DNA pune în pericol dosarul de la Parchetul European privind achiziția de BMW-uri pentru Poliție

DNA pune în pericol dosarul de la Parchetul European privind achiziția de BMW-uri pentru Poliție

Dosarul deschis la Parchetul European (EPPO) privind achiziția de mașini BMW pentru Poliția Română este în curs de investigare, nu a fost finalizat cu niciun fel de soluție, însă va fi în siguranță afectat de clasarea decisă de DNA în dosarul cu același subiect, afirmă Laura Codruța Kovesi, procurorul șef EPPO.

Iată declarația Laurei Codruța Kovesi pe acest subiect, dintr-un interviu în exclusivitate pentru spotmedia.ro.

Kovesi, despre dosarele vaccinurilor, subventii pentru stuf si BMW-urile pentru politie

Noi am văzut că DNA a dat o soluție de clasare. Va trebui să analizăm cum afectează această soluție de clasare dosarul pe care noi îl instrumentăm.

ADVERTISING

E posibil să vă afecteze?

Cu siguranță va afecta ancheta noastră. Trebuie să vedem cât de mult și ce mai putem face în dosar după ce s-a dat această soluție.

Ați putea fi obligați să clasați și la EPPO?

N-aș putea să vă spun acum concret, pentru că trebuie să facem această analiză, dar cu siguranță sunt foarte multe implicații pe care această soluție a DNA o poate avea în dosarele noastre.

La momentul în care vom finaliza această analiză și la momentul în care vom da o soluție în dosar, cu siguranță vom face public și acest lucru.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aveți competența să atacați în instanță o clasare care afectează un dosar EPPO?

Avem instrumentele care sunt oferite și autorităților naționale sau persoanelor dintr-un stat membru care participă într-o procedură. Putem adresa o plângere contra soluției. Cu siguranță, vom epuiza toate posibilitățile legale care există.”

IGPR a contractat 600 de mașini BMW în cadrul unei licitații despre care  sindicatul Europol a arătat că a fost cu dedicație, prin introducerea în caietul de sarcini a unor specificații tehnice care ar fi eliminat concurența.

ADVERTISING

Achiziția ar fi trebuit realizată din fonduri europene, însă, potrivit Europa Liberă, deocamdată nu au fost folosite decât fonduri de la bugetul de stat pentru achitarea a aproximativ 300 de mașini.

DNA deschis un dosar penal în acest caz, însă cauza a fost clasată de procurorul Paul Dumitriu, devenit adjunctul șefului DNA.

Potrivit ordonanței de clasare, a scris G4media, ”procedura de achiziție publică s-a desfășurat cu respectarea normelor legale privind achizițiile publice, iar eventualele abateri nu reprezintă decât aspecte de natură administrativă și care implică remedii administrativ-jurisdicționale, inclusiv prin contestarea în fața instanței civile”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇