Mai mult de jumătate dintre ostaticii luați de Hamas au pașapoarte străine. Joe Biden nu crede bilanțul morților din Gaza. Netanyahu spune că armata se pregătește de invazia la sol

Mai mult de jumătate dintre ostaticii luați de Hamas au pașapoarte străine. Joe Biden nu crede bilanțul morților din Gaza. Netanyahu spune că armata se pregătește de invazia la sol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru că există atât de multe cadavre, palestinienii din Gaza îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu numere în loc de nume. Din acest motiv, unele familii au început să folosească brăţări, în speranţa că îi vor putea identifica pe cei dragi, dacă vor fi ucişi.

Autorităţile din Gaza anunţă peste 6.500 de morţi în urma atacurilor Israelului, dar preşedintele Joe Biden nu crede în acest bilanţ.

Liderii mondiali caută să întrerupă luptele pentru a permite intrarea ajutoarelor, în timp ce Israelul a continuat să bombardeze enclava, dar și Siria.

Israelul ar fi acceptat solicitarea SUA de a amâna invazia terestră în Gaza, până ce americanii își aduc apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu, ca să îşi protejeze trupele din regiune, scrie Wall Street Journal. Însă Joe Biden a negat că i-ar fi cerut asta lui Benjamin Netanyahu.

Într-un discurs susținut miercuri seară, prim-ministrul israelian a promis că armata va interveni “la sol” în Fâșia Gaza, în ciuda “întârzierilor”, dar nu va spune când și cum se va desfășura operațiunea.

Mai mult de jumătate din cei aproximativ 220 de ostatici deținuți de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite.

Pe de altă parte, a avut loc o întâlnire între liderii Hezbollah, Hamas și ai Jihadului Islamic, pentru a discuta cum își pot uni forțele pentru a obține o victorie reală a ceea ce ei se intitulează „Axa Rezistenţei”.

Diplomatic, Israelul se războiește cu secretarul general al ONU, António Guterres, și îi cere demisia, după ce acesta a afirmat că „atacurile îngrozitoare" comise de Hamas împotriva Israelului nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian" și că atacul din 7 octombrie nu a avut loc „într-un vid", ci a urmat după „56 de ani de ocupaţie sufocantă" pentru poporul palestinian de către Israel. Şeful ONU spune însă că declaraţia lui a fost interpretată greşit.

ADVERTISING

A șocat însă președintele turc Recep Erdogan, care a acuzat armata israeliană că acționează inuman, în timp ce Hamas nu ar fi teroriști, ci doar „un grup de luptători pentru eliberare”.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 25 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Jumătate dintre ostatici sunt străini - Mai mult de jumătate din cei aproximativ 220 de ostatici deținuți de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite, inclusiv 54 de cetățeni thailandezi. Oferind cifre actualizate, guvernul a mai spus că 328 de persoane din 40 de țări au fost confirmate ca fiind moarte sau dispărute după atacul surpriză din 7 octombrie. Israelul a declarat că 138 dintre ostatici aveau pașapoarte străine, inclusiv 15 argentinieni, 12 germani, 12 americani, șase francezi și șase ruși. Se crede că mulți dintre ei aveau dublă cetățenie israeliană, însă unii, precum thailandezii și cei cinci ostatici nepalezi, aproape sigur nu aveau. De asemenea, au mai existat un ostatic chinez, unul din Sri Lanka, doi din Tanzania și doi din Filipine.
  • Israelul ar fi acceptat solicitarea SUA de a amâna invazia terestră în Gaza până ce americanii își aduc apărarea antiaeriană în în Orientul Mijlociu. Pentagonul vrea să aducă 12 sisteme de apărare aeriană pentru a-şi proteja de rachete trupele care servesc în Irak, Siria, Kuweit, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, scrie Wall Street Journal. Oficialii americani citaţi spun că aceste sisteme ar putea să fie desfăşurate până la sfârşitul acestei săptămâni. Însă Însă Joe Biden a negat că i-ar fi cerut asta lui Benjamin Netanyahu: "Ceea ce i-am spus este că, dacă este posibil să-i scoată pe acești oameni în siguranță (ostaticii - n.red.), asta ar trebui să facă. Este decizia lor. Dar nu am cerut asta. I-am spus, dacă se poate, ar trebui făcut asta.”
  • Când începe invazia? - Într-un discurs susținut miercuri seară, prim-ministrul Netanyahu a promis că armata va interveni “la sol” în Fâșia Gaza, în ciuda întârzierilor, dar nu va spune când și cum se va desfășura operațiunea.
  • Summit-ul teroriștilor - Şeful Hezbollah din Liban s-a întâlnit cu liderii facţiunilor militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, potrivit televiziunii al-Manar a Hezbollahului, care a precizat că aceşti aliaţi au evaluat ce trebuie să facă pentru „a obţine o victorie reală a rezistenţei" în Gaza. La reuniune au participat Sayyed Hassan Nasrallah, de la Hezbollah, adjunctul şefului Hamas, Saleh al-Arouri, şi şeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a relatat al-Manar: „Reuniunea a evaluat poziţiile adoptate la nivel internaţional şi ceea ce trebuie să facă Axa Rezistenţei".
  • Erdogan se dezlănțuie împotriva Israelului - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că Hamas „nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare: „Întregul Occident consideră Hamas o organizaţie teroristă. De aici vă spun: Israel, ai putea fi tu; Occidentul îţi datorează multe. Dar Turcia nu-ţi datorează nimic. Hamas nu este o organizaţie teroristă. Este un grup de luptători pentru eliberare, care luptă pentru a-şi proteja pământul şi cetăţenii. Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce. I-am strâns mâna acestui om (premierul israelian Benjamin Netanyahu - n.red.), aveam intenţii bune, dar a profitat. (…) Relaţiile ar fi putut fi diferite, dar din păcate acest lucru nu se va mai întâmpla. Nu există alt stat în care armata să acţioneze atât de inuman".
  • Reacţia Israelului - Israelul a respins afirmația președintelui turc cum că Hamas „nu este o organizație teroristă”. „Încercarea președintelui turc de a apăra organizația teroristă și cuvintele sale incitante nu vor schimba ororile pe care le-a văzut întreaga lume”, a scris purtătorul de cuvânt al MAE, Lior Haiat, pe rețelele de socializare.
  • Ceartă Israel-ONU pe combustibil - Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni a avertizat că va fi forțată să-și oprească operațiunile în Gaza din cauza lipsei de combustibil începând de miercuri seară. Ca răspuns, armata israeliană a postat o fotografie a ceea ce spune că sunt rezervoare de combustibil în interiorul Gazei. „Conțin mai mult de 500.000 de litri de combustibil”, a scris armata.
  • Israelul cere demiterea șefului ONU - Israelul a cerut demisia secretarului general al ONU, António Guterres, după ce acesta a declarat că „atacurile îngrozitoare" comise de Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie nu pot justifica „pedeapsa colectivă a poporului palestinian". În plus, a spus el, atacul asupra Israelului nu a avut loc „într-un vid", ci a urmat după „56 de ani de ocupaţie sufocantă" pentru poporul palestinian de către Israel. Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că Guterres ar trebui să demisioneze, calificând discursul drept „şocant". El a spus că liderul ONU nu este potrivit pentru a conduce organizaţia, pentru că acest discurs arată că este „complet deconectat de realitatea din regiune şi priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas într-un mod distorsionat şi imoral".
  • Guterres se apără - În replică, António Guterres a declarat că a fost șocat de interpretările greșite ale declarației sale: „Sunt șocat de denaturarea unora dintre declarațiile mele... de parcă aș justifica actele de teroare ale Hamas. Acest lucru este fals. Am spus fix pe dos. Cred că este necesar să clarificăm lucrurile – mai ales din respect pentru victime și familiile acestora”.
  • Israelieni atacați în Cisiordania - Forţele israeliene (IDF) aflate într-un raid nocturn în Cisiordania ocupată au fost atacate de un grup de palestinieni. IDF a informat că palestinieni înarmaţi „au tras şi au aruncat dispozitive explozive" asupra forţelor sale din tabăra de refugiaţi de la Jenin din nordul Cisiordaniei. Militarii israelieni i-au atacat apoi cu o dronă. Serviciul de ambulanţă al Semilunii Roşii Palestiniene a declarat că doi palestinieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi.
  • Rachete din Liban - IDF spune că patru rachete au fost lansate din Liban către în orașul nordic Kiryat Shmona din Israel. Toate patru au căzut în zone deschise, fără a provoca victime sau pagube. Armata afirmă că sistemul de apărare aeriană Iron Dome nu a fost folosit, deoarece proiectilele nu se îndreptau spre zone populate.
  • Brăţări pentru morţi - Pentru că există atât de multe cadavre, palestinienii din Gaza îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu numere în loc de nume. Din acest motiv, unele familii au început să folosească brăţări, în speranţa că îi vor putea identifica pe cei dragi dacă aceştia vor fi ucişi.
  • Ajutoare în Gaza - Noaptea trecută, opt camioane cu apă, alimente şi medicamente au intrat în Gaza din Egipt. Agenţiile ONU au spus că sunt necesare livrări de 20 de ori mai mari pentru cei 2,3 milioane de locuitori.
  • Atac în Siria - Armata israeliană a declarat că a lovit infrastructura militară din Siria ca răspuns la tirurile de marţi în direcţia Israelului. „Avioanele de război ale armatei israeliene au lovit infrastructuri militare şi lansatoare aparţinând armatei siriene ca răspuns la tirurile către Israel de ieri (marţi)," a transmis IDF. Un purtător de cuvânt a declarat pentru AFP că atacurile au avut loc în interiorul Siriei.
  • Situaţia se va înrăutăţi pentru civili - Un armistiţiu în Fâşia Gaza nu ar face decât să ofere Hamas un răgaz, într-un moment în care Israelul intensifică atacurile aeriene împotriva acestui grup islamist palestinian, a reafirmat Casa Albă, sugerând în schimb „pauze" pentru a facilita livrarea ajutorului umanitar. „O încetare a focului în acest moment ar aduce beneficii doar Hamasului", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, care a avertizat, de asemenea, că situaţia se va înrăutăţi pentru civili.
White House Briefing With Press Secretary Karine Jean-Pierre 10/24/23
  • 50 de morți într-o oră - Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus Hamas, a anunţat că 50 de persoane au fost ucise „în doar o oră", marţi seara, în „mai multe zone" din Fâşia Gaza. 6.546 de palestinieni au fost uciși în Gaza de atacurile aeriene israeliene din 7 octombrie, inclusiv 2.704 de copii, potrivit aceleiaşi surse.
  • Joe Biden nu crede bilanţul - Preşedintele american spune că nu are cum să verifice datele: "Nu știu dacă palestinienii spun adevărul despre câți oameni au fost ucişi. Sunt sigur că au fost uciși oameni nevinovaţi și este prețul unui război. Dar nu am încredere în bilanţul pe care îl furnizează palestinienii”.
  • Miliarde pentru Gaza - Gaza are nevoie de miliarde de dolari, sub forma unui ajutor economic internațional, pentru a compensa anii de restricții care i-au distrus economia și i-au împiedicat dezvoltarea, scrie în raportul publicat miercuri de organismul comercial al Națiunilor Unite: „Donatorii și comunitatea internațională trebuie să ofere un ajutor economic semnificativ pentru a repara daunele extinse pe care le-a suferit Gaza în urma restricțiilor și închiderilor prelungite și a operațiunilor militare frecvente, care au sufocat economia și au decimat infrastructura. Aproape jumătate din populația din Gaza este șomeră și mai mult de jumătate trăiește în sărăcie”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇