Congresul SUA deschide o anchetă privind asaltul de la Capitoliu

Congresul SUA deschide o anchetă privind asaltul de la Capitoliu

O comisie parlamentară deschide marţi, la şase luni de la asaltul de la Capitoliul din Washington, o anchetă cu privire la această criză majoră a democraţiei americane, într-o atmosferă tensionată, care riscă să-i compromită activitatea.

Agenţi de poliţie urmează să fie primii interogaţi de către un grup de aleşi din cadrul Camerei Reprezentanţilor însărcinaţi să scoată la lumină ”adevărul” cu privire la atacul de la 6 ianuarie, relatează AFP.

Această comisie este alcătuită exclusiv din critici ai fostului preşedinte Donald Trump, un lucru care ”nu prevesteşte o anchetă serioasă” şi care-i distruge ”credibilitatea”, consideră liderul minorităţii republicane în Cameră, Kevin McCarthy.

ADVERTISING

El este cel care boicotează aceste lucrări, i-a replicat preşedinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi.

”Poate că republicanii nu pot să înfrunte adevărul, însă noi avem responsabilitatea să-l căutăm şi să-l aflăm”, a spus ea.

Democraţii şi republicanii şi-au afişat, cu toate acestea, aceeaşi groază, după ce sute de susţinători ai lui Donald Trump au pătruns în Congres, în timp ce aleşii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Reprezentanţi ai ambelor partide au condamnat ferm acest asalt atunci, iar Kevin McCarthy a mers până la a evoca partea de ”responsabilitate” a lui Donald Trump, care a aţâţat mulţimea cu acuzaţiile sale de ”fraude electorale” cu doar câteva momente înainte de atac.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În comisie sunt doar doi republicani

Doar doi republicani, selectaţi direct de către Pelosi, fac parte din această comisie, şi anume Liz Cheney şi Adam Kinzinger.

Aceștia se numără între puţinele voci din Grand Old Party (GOP) care îndrăznesc să-l critice în mod deschis pe Donald Trump, pe care l-au desemnat drept ”vinovat” la finalul celui de-al doilea proces în vederea destiturii.

Adam Kinzinger a promis, într-un mesaj postat pe Twitter, să ”muncească în mod asiduu pentru a afla adevărul şi ca cei care se fac vinovaţi de atac să dea socoteală”.

ADVERTISING

Pentru a ajunge la acest rezultat, comisia va avea puterea să convoace martori şi să ceară documente.

Poliţiştii care urmează să fie audiaţi marţi, într-o audiere transmisă în direct în ţară, nu ar urma să facă dezvăluiri, ci să amintească violenţa asaltului.

Citește și:

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇