Război Israel-Hamas. Șeful Hezbollah, primul discurs. Mii de palestinieni trimiși în Gaza. Șase români printre ostatici. Israelul recunoaște ambulanța atacată (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span>. Șeful Hezbollah, primul discurs. Mii de palestinieni trimiși în Gaza. Șase români printre ostatici. Israelul recunoaște ambulanța atacată (Foto & Video)

Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii în noaptea de joi spre vineri, în timp ce bombardamentele s-au intensificat, după ce armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza.

Israelul a anunțat că încă 4 soldați au murit, bilanțul total ajungând la 23. A crescut însă și numărul jurnaliștilor uciși într-o lună de război între Israel și Hamas, numărul acestora ajungând la 36, în timp ce alţi opt au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a anunțat că ultimele 4 săptămâni au fost cea mai mortală perioadă pentru jurnalişti de când a început să monitorizeze situaţia, în 1992.

Și ONU anunță că doar în atacurile de joi au fost ucise cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale Agenţiei pentru ajutor şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), atunci când au fost bombardate de israelieni. Din 7 octombrie au fost uciși și 72 de membri ai personalului UNRWA şi au fost avariate 50 de instalaţii ale agenţiei în Gaza.

Tot astăzi, armata israeliană a recunoscut că a atacat o ambalanță, acuzând Hamas că transportă atât militanți, cât și arme în ambulanșe.

Iar spitalul Al-Shifa, cel mai mare din oraşul Gaza, riscă să ajungă o „groapă comună”, unde răniții vin ca să moară, pentru că rămâne fără electricitate, avertizează un medic care povestește că operează pacienți la foc continuu care ajung la spital cu răni dintre cele mai grave.

Între timp, printr-un ordin al lui Benjamin Netanyahu, au început să fie trimiși în Gaza toți muncitorii palestinieni pe care escaladarea conflictului i-a prins în Israel. Se estimează că în jur de 4.000 de oameni sunt trimiși în Fâșia bombardată continuu.

ADVERTISING

La Tel Aviv a ajuns, pentru a treia oară în ultima lună, secretarul de stat american Antony Blinken, în timp ce vicepreședintele Kamala Harris a reiterat, de la Londra, că SUA vor continua să susţină dreptul Israelului de a se apăra și că în niciun caz Washingtonul nu va face sugestii despre cum trebuie dus acest război.

Vineri la prânz a avut loc și primul discurs de la începutul războiului al liderului Hezbollah, în cadrul unei ceremonii organizate în suburbiile Beirutului, pentru a-i onora pe „martiri” uciși din 7 octombrie. Deși analiștii așteptau ca Hassan Nasrallah să declare război Israelului, el mai degrabă s-a delimitat de acțiunile Hamas, insistând de mai multe ori că atacul din 7 octombrie a fost o operațiune 100% palestiniană și Hezbollah a intrat în luptă pe 8 octombrie. El a susținut că schimbul de lovituri de-a lungul graniței Israelului cu Libanul poate părea minor, dar este fără precedent din 1948 încoace și a dezvăluit că 57 de luptători ai grupării au murit până acum. El i-a lăudat pe toți cei care luptă cu Israelul, i-a numit martiri și a spus că dorința sa este ca războiul din Gaza să ia sfârșit prin victoria Hamas, spunând despre puterea politică din Israel că e extremistă, proastă și sălbatică.

Și încă doi cetățeni de naționalitate română-israeliană se află printre ostaticii luați de Hamas, numărul total ajungând la șase.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 3 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Întâlnire state arabe- Blinken - Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a "pune capăt războiului din Gaza", a anunţat diplomaţia iordaniană, citată de AFP. La reuniune va participa şi un reprezentant al Autorităţii palestiniene.
  • Israelul a lovit ambulanța - Israelul a recunoscut că a lovit vineri în oraşul Gaza o ambulanţă despre care spune că transporta militanţi, dar despre care autorităţile sanitare din enclava controlată de Hamas au spus că evacua răniţi din nordul asediat către sudul teritoriului, relatează Reuters şi CNN. Atacul a avut loc în faţa spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza, iar martorii au spus că ar fi făcut zeci de victime. IDF a acuzat Hamas că transferă atât militanţi, cât şi arme în ambulanţe și a precizat că mai mulți luptători Hamas au fost ucişi în urma loviturii, fără să ofere însă nicio dovadă.
  • Mahmoud Abbas nu mai merge în Rusia - Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care urma să se deplaseze în Rusia pe 15 noiembrie, a trebuit să-şi amâne vizita, a anunţat vineri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, informează AFP. Motivul: responsabilii palestinieni "au explicat că situaţia actuală este dificilă și preşedintele Abbas nu poate părăsi regiunea".
  • Posibil atac asupra unui convoi de ambulanțe - Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas, susţine că zeci de palestinieni ar fi fost ucişi şi răniţi, vineri, în urma unui atac israelian asupra unui convoi de ambulanţe care transporta persoane grav rănite în Gaza, relatează The Guardian. Armata israeliană a declarat că verifică informaţiile transmise de Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza.
  • Încă doi români ostatici - Ministerul de Externe a anunțat că încă doi cetăţeni cu dublă cetăţenie - română şi israeliană - sunt ostatici în Fâşia Gaza. Astfel, numărul total al cetăţenilor cu cetăţenie română care sunt confirmaţi a fi ostatici a ajuns la 6.
  • Șeful Hezbollah onorează martirii - Liderul Hezbollah a susţinut, vineri, primul său discurs de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, care ar trebui să determine dacă puternica sa formaţiune va implica Libanul direct în conflict. Deși analiștii așteptau ca Hassan Nasrallah să declare război Israelului, el mai degrabă s-a delimitat de acțiunile Hamas, insistând de mai multe ori că atacul din 7 octombrie a fost o operațiune 100% palestiniană și Hezbollah a intrat în luptă pe 8 octombrie. El a susținut că schimbul de lovituri de-a lungul graniței Israelului cu Libanul poate părea minor, dar este fără precedent din 1948 încoace și a dezvăluit că 57 de luptători ai grupării au murit până acum. El i-a lăudat pe toți cei care luptă cu Israelul, i-a numit martiri și a spus că dorința sa este ca războiul din Gaza să ia sfârșit prin victoria Hamas, spunând despre puterea politică din Israel că e extremistă, proastă și sălbatică.
  • „Încep prin a-mi oferi condoleanțele familiile celor căzuți aici în Liban și vă felicit totodată pentru că cei dragi vouă au câștigat onoarea martiriului. Condoleanțe și felicitări și familiilor celor uciși în Gaza și în Cisiordania ocupată, inclusiv în timpul operațiunii Al-Aqsa (atacul Hamas din 7 octombrie, n.red.). Aceasta este o luptă unitară la nivel uman, etic și religios. Este cea mai cinstită și nobilă. Puterea noastră stă în convingerile noastre de neclintit, în dedicarea noastră pentru cauză.
  • Trebuie să salutăm și ajutorul curajos din Irak și Yemen, a celor care s-au implicat în acest război sfânt. A fost nevoie de un eveniment major care să zdruncine entitatea uzurpatoare și suporterii ei din Washington și Londra și asta a fost operațiunea binecuvântată din 7 octombrie, implementată 100% de palestinieni. Nu ne-a deranjat că Hamas a ținut secrete planurile de atac. Condițiile în Palestina în ultimii ani au fost extrem de dificile, mai ales din cauza acestui guvern extremist, prost și sălbatic”.
  • El a spus că toate opțiunile pe frontul libanez sunt deschise și că Hezbollah este pregătit pentru orice scenariu, transmițând americanilor că nu îl intimidează cu navele sale de război trimise în regiune.
  • IDF a încercuit Gaza - Cerul din nordul Fâşiei Gaza a fost luminat de rachete de semnalizare şi explozii în noaptea de joi spre vineri, în timp ce bombardamentele s-au intensificat, după ce armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza. Jurnalistul CNN Nic Robertson, aflat în Israel, la Sderot, în apropiere de graniţa cu Gaza, a văzut cum rachete de semnalizare au luminat cerul joi seara timp de mai bine de 30 de minute. Volumul de rachete de semnalizare a fost mai intens decât s-a văzut în ultimele săptămâni, începând cu 7 octombrie. Obiectivul rachetelor de semnalizare părea să se afle în zona Beit Hanoun din nordul Fâşiei Gaza. Se pare că două rachete au fost lansate dinspre Gaza în acest timp. De asemenea, se pare că există o perdea de fum care acoperă terenul, sugerând o posibilă mişcare a trupelor în aceste zone.
  • Mii de palestinieni trimiși înapoi în Gaza - Israelul a anunţat joi seară că îi trimite înapoi în Gaza pe toţi muncitorii palestinieni blocaţi pe teritoriul israelian de la atacul Hamas din 7 octombrie şi că „taie orice legătură" cu teritoriul controlat de organizaţia islamistă. Presa israeliană estimează că este vorba de până la 4.000 de oameni. Aproximativ 18.500 de palestinieni din Gaza au primit permise de intrare în Israel înainte de atacul mortal din 7 octombrie comis de militanţii Hamas: „Israelul întrerupe orice contact cu Gaza. Nu vor mai exista lucrători palestinieni din Gaza. Acei lucrători din Gaza care se aflau în Israel în ziua izbucnirii războiului vor fi trimişi înapoi în Gaza".
  • Spitalele ajung gropi comune - Spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza va deveni o „groapă comună” pe măsură ce electricitatea se va epuiza, a declarat joi un medic de la cea mai mare unitate medicală din enclavă: „Dacă nu există electricitate, acest spital se va transforma într-o groapă comună. Este foarte simplu. Dacă nu putem menţine ventilatoarele în funcţiune, dacă nu putem duce pacienţii noştri grav răniţi înapoi la sala de operaţie, atunci nu există nimic pentru acest loc decât să vină aici şi să moară. Anumite părţi ale spitalului au trebuit să rămână fără lumină în seara asta. Nu am de gând să părăsesc spitalul sau să-mi părăsesc pacienţii. Ziua mea implică operaţii de la ora 08:00 dimineaţa până seara foarte târziu. Aceste operaţii sunt făcute din necesitate, nu dintr-un fel de lux. Şi aşa că, dacă nu sunt acolo, literalmente nu mai este nimeni altcineva care să facă operaţiile”, a spus dr. Ghassan Abu-Sittah pentru CNN.
  • Blinken e iar la Tel Aviv - Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit vineri în Israel pentru întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni de rang înalt. Aceasta este a doua sa vizită în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie. Blinken a aterizat la Tel Aviv însoţit de ambasadorul recent confirmat al SUA în Israel, Jack Lew. Secretarul de stat american a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra, dar a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru a proteja civilii din Gaza. "Susţinem cu tărie ideea că Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi de a face tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru, 7 octombrie, nu se va mai putea întâmpla niciodată", a declarat Blinken. "Modul în care Israelul face acest lucru contează”, a adăugat el. "Şi este foarte important ca, atunci când vine vorba de protecţia civililor care sunt prinşi în focul încrucişat al acţiunilor Hamas, să se facă tot ce este posibil pentru a-i proteja şi pentru a aduce asistenţă celor care au nevoie disperată de ea şi care nu au fost în niciun fel responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Aşadar, lucrăm împreună la toate acestea", a punctat şeful diplomaţiei americane.
  • Netanyahu respinge încetarea focului - Israelul nu va accepta nicio încetare temporară a focului până la eliberarea celor peste 240 de ostatici luați de Hamas în atacul din 7 octombrie, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la scurt timp după întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken.
  • Drone americane deasupra Fâșiei - Statele Unite au lansat în Gaza drone de supraveghere în căutarea ostaticilor luaţi de Hamas atunci când gruparea militantă palestiniană a atacat Israelul, la 7 octombrie, au declarat joi doi oficiali americani citaţi de Reuters. Oficialii americani au declarat că 10 americani care sunt încă de negăsit s-ar putea număra printre cele peste 200 de persoane luate ca ostatice şi duse în Gaza, acolo unde se crede că sunt ţinute în vasta reţea de tuneluri a Hamas. Cinci ostatice, între care două americance, au scăpat până acum din captivitatea Hamas, dintre care patru au fost eliberate de gruparea militantă palestiniană şi una de armata israeliană.
  • Socrii premierului scoțial scapă din Gaza - O listă aprobată cu persoane care urmează să fie evacuate vineri, postată online de autoritatea de trecere a frontierei de la Rafah, îi include pe Elizabeth şi Maged El-Nakla, părinţii soţiei prim-ministrului scoţian Humza Yousaf. Yousaf, în vârstă de 38 de ani, a declarat că părinţii soţiei sale au rămas blocaţi în Gaza în timp ce se aflau în vizită la rude când Hamas a atacat Israelul luna trecută. Premierul scoţian a declarat luna trecută pentru Reuters că socrii săi au rămas rapid fără alimente şi apă potabilă şi ar putea muri dacă nu vor putea pleca în curând.
  • 36 de jurnaliști uciși - Numărul jurnaliştilor ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas a crescut la 36, potrivit unui comunicat publicat joi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). Bilanţul include 31 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez. Alţi opt jurnalişti au fost răniţi şi alţi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi, a adăugat acesta. Grupul de susţinere a jurnalismului afirmă că acest conflict dintre Israel şi Hamas din 7 octombrie a fost cea mai mortală perioadă pentru jurnalişti de când a început să monitorizeze situaţia, în 1992.
  • 23 de soldați israelieni uciși - Armata israeliană a anunţat că alţi patru soldaţi au fost ucişi în lupta în Fâşia Gaza, ridicând numărul morţilor de când Israelul şi-a început ofensiva terestră împotriva Hamas la 23. Cei patru soldaţi ucişi sunt Beni Wais, 22 de ani, Uriah Mash, 41 de ani, Yehonatan Yosef Brand, 28 de ani, şi Gil Pishitz, 39 de ani.
  • Refugiați bombardați - Cel puţin 23 de persoane care se adăposteau în patru facilităţi ale ONU în Fâşia Gaza au fost ucise în urma unor atacuri aeriene israeliene de joi, potrivit unui bilanţ actualizat. Aproape 20.000 de persoane strămutate se adăposteau în aceste facilităţi administrate de Agenţia ONU pentru ajutor şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) atunci când au fost lovite, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). Escaladarea violenţelor s-a soldat cu uciderea a 72 de membri ai personalului UNRWA şi a avariat 50 de instalaţii ale agenţiei începând cu 7 octombrie, a adăugat comunicatul.
  • SUA dau mână liberă Israelului - Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat, la Londra, că administraţia americană va susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas: „Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra. Şi haideţi să fim clari şi să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, când sute, mii de oameni nevinovaţi au fost ucişi, măcelăriţi - tineri care pur şi simplu asistau la un concert. Şi astfel, nu vom crea nicio condiţie privind sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra. Nu îi spunem Israelului cum ar trebui să ducă acest război".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇