Gardul din jurul Capitoliului este dat jos, la șase luni de la asaltul susținătorilor lui Trump

Gardul din jurul Capitoliului este dat jos, la șase luni de la asaltul susținătorilor lui Trump
Autoritățile iau măsuri în așteptarea protestelor: Gardul care a fost ridicat în jurul Capitoliului din California

Muncitori au început vineri demontarea barierei metalice care înconjoară Capitoliul Statelor Unite din Washington, la mai mult de şase luni după ce susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump au luat cu asalt sediul Congresului, relatează AFP.

Grilajul, cu înălţime de 2,4 metri, delimitează un vast perimetru interzis publicului şi turiştilor, precum şi traficului obişnuit din oraş.

Decizia de demontare a fost luată pe baza unei evaluări a riscurilor efectuată de poliţia Capitoliului, a explicat William Walker, sergent la Camera Reprezentanţilor, într-un mesaj trimis miercuri aleşilor.

Asedierea Capitoliului, la 6 ianuarie, de către militanţi pro-Trump furioşi după certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale, a fost un moment de tensiune istorică în istoria democraţiei americane.

ADVERTISING

Cinci persoane surprinse în violenţe au murit în aceeaşi zi sau a doua zi şi peste 100 de poliţişti au fost răniţi, evenimentul şocând profund opinia publică americană.

Peste 20.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea clădirii în lunile care au urmat. Peste 500 de persoane care au luat parte la asalt au fost inculpate de atunci. Chiar şi după ce bariera este demontată, operaţiune care ar urma să dureze trei zile, Capitoliul va rămâne închis publicului.

Într-un alt cartier al capitalei federale americane, măsurile de securitate din jurul Casei Albe se relaxează treptat, un alt semn de revenire la normalitate la Washington după tensiunile din era Trump, notează AFP.

ADVERTISING

Mai multe informații pe subiect:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇