DNA a clasat dosarul achiziției celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

DNA a clasat dosarul achiziției celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul privind contractul de achiziţie încheiat de Poliţia Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de maşini BMW.

DNA a transmis marți un răspuns la solicitarea Europei Libere prin care a confirmat informația. Dosarul cercetat in rem, adică față de faptă și nu împotriva unei persoane, a fost clasat încă din octombrie.

„La solicitarea dvs. din data de 08 noiembrie 2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă transmită că, la data de 16 octombrie 2023, în dosarul la care faceți referire a fost dispusă soluția clasării”, se arată în comunicatul DNA.

ADVERTISING

Așadar, modul în care au fost cumpărate cele 600 de mașini de la un apropiat al președintelui Klaus Iohannis mai rămâne în lucru doar la Parchetul European.

Licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) a cumpărat 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, a fost considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto. Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA, iar câștigătorul licitației a fost anunțat în septembrie anul trecut.

ADVERTISING

Preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat ulterior că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări. 

În octombrie 2022, ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie.

”Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărul de victime ale accidentelor rutiere. Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.

ADVERTISING

Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale. Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România”, a declarat Bode într-o conferinţă de presă. El a subliniat că licitaţia este una corectă.

Ulterior, Parchetul European şi DNA au anunțat că cercetează contractul de achiziţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇