Alexandru Rafila, despre recordul de cazuri Covid: Trendul nu se va opri. Masca face și ea ce poate. Distanțarea este mai importantă

Alexandru Rafila, despre recordul de cazuri Covid: Trendul nu se va opri. Masca face și ea ce poate. Distanțarea este mai importantă

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a comentat recordul de cazuri noi de COVID-19 întregistrat joi, în România.

Acesta a susținut, la România TV, că nu există motive să sperăm că trendul acesta de creștere se va opri.

"Ne aflăm pe un trend crescător în ultima săptămână. Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că acest trend se va opri. Este evident ce se întâmplă în toată Europa... o creștere.

ADVERTISING

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă sistemul de sănătate din România este pregătit pentru o astfel de creștere a cazurilor”, a declarat Rafila.

El a precizat că analizând incidenta cumulată în ultimele 14 zile se observă creșterea ridicată.

„Noi avem undeva la 130 de cazuri la 100 de mii de locuitori. În jurul datei de 1 iulie aveam 12-14 cazuri. Numărul de cazuri s-a mărit de 10 ori. Am avut o creștere lentă, dar constantă.

ADVERTISING

În ultimele săptămâni am asistat la câteva schimbări majore: terminarea concediilor, reluarea activitâţilor economice, începerea scolii, alegerile. În momentul de față, rata de transmitere este supraunitară", a adăugat el.

Care este motivul

Alexandru Rafila consideră că mult mai importantă este distanțarea, acest lucru fiind mai bun decât purtarea măștii.

„Lucrul ăsta nu s-a întâmplat din cauza nerespectării regulilor. Au fost niște imagini de ieri în care erau multe persoane înghesuite la metrou. Masca face și ea ce poate. Distanțarea este mai importantă decât masca”, a punctat specialistul.

ADVERTISING

Testarea masiva a oamenilor sănătoși nu rezolvă problema

Acesta consideră că testarea masiva a oamenilor sănătoși nu rezolvă problema. Trebuie identificată persoana infectată și testate toate persoanele din jurul ei.

„Multe dintre direcțiile de sănătate sunt depașite. Am avut această vară la dispozitie și primul lucru care ar fi trebuit să constituie o preocupare era întătarirea sistemului de sănătate publică.

Se aștepta la nivelul Uniunii Europene ca în toamnă să avem o creștere a cazurilor, ceea ce s-a și întâmplat", a mai declarat Alexandru Rafila.

România a înregistrat, joi, prima zi cu peste 3.000 de cazuri noi de COVID. Autoritățile au raportat 3.130 de noi îmbolnăviri, după procesarea a 30.191 de teste.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇