Anchetă la Slatina după ce o femeie a murit într-un lift blocat, la Spitalul Județean

Anchetă la Slatina după ce o femeie a murit într-un lift blocat, la Spitalul Județean

Poliţiştii din Olt au deschis o anchetă după ce o femeie de 81 de ani, internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, a murit într-unul dintre lifturile spitalului, care s-a blocat. Directorul medical a explicat ce s-a întâmplat.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 08:05, când o femeie de 81 de ani, din judeţul Olt, care se afla internată la Spitalul Județean de Urgență Slatina, a decedat într-unul din lifturile unității, care s-a blocat.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a fost sesizat luni cu privire la deces, iar poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările în care a avut loc evenimentul. Reprezentanţii IPJ Olt au anunțat că se fac investigaţii pentru ucidere din culpă.

ADVERTISING

Conform prefectului judeţului Olt, Mario De Mezzi, femeia era mama unei asistente şi era transferată de la etajul 5, la etajul 2, unde se află Secția ATI, pentru a fi intubată.

"Sâmbătă dimineaţă, o femeie a murit în liftul blocat din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Femeia era mama unei asistente şi trebuia dusă de la etajul 5 (neuro) la etajul 2 (terapie intensivă) pentru a fi intubată. Liftul s-a blocat între etajele 4 şi 5 şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, pacienta a decedat. Lifturile sunt un risc permanent pentru pacienţi şi cadre medicale.

Câţi oameni e nevoie să mai moară până când cineva sa o demită pe aceasta vătafă care-şi spune manager de spital? Ruşine, vătafilor!", a scris pe Facebook prefectul Mario De Mezzo.

ADVERTISING

Florin Augustin Popa, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a explicat ce s-a întâmplat. Potrivit acestuia, liftul care s-a blocat a fost verificat în urmă cu o lună, pe 15 noiembrie.

Medicul spune că pacienta avea multiple comorbidităţi şi că blocarea liftului nu are niciun fel de legătură cu faptul că femeia a făcut stop cardio-respirator imediat după ce s-a produs incidentul tehnic.

Bătrâna a fost dusă de o echipă medicală sâmbătă dimineaţă, de la etajul 5 la etajul 2, spre secţia de terapie intensivă. Cu pacienta au intrat în lift medicul de gardă, două infirmiere şi un asistent medical, spune directorul medical.

ADVERTISING

După aproximativ 3-5 minute de la blocarea liftului, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. Echipa medicală a făcut manevre de resuscitare pe toată perioada cât s-a aflat în lift, aproximativ 33 de minute, ajutată din exterior şi de medicul cardiolog de gardă, a explicat Popa.

"La 8 şi un minut s-a reuşit deblocarea liftului, la ora 8 şi 5 minute a fost declarat decesul de către medicul din terapie. Au apucat să iasă după 30 de minute, au continuat resuscitarea şi când au ieşit din lift, din momentul în care a stopat în lift şi până când s-a ajuns în terapie, când s-a declarat decesul, manevrele de resuscitare au fost continue, nu s-au întrerupt nici măcar o clipă. Dacă se întâmpla lucrul ăsta într-un salon, la fel se întâmpla. Din punct de vedere medical, nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că nu s-a procedat cum trebuie", a spus directorul medical.

"Am încercat să iau legătura cu familia pacientei, înţeleg că ei vor să o scutească de necropsie că au zis că nu au nicio urmă de îndoială, că nu au nicio problemă, ştiu că s-a procedat corect", adaugă dr Popa.

El a precizat că femeia nu a făcut stop cardio-respirator pentru că s-a blocat liftul, ci din cauza multiplelor boli pe care le avea: "Nu are legătură blocatul liftului cu ce s-a întâmplat cu pacienta. Ca gândire medicală, numai unui pacient care e claustrofob i se poate face rău în lift, dar vorbim de o pacientă care a mai fost transferată în terapie intensivă, care a mai fost plimbată cu liftul, din secţia Medicală în Neurologie, din Neurologie în Terapie, plus celelalte investigaţii care au fost făcute. Nu era o pacientă care să fie imobilizată cu căruciorul, cu parapareză, mobilizată mereu doar cu liftul."

"Am fost puţin acuzaţi pe nedrept că am vrut să ascundem cazul, cei de la DSP au fost informaţi de caz sâmbătă în jurul prânzului, de către conducerea spitalului şi totodată am şi transmis către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate - n.red.) evenimentul.

Doamna manager a dispus o verificare amplă a lifturilor, nu e un lucru de dorit şi nu ne dorim să se mai întâmple vreodată, din punct de vedere medical totul este conform protocoalelor, colegii de la DSP au venit atunci sâmbătă şi nu au constatat nicio neregulă", a mai spus directorul medical Augustin Popa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇