Zeci de paturi ATI stau goale la Spitalul Foișor, deşi e criză de locuri în țară. Explicaţii oficiale: Nu e nimic special

Zeci de paturi ATI stau goale la Spitalul Foișor, deşi e criză de locuri în țară. Explicaţii oficiale: Nu e nimic special

Spitalul Foișor din Capitală se află din nou în atenția publică, la fel ca în primăvară, atunci când a fost evacuat forțat după ce conducerea a refuzat transformarea în unitate suport COVID, deși acest lucru s-a întâmplat până la urmă, pentru mai bine de o lună (aprilie-mai).

De data aceasta, jurnaliștii de la Libertatea au publicat imagini cu circa 20 de paturi goale la secția ATI a spitalului Foișor, în condițiile în care autoritățile anunță că în București nu mai există niciun loc liber la ATI pentru pacienții Covid aflați în stare gravă și, mai mult, se vorbește insistent despre transferul unora dintre bolnavi în străinătate, pentru tratament.

”Sunt 16 paturi din cele 24 dintre care 22 au ventilatoare. Un singur loc la ATI era ocupat, după o operație. Asta în timp ce spitalul, conform angajaților, ’e gol, sunt extrem de puțini pacienți internați acum’”, scrie Libertatea, care prezintă imagini trimise de angajați ai spitalului Foișor.

FILMĂRI DE LA MEDICI. 23 de paturi de la terapia intensivă a Spitalului Foișor stau goale -...

Publicată de Libertatea pe Miercuri, 6 octombrie 2021

Joi, în ziua publicării articolului, autoritățile au anunțat la nivel național peste 14.000 de cazuri noi, 282 de decese şi un nou record de bolnavi la ATI, în București incidența fiind de 11,49 la mie și nemaiexistând niciun pat liber la ATI de mai multe zile.

ADVERTISING

Avem 30 de pacienți peste numărul de paturi avizat în secție, iar Terapia Intensivă e plină. Am înghesuit paturile în saloane, am pus paturi pe hol ... (...) Sunt spitale care nu au aceste circuite Covid, iar atâta timp cât managerii din celelalte spitale nu vor înțelege că e momentul să fim împreună, toți, în acest efort, lucrurile vor sta așa. (...) E o problemă de asumare a momentului, de către fiecare manager de spital. Eu cred că asta este cheia în acest moment”, ne spunea în urmă cu câteva zile Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Ca reacție la articolul publicat astăzi de Libertatea, conducerea Spitalului Foișor a dat publicității un comunicat greu de descifrat, în care se oferă o justificare a situației acelor paturi libere.

❗️❗️❗️ Mesaj public de informate - 7.10.2021 - >>> Click pe link pentru intreg mesajul ????️????️????Conform Planului de...

Publicată de Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor" pe Joi, 7 octombrie 2021

La solicitarea Spotmedia.ro, conducerea ASSMB, sub autoritatea căreia se află Spitalul Foișor și alte 11 spitale, ne-a oferit o serie de explicații, prin șeful Biroului de Comunicare, Eduard Ivașcu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta ne-a confirmat că, după apariția articolului din Libertatea, conducerea spitalului a trimis și către ASSMB poziția oficială, exprimată în respectivul comunicat.

Toate spitalele (inclusiv ale noastre și cele de la Ministerul Sănătății) au depus încă din timpul verii un plan de reziliență - adică ce se întâmplă, ce se pune la dispoziție, în cazul în care revine pandemia la nivelul la care ne uităm că a revenit. Acel plan de reziliență a fost depus de Spitalul Foișor și a fost aprobat, se arată în comunicat”, ne-a precizat Eduard Ivașcu.

De ce erau paturile goale?

”Legat de paturile acelea goale, este ceea ce s-a explicat în comunicat. Au fost niște cazuri de pacienți veniți cu niște infecții foarte rezistente la tratament, înțeleg, (multigermeni).

În afara acestora, au mai fost niște pacienți pozitiv Covid care au avut operații în cadrul spitalului (probabil acolo au fost depistați cu Covid) și au fost și ei în secția de ATI. Și atunci s-a declanșat o operațiune de curățenie, conform procedurilor medicale, din câte înțeleg, nu e nimic special. Când e vorba de germeni de tipul acesta, se evacuează secția de ATI, se trece la o ’curățenie înaltă’, cum spune dl prof. Stoica, și această operațiune este pe final, se spune aici în comunicat.

ADVERTISING

Pacienții cu Covid au fost deja externați, curățenia și nebulizarea au fost deja realizate, se spune aici, și mai rămâne o parte a sectorului ATI care, în cursul zilei de mâine, poimâine cel târziu, se va încheia și această procedură.

De aceea paturile sunt, cele mai multe, goale”, ne-a explicat șeful Biroului Comunicare din ASSMB.

Ce a pus la dispoziție Spitalul Foișor

Revenind la paturile puse la dispoziție conform Planului de Reziliență prezentat în vară, ”cei de la Foișor au 2 paturi date ca disponibile pentru zona de Covid (conform acestui plan, care e aprobat de DSP, bănuiesc)”, ne-a mai spus Eduard Ivașcu.

”Trebuie avut în vedere că acesta este un spital monospecialitate, e un spital de ortopedie, nu e un spital de boli infecțioase. Deci el nu are mai multe circuite. El este construit pentru o singură specialitate, nu poate fi separat...

Nu e cum este Spitalul Colentina, de exemplu, unde există mai multe clădiri. Aici fiind o singură clădire e foarte greu de separat zona de pacienți obișnuiți și zona de pacienți cu Covid.

Dar, probabil, după cum scrie și în comunicat, spitalul poate fi, la o adică, transformat în integralitate, dacă se decide mai sus. Însă nu decide asta ASSMB și nici dl profesor care conduce spitalul”, a subliniat acesta.

La cine e decizia suplimentării paturilor alocate Covid în Spitalul Foișor?

Întrebat la cine e decizia, Eduard Ivașcu ne-a explicat: Probabil la Ministerul Sănătății, DSU... Decizia nu e la ASSMB”.

”ASSMB, ca instituție a Primăriei Capitalei, nu pune decât în practică ceea ce se dispune de către organele competente ale statului. Noi nu avem inițiative, nu punem sau nu spitale la dispoziție, nu e vorba despre așa ceva.

Sunt 12 spitale ale Primăriei Capitalei administrate de ASSMB puse la dispoziție pentru tratarea pacienților de Covid, conform planurilor de reziliență depuse încă din vară.

Și primarul general a menționat acest lucru: Avem 12 spitale implicate, cu numere diferite de paturi, în total erau 54 de paturi de ATI puse la dispoziție atunci pentru Covid (s-ar putea să fie mai multe acum) și 712 paturi de salon (cu tot cu cele 54).

Deci un număr mare, care poate fi crescut, dacă se decide asta. Dar decizia nu este la noi”, a concluzionat Eduard Ivașcu.

Află mai multe despre scandalul din primăvară în care a fost implicat Spitalul Foișor:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇