Valul 4, o tragedie ca la Colectiv. De la cea mai relaxată țară din lume, la cea mai afectată din Uniunea Europeană

Pentru mulți a fost o vară minunată, cu îmbulzeală la mare și la munte, cu șosele blocate de mii de automobile, cu Untold și alte festivaluri, concerte și petreceri. Dar nota de plată e piperată, cu mii de vieți irosite, medici epuizați și o națiune divizată.
Valul 4, o tragedie ca la Colectiv. De la cea mai relaxată țară din lume, la cea mai afectată din Uniunea Europeană

Au fost momente pe parcursul pandemiei în care am crezut că am ajuns, la peste 30 de ani de la prăbușirea comunismului, într-un punct în care ne putem salva împreună.

De exemplu, nu am crezut niciodată că va exista acel tip de empatie și solidaritate întâlnite în prima lună din starea de urgență, deși Guvernul Orban ratase toate pregătirile pentru pandemie.

A existat chiar și o mare înțelegere în ce privește nevoia de a aștepta, în condițiile crizei de vaccin, de la începutul anului, mai întâi protejarea persoanelor în vârstă.

Din păcate, în câteva zile, această înțelegere a fost dărâmată de autorități prin crearea unei clase “privilegiate” de cetățeni esențiali care s-au vaccinat peste rând.

A fost primul moment important în care oamenii n-au mai avut încredere în cei care administrau criza pandemică.

Imposibilitatea de a te programa, lipsa criteriilor etice și dezorganizarea din procesul de vaccinare au creat suspiciune și dezamăgire pentru mulți.

A fost terenul perfect pe care s-au dezvoltat teoriile conspiraționiste, tratamentele alternative și soluțiile magice care au invadat comunicarea socială și au contribuit la crearea unui curent de opinie împotriva regulilor de protecție și a vaccinului.

ADVERTISING

La aproape 10 luni de la sosirea primului transport de Pfizer în România, nu s-au protejat prin injecție decât cei care nu au avut nevoie de niciun ajutor pentru a face acest lucru. 

Aveau încredere în știință, s-au informat sau au fost convinși de alți membri ai familiei care au înțeles ce se întâmplă în pandemie.

Mai multe studii sociologice făcute pe parcursul ultimului an au arătat că 30% din populație dorește să se protejeze prin vaccin.

Alți 30% ezitau, motivând că nu au suficiente informații și mai așteaptă să vadă ce se întâmplă. Și 30% dintre români refuzau vaccinul.

Ieri, țara noastră a atins nivelul în care o treime din populație și-a făcut cel puțin o doză de ser, penultimul loc din Uniunea Europeană.

În toată această perioadă, reprezentanții statului, prin campaniile de comunicare, n-au reușit să convingă nicio persoană care ezită să se protejeze prin vaccin, arată datele oficiale.

Ceea ce se întâmplă în valul 4 are o mare legătură cu modul haotic și lipsit de responsabilitate în care autoritatea publică relaționează cu cetățenii.

Acesta e cunoscutul stil românesc - dărâmăm masa la sfârșitul petrecerii. Venim îmbrăcați frumos la nuntă, ne comportăm exemplar până aproape de sfârșit, când dăm cu haina de pământ și începem scandalul.

Speranța că s-a schimbat ceva fundamental în acești ani a fost îngropată de deciziile greu de înțeles ale premierului Florin Cîțu și preşedintelui Klaus Iohannis care au ridicat restricțiile și au clamat faptul că au învins pandemia în ziua în care se înregistra un record de persoane vaccinate, aproape 120.000, dintre care 52.000 cu prima doză. E vorba de data de 15 mai 2021.

Pentru mulți a fost o vară minunată, cu îmbulzeală la mare și la munte, cu șosele blocate de mii de automobile, cu Untold și alte festivaluri, cu concerte și petreceri.

În timp ce în multe țări din Europa nu puteai să te urci nici măcar în tramvai fără certificatul verde, în România nu se mai respecta nicio măsură.

Un studiu de la începutul lunii august anunța că țara noastră avea cele mai puține restricții din lume. Depășeam, la nivel de relaxare, state ca Nigeria, Pakistan sau Egipt.

Dacă nu m-aș fi uitat pe cifre, nu călătoream și nu observam restricțiile serioase din Uniunea Europeană, dacă nu citeam declarațiile alarmante ale unor medici și experți în sănătate publică despre varianta Delta și despre dezastrul pe care-l făcea în state în care nivelul de vaccinare era de trei ori mai mare ca la noi, de exemplu Israel, aș fi fost tentat să cred că pandemia se sfârșise, așa cum sugerau președintele și premierul.

Până la urmă, suntem ceea ce suntem, cu bune și cu rele. Trăim într-o țară în care e bine să te descurci singur, să ai cât mai puține legături cu statul, că s-ar putea să te încurce sau, mai rău, să te pună în pericol.

De asemenea, trebuie să faci tot posibilul să-ți conservi cât mai mult sănătatea pentru că în momentul în care te îmbolnăvești ai puține opțiuni printre care sărăcia sau moartea în toate formele.

Ratarea din valul patru a fost totală. N-a scăpat niciun domeniu în care să nu fie o dezorganizare generală, de la școli, la spitale. 

În plus, zi după zi, se montează, prin lipsa de soluții, o ditamai criză economică.

Se va vorbi multă vreme despre această toamnă a falimentului instituțional, una în care o întreagă națiune a fost lăsată de izbeliște la marginea unui teren de golf.

Singura speranță care ne-a rămas e ca acest val pandemic să treacă rapid și să scape cine mai poate. Cum spunea un medic zilele trecute: “parcă trăim într-un Colectiv” la scară națională. 

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇