CCR: Legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor

CCR: Legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor

Legea care elimină pensiile parlamentarilor este constituțională doar dacă se aplică pentru viitor, a decis marți Curtea Constituțională. Astfel, parlamentarii cu un mandat complet până la adoptarea legii vor primi în continuare pensii speciale.

Curtea Constituţională a României a constatat, marţi, că, indemnizaţia pentru limita de vârstă, până la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet, la data împlinirii vârstei de pensionare, iar prin retragerea şi eliminarea sa fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, marţi, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică deputaţilor/senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a Legii 192/2023.

"În esenţă, Curtea a reţinut că abrogarea dispoziţiilor legale care instituiau indemnizaţia pentru limita de vârstă acordată deputaţilor şi senatorilor s-a realizat în baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul în privinţa stabilirii drepturilor aferente statutului acestora.

ADVERTISING

Parlamentul are competenţa constituţională de a elimina pentru viitor indemnizaţia pentru limita de vârstă. Prin urmare, Curtea a stabilit că art. 69 din Constituţie referitor la mandatul reprezentativ al deputaţilor şi senatorilor nu a fost încălcat", se precizează în comunicat.

"Având în vedere că această indemnizaţie se acordă, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reţinut că principiul securităţii juridice protejează dreptul legal al deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii 192/2023 la indemnizaţia pentru limita de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată.

ADVERTISING

Prin retragerea şi eliminarea normativă a indemnizaţiei pentru limita de vârstă în privinţa acestor destinatari ai dreptului legal a fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit în considerarea mandatului deja exercitat şi s-a creat o insecuritate juridică vădită, încălcându-se componenta de neretroactivitate a securităţii juridice.

Evenimente viitoare şi incerte - de natură normativă - nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei şi nici efectele deja epuizate ale unui act - exercitarea cel puţin a unui mandat reprezentativ", explică judecătorii constituţionali.

Parlamentul a adoptat în 26 iunie eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Au fost 382 de voturi pentru și 3 abțineri.

Votul a avut loc în încercarea de a convinge Comisia Europeană că reforma pensiilor merge înainte conform înțelegerii și, astfel, Bruxelles-ul să accepte că România îndeplinește acest jalon din PNRR.

În 2021, aleșii au votat și atunci pentru eliminarea pensiilor, dar legea a fost ulterior, pe 5 mai 2022, declarată neconstituțională de CCR.

Aproximativ 850 de foști parlamentari sunt beneficiari ai pensiilor speciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇