest drum, să respectăm măsurile, medicii să lucreze în spitale şi atunci sunt absolut sigur că vom învinge această pandemie, că vom păstra şi democraţia noastră vie şi vom putea dezbate calea cea mai bună pentru societatea noastră. Sunt convins că timişorenii nu se vor lăsa nici învinşi de virus şi nici de cei care incită la ură”, a precizat Fritz. 

Câţiva zeci de timişoreni, care luni seară au protestat în centrul oraşului faţă de restricţiile sanitare, s-au deplasat, în marş, la locuinţa primarului Dominic Fritz unde au scandat lozinci timp de aproximativ 10 minute

Protestatarii au ajuns în jurul orei 23:00 în faţa locuinţei primarului Dominic Fritz unde au scandat: ”Herr Fritz, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, ”Demisia”, ”Ieşi afară, javră ordinară”, ”Fără carantină”, ”Dominic, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, ”Afară, afară cu Fritz din ţară”. După aproximativ 10 minute de scandări, oamenii şi-au continuat drumul.

Fritz anunţă că va candida pentru un nou mandat de primar al municipiului Timişoara

În aceeși conferință, Dominic Fritz a anunţat că îşi doreşte şi un al doilea mandat de edil-şef al oraşului şi a negat informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora ar fi intenţionat să demisioneze din funcţie.

"Adevărul este că aceste informaţii care au apărut sunt false. Presupun de unii care visează că o să revină în curând la butoane. Nu este cazul”, a declarat primarul Dominic Fritz.

El a dat asigurări că nu intenţionează să plece din fruntea Primăriei Timişoara, ba mai mult îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat în 2024.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇