Senatul a rezolvat-o rapid cu pensiile speciale. Magistrații se vor pensiona la 60 de ani începând din... 2062!

Senatul a rezolvat-o rapid cu pensiile speciale. Magistrații se vor pensiona la 60 de ani începând din... 2062!

Senatul a adoptat miercuri modificările la legea pensiilor speciale, pentru punerea în acord cu decizia CCR.

Ce s-a schimbat? Magistrații se vor pensiona la 60 de ani abia din 2062!

Au fost 89 de voturi pentru, 16 împotrivă şi o abţinere.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională. Biroul Permanent a stabilit deja ca raportul comisiilor Camerei să fie emis până luni, la ora 14:00, iar apoi legea va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17:00.

USR a protestat azi în plenul Senatului, afişând mesajul ”Tăiaţi pensiile speciale”.

387837602_885853419575676_8731381953283952528_n
Foto: Facebook/USR

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat în dezbaterea din plen că ”discutăm despre o lege extrem de importantă, care nu doar că este trecută în lista reformelor din PNRR, dar şi despre o uriaşă inechitate socială, care astăzi împarte România între iobagii care muncesc legat de glie, zilnic până la 65 de ani şi privilegiaţii, excepţionalii, superbii, specialii, care pot să iasă la pensie la 45 de ani şi care astăzi câştigă cele mai mari zece pensii din România, peste 45.000 de lei până la 70.000 de lei”.

ADVERTISING

Spuneţi-ne care este calculul de impact bugetar, câţi bani vor fi economisiţi din această nedreptate uriaşă numită pensii speciale magistraţi”, a arătat Pălărie, citat de News.ro.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu i-a dat replica, spunând că decizia CCR e obligatorie.

”Ar trebui să le explicaţi românilor că există decizii ale CCR care nu permit terminarea pensiilor aşa cum vreţi voi. Ar trebui să le explicaţi românilor că în stadiul ăsta noi eram limitaţi strict la decizia CCR, nu să veniţi să spuneţi aici tot soiul de tâmpenii cu care să încercaţi să prostiţi românii”, a răspuns Fenechiu la acuzaţiile aduse de USR.

ADVERTISING

Numărul foştilor magistraţi beneficiari de pensii de serviciu a fost, în septembrie 2023, de 5.377. Pensia medie de serviciu este de 21.791 de lei. Sursa AICI

12 miliarde de lei anual pentru pensii speciale

„12 miliarde de lei anual ne costă pensiile speciale. Asta, în timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să mărească taxele. Ca să aibă ei în continuare bani de pensii speciale.

Ce au făcut astăzi, prin votul de la Senat, ne arată că PSD și PNL nu s-au gândit nicio clipă la eliminarea pensiilor speciale. Contează doar privilegiile lor și atât.

Au decis că magistrații se vor pensiona la 60 de ani, dar nu mai devreme de 2062. Adică peste 39 de ani”, scrie pe Facebook Cătălin Drulă.

ADVERTISING

Ce prevede legea: Magistrații se vor pensiona la 60 de ani abia din 2062

Şeful USR se referă la un amendament votat marţi în comisiile pentru muncă, juridică, apărare şi constituţionalitate ale Senatului şi preluat în textul de lege adoptat azi de plen.

Acesta stabilește pensionarea la 60 de ani a magistraților abia peste 39 de ani.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani în 2062.

Şi asta pentru că CCR a considerat inacceptabilă creșterea intempestivă, cu 10 ani, a vârstei de pensionare, pentru cei născuți începând cu 1976.

CCR explica în decizia de neconstituționalitate că legislatorii au greșit din start când au menționat că în prezent vârsta minimă de retragere a judecătorilor și procurorilor este de 50 de ani. În realitate, nu există o limită de vârstă pentru pensionarea acestora, ci doar condiția vechimii de 25 de ani în magistratură.

„Curtea constată că, în realitate, această eșalonare, pe de o parte, pornește de la o vârstă de pensionare care nu își găsește susținerea în normele existente (ipotetic, vârsta de pensionare în sistem începe de la 47 de ani, și nu 50), operând din start cu o ficțiune juridică lipsită de raționalitate (…), și că, pe de altă parte, nu cuprinde reglementări care să conducă la atingerea treptată a obiectivului urmărit, ci, prin modul defectuos de redactare, se realizează o creștere bruscă și intempestivă a vârstei de pensionare cu 10 ani pentru persoanele născute începând cu anul 1976”, explica CCR în decizia privind pensiile speciale.

În varianta iniţială a legii, magistrații urmau să se pensioneze la 60 de ani începând cu anul 2035.

Acum primii care se vor pensiona la 60 de ani sunt cei care vor intra abia în 2037 în magistratură.

Citeşte integral cum Magistrații se vor pensiona la 60 de ani începând din… 2062: Raport de admitere pe modificarea legii pensiilor speciale pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇