Vine iarna, iar bucureștenii riscă din nou să facă frigul, în case. În ce situație e rețeaua de termoficare și ce urmează

Vine iarna, iar bucureștenii riscă din nou să facă frigul, în case. În ce situație e rețeaua de termoficare și ce urmează

Pe măsură ce termperaturile scad, sute de mii de bucureșteni încep din nou să își facă griji pentru încălzirea și alimentarea cu apă caldă a locuințelor care primesc agent termic din sistemul centralizat al Capitalei.

Deja au apărut avarii majore în sistem, care lasă fără apă caldă spitale și pentru a căror remediere e nevoie de mai mult de 24 de ore.

Compania Municipala Termoenergetica SA a anunțat că a început deja să dea căldură pentru spitale, pentru școli și pentru alte instituții care au solicitat acest lucru.

Compania Municipală Termoenergetica București începe probele la cald pentru furnizarea căldurii în sezonul...

Publicată de C.M. Termoenergetica București pe Joi, 7 octombrie 2021

De fapt – potrivit informațiile de pe site-ul companiei – o avarie majoră, la care echipele de intervenție vor lucra inclusiv în cursul zilei de vineri – a lăsat fără apă caldă Institutul Fundeni (de la numărul 258 de pe Șoseaua omonimă – n.red).

avarie-fundeni

Directorul Termoenergetica SA, Claudiu Crețu, a declarat pentru Spotmedia.ro că situația alimentării consumatorilor este în permanentă schimbare și că nu se poate estima în timp real câți primesc, în orice moment, căldură prin sistemul centralizat.

De azi încep probele și pentru încălzirea locuințelor populației. Așa că la noapte, în casele unora dintre bucureșteni, s-ar putea să se dezmorțească întrucâtva caloriferele.

ADVERTISING

E un prim moment al adevărului, în care se va vedea cât contează lucrările de reparții din această vară. Practic, dispecerii Termoenergetica vor începe să vadă, din această noapte, în ce condiții rezistă rețeaua alcătuită din aproape 4.000 de kilometri de conductă, din subteranele Bucureștiului.

Dar, susține Termoenergetica, oamenii trebuie să aibă răbdare.

„Acţiunea se derulează progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare, starea de degradare cauzată de lipsa investițiilor din ultimii 30 de ani.

Probele la cald prin care se realizează echilibrul hidraulic al întregului sistem de termoficare se vor desfăşura astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară scade, toţi consumatorii să beneficieze în condiţii normale de furnizarea agentului termic pentru încălzire”, menționează Compania Municipală, prin intermediul unui comunicat transmis redacției Spotmedia.ro.

Când spune legea că trebuie să avem caloriferele calde

Potrivit HG 337/16.05.2018, Termoenergetica SA are obilgația de a furniza agent termic populației atunci când media temperaturilor nocturne (înregistrate între orele 20.00 și 6.00) nu depășește 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv.

ADVERTISING

Claudiu Crețu spune că, de regulă, acest prag nu se atinge foarte repede, pentru că, după o zi sau două în care e frig, temperaturile mai cresc. Dar de vreme ce pentru săptămâna viitoare s-au anunțat ploi – deci e posibil să fie frig – Termoenergetica SA se pregătește să dea căldură.

Dar, de vreme ce ajutoarele pentru încălzire (în baza Ordonanței Guvernului 70/2011) se acordă abia de la 1 noiembrie încolo, pe durata iernii, în fiecare an există asociații de proprietari care doresc să amâne momentul la care primesc căldură. Este vorba, de regulă, despre asociațiile cu mulți proprietari care sunt pensionari și care nu își permit să achite încălzirea, în lipsa ajutoarelor bănești de la stat.

Termoenergetica SA le cere asociațiilor care nu doresc agent termic pentru moment să comunice acest lucru, în scris.

„Asociaţiile de proprietari care doresc amânarea furnizării agentului termic pentru încălzire pot solicita în scris acest lucru, prin reprezentanţii legali, la registratura instituției din strada Cavafii Vechi nr. 15, la secţiile de termoficare de sector, sau prin e-mail la adresa relatii@cmteb.ro”, a mai transmis Termoenergetica.

ADVERTISING

Ce-a promis și ce-a făcut Nicușor Dan

Reamintim că, încă din campania electorală, Nicușor Dan a făcut o serie de promisiuni mari privind termoficarea. Și a spus că nu crede ca peste 2 ani să mai fie mari probleme de încălzire.

În februarie, Nicușor Dan a dat startul unui șantier de înlocuire de conductă magistrală uzată, în Ferentari. Și a spus atunci că obiectivul său este să înlocuiască, în acest an, 53 de kilometri de conductă veche cu diverse firme private. Astfel încât anul viitor să înceapă înlocuirea a încă 200 de kilometri de conductă magistrală, cu bani europeni (atrași, de fapt, printr-un proiect adus la maturitate de administrația Firea – n.red.).

Între timp, Compania Municipală Energetica Servicii s-a apucat să înlocuiească 11 dintre cei 53 de kilometri de conductă magistrală. Și nu va termina în acest an.

Iar restul lucrărilor promise de Nicușor Dan nici măcar nu sunt aproape să înceapă. Primăria Capitalei a lansat licitații, dar n-a reușit, însă, să și atribuie contracte. Așa că acum – de vreme ce începe furnizarea de agent termic – lucrările majore nu mai pot începe înainte de primăvara anului următor.

Termoenergetica SA ne-a comunicat, la începutul lunii trecute, firmele pe care le-a contractat încă din anii din urmă au înlocuit circa 11,6 kilometri de conductă magistrală. Și speră ca până se va da drumul la încălzire să mai schimbe, împreună cu firmele contractate, încă 8,5 km de conductă.

Deci, per total, se vor înlocui cel mult 27,9 km de conductă în acest an.

În paralel, Compania Municipală Energetica Servicii SA, spre exemplu, a finalizat anul trecut înlocuirea a 6,911 km de conductă. Avea finalizați 5,5 kilometri, dar cu obiectivul de a înlocui 7,8 km până la finele anului.

Potrivit informațiilor comunicate de mai mulți specialiști în domeniul ingineriei de instalații pentru Spotmedia.ro, aceste lucrări nu sunt suficiente pentru a stopa prăbușirea rețelei de termoficare, care funcționează din ce în ce mai prost, de la un an la altul.

Vine o iarnă lungă, în Colentina. Licitația pentru CET-ul provizoriu promis de Nicușor Dan nici măcar nu s-a lansat

Tot la început de primăvară, Nicușor Dan a promis că va amenaja o centrală provizorie de termoficare pe locul fostei CET Titan, cu scopul de a încălzi mai ușor cartierul Colentina.

Acesta a fost deservit de CET Titan, care însă a fost dezafectată în 2013. Iar acum apa fierbinte trebuie să ajungă în Colentina tocmai din CET Sud, care se află la mulți kilometri distanță.

Și cum conductele sunt ciuruite, apa ajunge, de regulă, prea rece pentru a mai ajuta la încălzire.

Fostul manager al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a precizat pentru Spotmedia.ro, în iunie, că se lucrează la un caiet de sarcini pentru CET-ul provizoriu promis de Nicușor Dan.

Când a preluat funcția de director de la Burghiu, Claudiu Crețu zice că n-a găsit nici măcar o hârtie pentru CET-ul provizoriu. Așa că s-a apucat de treabă.

A lansat și o consultare de piață, pentru a se asigura că documentația este bine întocmită, iar centrala provizorie se va putea face cât mai repede.

Pe 19 august, consultarea de piață s-a încheiat. Dar licitația pentru a alege o firmă care să dea cu chirie aceste echipamente și să le pună în funcțiune încă nu s-a lansat.

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a precizat că a transmis documentele pentru licitație – în vederea urcării în Sicap – încă de pe 20 septembrie.

”Fiind o procedură complexă, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) face o analiză amănunțită ex-ante a documentației. Oricum, e un proiect pe care noi îl pregătim pentru minim 3 ani de funcționare.

Așa că, dacă nu va fi gata în ianuarie, e posibil să fie gata în februarie. Vorm vedea cât durează licitația. E un proiect în curs și îl facem. Nu îl oprim”, a precizat Claudiu Crețu pentru Spotmedia.ro.

Asta nu schimbă, însă, cu nimic faptul că Nicușor Dan le-a promis bucureștenilor că se vor bucura de centrala provizorie în această iarnă. Or, dacă ea va fi gata abia în februarie, înseamnă că, de fapt, în ciuda celor promise de primar, bucureștenii din Colentina vor tremura iarăși de frig, în case.

Citeşte şi despre Cazul CET Grivița: Administrația din București pune în pericol încălzirea la iarnă a zeci de mii de bucureșteni. Un buget așteaptă să fie aprobat din aprilie!


Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇