Biden vorbește de posibilitatea prelungirii evacuării din Afganistan, după acuzațiile UE: Terorismul s-a metastazat în întreaga lume (Video)

Biden vorbește de posibilitatea prelungirii evacuării din Afganistan, după acuzațiile UE: Terorismul s-a metastazat în întreaga lume (Video)

Preşedintele SUA Joe Biden speră ca operaţiunile de evacuare la Kabul să poată fi finalizate înainte de 31 august, dată care a fost stabilită de guvernul său pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistan.

„Sperăm că nu trebuie să prelungim”, a spus preşedintele american, lăsând uşa deschisă pentru o prelungire. ”Cred că vor fi discuţii”, a afirmat el.

”Vom vedea ce putem face”, a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat ce ar face dacă ţările aliate ar cere Statelor Unite să rămână în Afganistan mai mult timp.

”Fie retragem America dintr-un război de 20 de ani care, în funcție de ce estimări ascultăm, ne-a costat 150 milioane de dolari pe zi sau 300 de milioane de dolari pe an și în care am pierdut 2.448 de americani și alți 20.722 au fost răniți.

ADVERTISING

Fie cotinuăm, fie oprim războiul. Și am decis să încheiăm războiul. Singurul motiv pentru care ne-am aflat în Afganistan a fost că de aici bin Laden a atacat SUA.

Deci întrebarea e când e timpul bun să ne retragem, în conformitate cu interesele noastre naționale? Și trebuie să recunoaștem că terorismul s-a metastazat în întreaga lume și dacă nu ne concentrăm atenția și pe alte părți ale lumii ne expune unor pericole și mai mari. Facem asta în mai multe locuri, fără a avea prezență militară permanentă.

Asta e treaba mea, să iau decizii pe care nimeni nu le poate lua sau nu vrea să le ia. Sunt convins că e decizia absolut corectă să nu trimit mai mulți tineri soldați într-un război care, de fapt, nu mai există.

ADVERTISING

Talibanii trebuie să facă o decizie fundamentală. Vor încerca să unească și să asigure bunăstarea oamenilor din Afganistan, ceea ce n-a mai făcut nicio grupare de sute de ani. Și dacă vor face asta vor avea nevoie de ajutor, de la asistență economică, comercială și multe altele. Ei caută legitimitate, să fie recunoscuți de alte state.

Ne-au spus nouă și celorlalte state că nu vor să ne retragem prezența diplomatică. Acum sunt doar discuții și până acum nu au făcut ceva împotriva forțelor americane. Până acum au respectat promisiunile, în mare parte, să lase cetățenii americani să plece. Vom vedea dacă ce spun e adevărat”, a replicat Biden, întrebat dacă are încredere în talibani.

ADVERTISING

Președintele american își menține părerea că decizia retragerii este cea corectă și spune că adversari precum Rusia și China și-ar dori ca SUA să rămână blocate într-un război fără sfârșit.

”Dar una peste alta, dacă nu plecăm acum din Afganistan, când o vom face? Peste alți 10 ani? Peste alți 5 ani? Peste un an? Nu o să vă trimit fiii și fiicele să lupte în Afganistan. Nu văd cum asta ar fi în interesul nostru.

Și dacă tot vorbim de interese, lăsați-mă să vă spun că Beijingul și Moscova și-ar dori să ne vadă în continuare afundându-ne acolo. Deci cred că istoria va reține că aceasta a fost decizia logică, rațională și corectă”, a conchis Biden.

UE acuză SUA

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a calificat sâmbătă ''imposibilă'' evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale înainte de 31 august.

Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din 14 august, a declarat duminică liderul de la Casa Albă. ''Este o operaţiune incredibilă'' a spus el.

''Lucrăm din greu şi cât mai repede posibil pentru a evacua oamenii'', a adăugat el, dând asigurări că aceste evacuări ar fi fost ''dificile şi dureroase'', chiar dacă ar fi fost începute ''acum o lună''.

La o săptămână după ce talibanii au preluat puterea, mii de oameni încă încercau să fugă din ţară duminică, iar haosul domnea în continuare pe aeroportul din Kabul.

"Am făcut o serie de modificări, inclusiv extinderea accesului în jurul aeroportului şi a zonei de securitate", a menţionat Joe Biden, fără a oferi mai multe detalii.

La câteva ore de la conferința lui Biden, și Marea Britanie a anunțat că a evacuat peste 5.700 de persoane din Afganistan, și îşi dublează eforturile pentru a accelera acest proces înainte de retragerea forţelor americane.

Amintim că la acest moment aeroportul militar din Kabul este controlat de soldați britanici și americani.

Biden Delivers Remarks on Afghanistan, Tropical Storm Henri Response | NBC News

Citește mai multe despre criza din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇