Netanyahu nu are niciun gând de demisie sau încetarea focului: Ne angajăm să aducem toți ostaticii acasă!

Netanyahu nu are niciun gând de demisie sau încetarea focului: Ne angajăm să aducem toți ostaticii acasă!

Benjamin Netanyahu descrie atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie drept un „punct de cotitură” pentru lideri și națiuni. Prim-ministrul israelian spune că este timpul „să decidem dacă suntem dispuși să luptăm pentru un viitor plin de speranță și promisiune sau să ne predăm tiraniei și terorii”.

Israelul „nu a început acest război”, dar va câștiga acest război, spune el.

„Israelul va rezista împotriva forțelor barbariei până la victorie”, adaugă Netanyahu, citat de The Guardian.

El a dorit să clarifice poziția Israelului cu privire la încetarea focului în Gaza:

ADVERTISING

"Așa cum Statele Unite nu ar fi de acord cu o încetare a focului după bombardarea Pearl Harbor sau după atacul terorist din 11 septembrie, Israelul nu va fi de acord cu încetarea ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie. Apelurile la încetarea focului sunt un apel către Israel să se predea Hamas, să se predea terorismului, să se predea barbariei. Asta nu se va întâmpla!".

Benjamin Netanyahu a fost întrebat dacă s-a gândit să demisioneze din funcția de prim-ministru, pe fondul contestărilor virulente şi scăderii sprijinului public. „Singurul lucru pe care intenționez să-l demit este Hamas. Îi vom retrage la coșul de gunoi al istoriei. Ăsta este țelul meu. Asta e responsabilitatea mea. Pentru asta conduc țara. Aceasta este responsabilitatea mea acum", a replicat premierul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă Israelul aplică o pedeapsă colectivă poporului palestinian, Benjamin Netanyahu a subliniat că Hamas îi împiedică pe civilii din nordul Gazei să plece și îi forțează să rămână în zonele de conflict.

„Niciun civil nu trebuie să moară. Facem toate eforturile pentru a preveni victimele civile, nu doar cerând civililor să se mute, chemându-i să mute, amenajându-le un loc sigur, oferind și sprijin umanitar, oferindu-le hrană, apă, medicamente", susţine Netanyahu.

Peste 8.300 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas.

ADVERTISING

Cât despre ostaticii din Gaza, premierul a precizat că armata și serviciile de securitate israeliene au făcut o evaluare comună a situaţiei şi au ajuns la concluzia că Hamas nu îi va elibera „dacă nu sunt sub presiune”. Premierul israelian spune că acțiunea la sol „creează de fapt posibilitatea” de a elibera ostaticii, deoarece Hamas „o va face doar sub presiune. Acest lucru creează presiune.”

"Ne angajăm să aducem toți ostaticii înapoi acasă. Credem că această metodă are o șansă. Este un obiectiv pentru care ne angajăm", a promis premierul.

Ostaticii sunt în prim planul războiului Israel-Hamas, cu ambele tabere ducând un joc psihologic şi de imagine.

Hamas a difuzat o înregistrare video în care trei femei israeliene ţinute ostatice îi fac reproşuri premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i să obţină eliberarea lor şi acuzându-l că nu a reuşit să împiedice atacul din 7 octombrie. Una dintre ele are origini româneşti.

Pe de altă parte, armata Israelului (IDF) şi un serviciu secret anunţă eliberarea unei femei soldat, răpite de Hamas. În plus, IDF a publicat şi o fotografie a celei eliberate într-o operaţiune nocturnă de azi-noapte, acum fericită alături de familie.

Pe front, ca noutate, avem tancuri israeliene într-un cartier de la marginea oraşului Gaza, unde au întrerupt principala axă rutieră între nordul şi sudul enclavei.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 30 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇