Calvarul pe care îl îndură cei care vor să treacă din Gaza în Egipt ca să scape de război: "Haos total"

Calvarul pe care îl îndură cei care vor să treacă din Gaza în Egipt ca să scape de război: "Haos total"

Un chirurg britanic a povestit că a stat cinci ore într-un autobuz împreună cu alți 54 de oameni așteptând permisiunea de a trece în Egipt. Toată aventura a durat zece ore.

După zece ore istovitoare, Abdel Hammad, un chirurg specialist în transplant, în vârstă de 67 de ani, a reușit să treacă din Fâșia Gaza în Egipt. El s-a numărat printre primii oameni care au trecut din Gaza în Egipt și a spus că simte „o mare ușurare” că a reușit, dar se teme pentru cei care au rămas acolo, relatează Sky News.

Hammad este din Liverpool și lucra pentru o organizație caritabilă în Gaza. El l-a anunțat pe fiul său, Salim, că stă de cinci ore într-un autobuz, alături de alți 54 de oameni, și așteaptă permisiunea de a trece granița în Egipt.

ADVERTISING

"A fost foarte haotic. A durat aproape toată ziua să ajungem la Rafah și am sosit în Cairo la 4:00 dimineața", a povestit medicul pentru postul britanic de televiziune.

El a spus că și-a văzut numele pe lista persoanelor care au permisiunea de a părăsi Gaza, emisă de ministerul britanic de Externe, și a încercat să treacă frontiera miercuri după-amiază, însă trecerea a fost oprită și abia a doua zi a reușit.

"Au fost patru săptămâni într-o situație groaznică. Sunt foarte mulțumit că am plecat. Am inima grea pentru colegii mei din Gaza și pentru pacienții mei aflați în această situație", a mărturisit medicul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Hammad a spus că distrugerile din enclava palestiniană luată cu asalt de armata israeliană sunt "sfâșietoare" și a avertizat că medicamentele sunt pe terminate. "Mă tem că mulți dintre ei (pacienți, n.r.) vor muri. Din păcate, nu este un dezastru natural, e unul provocat de om și trebuie făcut ceva pentru a opri toată distrugerea", a subliniat el.

Medicul va trebui să se întoarcă acasă pe cont propriu, fără ajutorul ministerului britanic de Externe.

Un alt cetățean britanic care așteaptă să fie evacuat din Gaza a spus pentru The Guardian că guvernul britanic îi va plăti două nopți de cazare în Cairo, dar nu-i va facilita zborul spre țară. Persoana respectivă, care este din Londra și nu a dorit să-i fie publicat numele, a declarat că a primit următorul mesaj din partea guvernului britanic: "După ce ați trecut în Egipt, vi se vor asigura transport spre Cairo și două nopți de cazare. Nu facilităm zboruri din Egipt în acest moment."

ADVERTISING

"M-am săturat de guvernul britanic care ne-a abandonat", a spus acesta pentru The Guardian.

Aproape 100 de britanici se numără printre străinii și palestinienii cărora li se va permite să treacă vineri din Gaza în Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a anunțat că mai mulți cetățeni britanici au ajuns în Egipt joi - deși nu este clar câți - după ce doi lucrători umanitari din Regatul Unit au reușit să iasă miercuri din Gaza.

Autoritatea Palestiniană de Frontieră a publicat o listă cu numele a 127 de persoane care au permisiunea de a pleca în Egipt, din care 92 sunt cetățeni britanici. Printre aceștia se numără și socrii premierului scoțian Humza Yousaf, Elizabeth și Maged El-Nakla, care locuiesc în Dundee, și care au rămas blocați în Gaza de la începerea conflictului.

Autoritatea a anunțat că toți cei care figurează pe listă trebuie să fie prezenți la ora 7:00 dimineața în coridoarele exterioare din fața punctului de trecere a frontierei "pentru facilitarea călătoriei lor".

Egiptul a anunțat că nu va accepta un flux de refugiați palestinieni dacă Israelul îi va împiedica să se întoarcă după terminarea războiului, însă în ultimele zile palestinienilor cu pașapoarte străine li s-a permis accesul.

Aproximativ 342 de palestinieni cu pașapoarte străine și alte 42 de persoane au intrat în Egipt joi, potrivit Autorității Palestiniene de Frontieră.

Trecerea frontierei către Egipt are loc în timp ce Israelul continuă atacurile cu scopul declarat de a distruge Hamas, după atacul-surpriză din 7 octombrie.

Armata israeliană a anunțat că a încercuit orașul Gaza joi și își continuă operațiunile terestre după săptămâni de bombardamente.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇