Coreea de Nord avertizează SUA şi Coreea de Sud, într-o serie de declaraţii aprinse

Coreea de Nord avertizează SUA şi Coreea de Sud, într-o serie de declaraţii aprinse

Coreea de Nord avertizează SUA că se vor confrunta cu o „criză ce va scăpa de sub control în viitorul apropiat” şi acuză Coreea de Sud de o „provocare inacceptabilă” la adresa regimului de la Pyongyang, într-o serie de declaraţii publicate duminică.

În una dintre aceste declaraţii, nord-coreenii îl critică pe preşedintele american Joe Biden pentru că a spus într-un discurs recent că programul nuclear al Phenianului reprezintă „o ameninţare serioasă la adresa securităţii Americii şi a securităţii mondiale”, relatează CNN.

ADVERTISING

Kwon Jong Gun, însărcinatul cu Afaceri Americane în cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, a numit declaraţiile lui Biden „o mare gafă" şi o expresie a unei „politici învechite”.

„Declaraţiile sale reflectă în mod clar intenţia de a menţine o politică ostilă la adresa Coreei de Nord, aşa cum SUA procedează de mai bine de jumătate de secol", a mai spus Kwon.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a acuzat Washingtonul de insultarea demnităţii liderului de la Phenian, ca urmare a criticilor Departamentului de Stat al SUA la adresa situaţiei drepturilor omului din Coreea de Nord, care arată că SUA „se pregăteşte pentru o confruntare totală" cu Coreea de Nord şi va primi un răspuns pe măsură.

ADVERTISING

Într-o altă declaraţie, atribuită surorii liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, Coreea de Sud este avertizată că vor exista consecinţe după ce dezertori nord-coreeni au trimis, prin intermediul unor baloane, bani şi pliante cu mesaje anti Coreea de Nord pe teritoriul acesteia.

Declaraţiile vin după ce secretarul de presă al Casei Albe a anunţat vineri că administraţia Biden a finalizat o evaluare a politicii privind Coreea de Nord şi că Washingtonul intenţionează să aplice în raport cu această ţară o „abordare calibrată, practică”, diferită de cea a administraţiilor anterioare.

ADVERTISING

Biden urmează să se întâlnească cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, la sfârşitul acestei luni.

C.S.

Ultimele știri despre Coreea de Nord


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇