Biden crede că Netanyahu are zilele numărate: Necrologul politic al liderului israelian era deja scris, Casa Albă privește spre posibilii succesori

Biden crede că Netanyahu are zilele numărate: Necrologul politic al liderului israelian era deja scris, Casa Albă privește spre posibilii succesori

Președintele american și consilierii săi au discutat despre posibilitatea ca Benjamin Netanyahu să-și trăiască ultimele zile ca premier. Iar Biden i-a spus acestuia într-o discuție recentă că e cazul să-și desemneze un succesor.

Subiectul sfârșitului politic al lui Netanyahu a fost dezbătut în discuțiile recente de la Casa Albă purtate de Joe Biden, potrivit unui înalt oficial al administrației americane citat de Politico.

Acesta a menționat că discuțiile au avut loc după călătoria lui Biden în Israel, unde s-a întâlnit cu Netanyahu.

Biden a mers atât de departe încât i-a sugerat lui Netanyahu să se gândească la lecțiile pe care i le-ar împărtăși eventualului său succesor, au adăugat cei doi oficiali ai administrației.

Un actual și un fost oficial american au confirmat că administrația de la Casa Albă crede că Netanyahu nu va mai rămâne mult timp în funcție. Prima dintre cele două surse a spus că Washingtonul se așteaptă ca premierul israelian să mai reziste câteva luni sau până la încheierea fazei incipiente a campaniei militare israeliene din Fâșia Gaza, deși toți cei patru oficiali contactați de publicația americană au menționat impredictibilitatea politicii din Israel.

ADVERTISING

"Va trebui să existe o socoteală în societatea israeliană cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Până la urmă, factura se oprește pe biroul premierului", a spus una din surse sub protecția anonimatului.

Posibilii urmași ai lui Netanyahu, analizați de Casa Albă

Un alt oficial de la Casa Albă a minimalizat ideea că viitorul lui Netanyahu ar fi fost un subiect de interes, afirmând că orice se spune pe această temă reprezintă doar speculații și subliniind că administrația se concentrează pe sprijinirea securității Israelului.

Netanyahu este cel mai longeviv premier, iar necrologul său politic a fost scris prematur, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite a precizat ulterior că subiectul viitorului lui Netayahu "nu a fost discutat de către președinte și nici nu este în discuție". "Ne concentrăm pe criza imediată", a spus Adrienne Watson.

Însă un actual oficial al administrației americane a afirmat că poziția șubredă a lui Netanyahu "e în cărți" în timpul discuțiilor interne de la Casa Albă despre situația din Orientul Mijlociu. Iar consilierii lui Biden sunt deja în legătură cu o serie de alți politicieni din Israel, unii fiind de la putere, alții nu, în privința efortului de război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doi înalți oficiali ai administrației SUA, precum și fostul și actualul oficial citați de Politico, au confirmat că discuțiile au vizat și o evaluare a modului în care gândesc diverse personaje politice care ar putea prelua conducerea Israelului.

Privind către viitor, oficialii americani discută, printre alții, cu Benny Gantz, membru al Knessetului, guvernul israelian, și cu fostul premier Yair Lapid, liderul Opoziției, a spus fostul oficial al administrației citat de Politico.

Ce au observat americanii

Călătoria lui Biden la Tel Aviv de luna trecută a fost una de sprijin evident, însă președintele SUA l-a rugat în privat pe Netanyahu să acționeze cu precauție și să nu extindă războiul, susțin doi oficiali importanți din administrația americană.

Biden l-a presat pe premierul israelian să dea prioritate soluției celor două state și să acorde atenție la urmările efortului de a decapita Hamas, inclusiv la provocările unei viitoare ocupații de orice natură în Gaza.

În timpul vizitei sale, Biden l-a sfătuit, la un moment dat, pe Netanyahu să ia în considerare scenariul că va lăsa locul unui succesor, sugerându-i astfel că s-ar putea să nu rămână în funcție de-a lungul acestui conflict care pare că va dura.

ADVERTISING

Dincolo de viziunea administrației americane despre Netanyahu se află convingerea că poziția lui a fost puternic slăbită de furia israelienilor față de eșecul serviciilor de securitate și de informații ale țării, vinovate că n-au reușit să prevină atacul Hamas din 7 octombrie care a ucis aproximativ 1.400 de oameni.

Intensificarea opoziției internaționale față de campania militară a Israelului în Gaza, care a ucis mii de civili palestinieni în Gaza, îi slăbește și mai mult forța lui Netanyahu.

Oficialii americani se uită și la sondaje și nu puteau să nu observe și scăderea ratei de aprobare pentru premierul israelian. Ei remarcă, de asemenea, valul de relatări publice despre eșecurile masive ale serviciilor de informații israeliene și prevăd că orice viitoare evaluare israeliană – și una făcută de omologii lor americani – va fi probabil și mai critică, dându-i o lovitură și mai mare lui Netanyahu.

În timp ce oficialii administrației lui Biden dădeau declarații publice de solidaritate cu guvernul israelian în timpul acestei crize, consilierii de la Casa Albă au încercat să deslușească și cum ar putea să influențeze căderea lui Netanyahu viitorul relației Israel - SUA. Printre altele, administrația Biden a discutat scenariile acelor "zile de după" pentru Fâșia Gaza după încetarea luptelor, inclusiv posibilitatea trimiterii acolo a unei forțe multinaționale, care nu ar include neapărat trupe americane, pentru stabilizarea teritoriului.

De ce crede Washingtonul că Netanyahu e pe ducă

Viziunea americană despre viitorul lui Netanyahu este cauzată și de faptul că premierul de la Tel Aviv nu este în grațiile echipei lui Biden. După ce l-a susținut zgomotos pe fostul președinte Donald Trump, Netanyahu a fost un critic fățiș al acordului nuclear cu Iranul încheiat de administrația Obama, când Biden era vicepreședintele Statelor Unite.

Poziționările lui tot mai dure de-a lungul anilor i-au iritat pe oamenii lui Biden, care încă susțin crearea unui stat palestinian.

În ultimul an, Netanyahu a stârnit o respingere publică din partea lui Biden cu privire la dorința sa de a revizui sistemul judiciar din Israel, acțiune pe care mulți israelieni au socotit-o dăunătoare pentru democrație.

Însă Biden și Netanyahu se cunosc de multe decenii și au reușit să rămână prieteni, cel puțin public, în ciuda diferențelor de opinii. Iar după atacul Hamas Biden și-a exprimat sprijinul deplin pentru Netanyahu și Israel.

În culise, totuși, Biden a fost necruțător cu privire la tendințele nedemocratice ale lui Netanyahu, considerând că, cel puțin parțial, i-au distras atenția premierului israelian și l-au lăsat nepregătit pentru atacul Hamas.

Până acum, administrația Biden nu a reușit să-i convingă pe Netanyahu și pe aliații săi să le asculte sfaturile militare. Oficialii americani au fost mai cu seamă frustrați de evacuarea inițială ordonată de Israel în nordul Gazei, precum și de tăierea comunicațiilor în Gaza înaintea invaziei.

Administrația Biden se teme că Netanyahu și-ar putea lega viitorul politic de acest război, ceea ce ar duce la o eventuală escaladare a conflictului, au spus doi oficiali americani.

"Chiar și cel mai bun scenariu pentru Israel în acest război nu l-ar ține pe Netanyahu la putere, pentru că ororile atacului terorist din 7 octombrie vor rămâne proaspete și fiindcă foarte mulți israelieni pun deja lipsa de securitate pe seama politicii lui Netanyahu", a spus Hagar Chemali, fost membru al Consiliului Național de Securitate în timpul administrației Obama.

"Prin urmare, chiar dacă războiul se lungește sau se deschid alte fronturi, tot cred că Netanyahu e pe ducă, fiindcă israelienii se întreabă deja public dacă el chiar e omul potrivit, nu doar ca să câștige acest conflict împotriva Hamas, ci pentru războiul mai amplu pentru un Israel liniștit și sigur", a conchis Chemali.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇