Victoria lui Strugurel: Eliberat după ce a ajuns în închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, deși nu avea Covid

Victoria lui Strugurel: Eliberat după ce a ajuns în închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, deși nu avea Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Magistrații Judecătoriei Buzău au decis, joi, desființarea sentinței de un an de închisoare cu executare, primită de un bărbat cu probleme psihice și care trăia pe străzi acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor.

Este vorba de Matei Strugurel, care a primit această condamnare definitivă la finalul lunii iulie. De altfel, el a fost primul român condamnat pentru această infracţiune, în pandemie.

”Dispune punerea în libertate a petentului condamnat Matei Strugurel de sub puterea MEPI nr. 1253/29.07.2021 emis de Judecătoria Buzău. Executorie. Cu drept de apel odată cu fondul”, se arată în minuta instanței.

Despre cazul lui Matei Strugurel a relatat pe larg jurnalistul AFP Ionuț Iordăchescu.

”Matei Strugurel iese din închisoare. La aproape două luni de la încarcerarea lui, Judecătoria Buzău a admis astăzi redeschiderea dosarului și desființarea sentinței de condamnare la un an de închisoare, emisă de către aceeași instanță, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Eliberarea lui este rodul muncii depuse în ultimele luni de către Centrul de Resurse Juridice, care s-a luptat pentru drepturile lui atunci cand justiția română i le-a neglijat, apoi încălcat”, a scris joi pe Facebook Ionuț Iordăchescu.

La situația aceasta s-a ajuns după ce, în aprilie 2020, Matei Strugurel a fost prins de polițiști în gara satului buzoian Bobocu, după ce plecase din Spitalul Județean Buzău, fără a aștepta rezultatul testului Covid ce-i fusese făcut.

Ulterior, medicii au stabilit că bărbatul, în vârstă de 36 de ani la acea vreme, nu avea Covid, ci TBC. Magistrații de la Judecătoria Buzău l-au condamnat oricum pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”, infracțiune din Codul Penal a cărei definiție a fost modificată prin OUG în martie 2020 de Guvern, în contextul pandemiei.

La apel a fost reprezentat de avocata Ștefania Dascalu, care a explicat că bărbatul face parte dintr-un grup vulnerabil, că a fost condamnat în lipsă și fără drept de reprezentare.

Matei Strugurel a stat întreaga viață în centre de plasament, relata în vară jurnalistul.

”Îl știu pe Strugurel, a trecut prin toate centrele din Râmnic. Vine de la casa de copii și suferă de probleme psihice. Ultima oară l-am văzut anul trecut, în zona pieței, cântând pentru bani, sau mai degrabă cerșind”, povestea atunci un angajat al DGASPC Buzau.

Informația a fost confirmată într-o poziție oficială a instituției, care preciza că în 2005 bărbatul a epuizat instituțiile de protecție socială ale statului.

”Tânărul a fost instituționalizat de la naștere în unități destinate copilului, după împlinirea vârstei de 18 ani a fost instituționalizat într-un centru destinat adulților cu dizabilități – Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională Rm. Sarat.

În anul 2005, la părăsirea acestei unități tânărul a fost reintegrat familial și profesional, fiindu-i asigurate servicii de monitorizare și suport pentru o perioadă de 2 ani”, preciza în vară DGASPC Buzău.

Matei Strugurel iese din inchisoare. La aproape doua luni de la incarcerare lui, Judecatoria Buzau a admis astazi...

Publicată de Ionuț Iordăchescu pe Joi, 7 octombrie 2021

Citește și alte articole despre acțiunile autorităților legate de zădărnicirea combaterii Covid:

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇