Dan Barna: Mi se reproșează că n-am fost Liviu Dragnea. Orban e pragmatic, realitatea e diferită - Interviu video

Dan Barna: Mi se reproșează că n-am fost Liviu Dragnea. Orban e pragmatic, realitatea e diferită -   Interviu video

E foarte previzibil că viitoarea guvernare va fi USR-PLUS – PNL. Nu se pune problema unei guvernări cu PSD. Acceptăm ca parteneri în Guvern doar oameni integri și competenți. Orice derapaj  clasic de schimbat ”proștii lor” cu ”proștii noștri” sau invers se va lovi natural de opoziția colegilor noștri, afirmă copreședintele USR-PLUS, Dan Barna.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Dan Barna a arătat de ce rezultatul alianței la locale a fost bun și conform așteptărilor, iar pentru parlamentare previziunile sunt în jur de 18-20%.

Dan Barna a răspuns criticilor referitoare la alcătuirea listelor de candidați pentru parlamentare, explicând detaliat care e procedura internă.

Ca președinte de partid, de fapt, ce mi se reproșează mie în aceste zile este că n-am încălcat decizia Comisiei de Arbitraj să îl pun eu la loc pe listă pe colegul respectiv cu mâna. Dacă aș fi făcut asta, aș fi fost fix Liviu Dragnea.

Dan Barna și ultimul scandal din USR - interviu SpotMedia

Domnule președinte Dan Barna, 8,9% scor politic național pentru USR-PLUS la locale e bine?

13% dacă adunăm și locurile unde am făcut alianță. Este rezultatul pe care îl anticipam din sondaje. Știam că avem din start un handicap față de partidele mari, PSD și PNL, care, având structuri teritoriale, evident că porneau într-un singur tur cu un avantaj uriaș.

Pe de altă parte, localele au particularitatea că putându-se vota doar în fiecare localitate în parte, noi pierdeam din start și voturile diasporei, și voturile studenților, și voturile populației active, care în mod natural e pro USR-PLUS, dar nu are buletine în marile orașe unde lucrează.

ADVERTISING

Și la euro, și la alegerile prezidențiale era un 30%-40% care veneau doar pe liste suplimentare.

Pe acestea nu o să le aveți nici la parlamentare.

La parlamentare îți votează diaspora, îți votează studenții.

Dacă se duc acasă.

E adevărat. Dar între timp își vor mai fi făcut vize de flotant.

În plus, elementul cel mai important, neavând primari și consilieri, a fost și capacitatea de a activa electoratul, mai ales în condiții de pandemie, pentru că forța USR-PLUS stă în capacitatea de a vorbi cu oamenii în stradă.

Am adunat mereu semnăturile fizic, fără probleme, acum oamenii pot să intre și să semneze de acasă, din fața calculatorului pe usrplus.ro, COVID free ca să spun așa.

Privind în ansamblu, rezultatul e foarte bun pentru că am reușit să trasam această linie de la Vest la Est peste România: Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău. E ca o axă pe mijlocul României, plus Bucureștiul, pilonul principal, cu rezultatul foarte bun.

Este loc de o nouă clasă politică, este loc de un aer nou în politica românească, care e așteptat de 30 de ani și despre care oamenii ne vorbesc în piețe și pe stradă.

Primarii USR PLUS din principalele prașe și sectoare promit un suflu nou, fără rețele de corupție și pile. Ce s-a întâmplat este extraordinar, dar nu întâmplător

Cu un scor cu o cifră sunteți cel mai mare dintre partidele mici, nu?

N-aș pune asta. Sondajele ne dădeau un procent în jur de 10% și exact aceleași analize arata că la scorul politic pentru Parlament, în momentul de față, USR-PLUS este undeva la 18-20% .

În analiza respectivă am pus întrebarea "cine credeți că poate să facă reforme în România?" 73% -74% spuneau ”doar USR-PLUS”.

ADVERTISING

Când spuneți că ați câștigat Bucureștiul la ce vă referiți?

Candidatul susținut de noi, Nicușor Dan, a câștigat Primăria Generală, la sectoarele 1 și 2 candidații USR PLUS au obținut mandate, ceea ce confirmă din nou că deciziile Biroului Național al USR au fost cele corecte.

Numai că Nicușor Dan pare tot mai mult primarul liberal al Capitalei.

N-aș spune asta.

Apropiat de dl Orban, dar nu l-am mai văzut nici împreună cu Vlad Voiculescu de când s-a terminat campania.

În momentul de față, Nicușor Dan, fiind primarul Capitalei, este oarecum previzibilă o relație cât mai apropiată și cât mai funcțională cu Guvernul României, care în momentul de față e reprezentat de Ludovic Orban. Aici nu este nicio surpriză.

Dar el este în continuare candidatul susținut și de PNL, și de USR-PLUS, este candidatul al cărui proiect, Noul București, îl susținem împreună, deci n-aș trage concluzii pe bază de percepție și fotografii de pe stradă.

Nu e doar percepție. Întrebat dacă ia în calcul înscrierea în PNL, dl Dan a spus că nu exclude.

Evident, e un răspuns de politician. Faptul că Nicușor Dan a ajuns primarul Bucureștiului, reuşind să coalizeze în spatele lui dreapta unită, arată că tot acest efort de ani de zile și-a atins rezultatele, că a învățat care sunt mesajele și poziționările corecte pentru a coagula forțele de care era atâta nevoie pentru câștigarea Bucureștiului.

Vă simțiți mulțumit de faptul că fondatorul USR cochetează cu înscrierea în PNL?

Eu mă simt foarte mulțumit că fondatorul USR este primarul general al Capitalei din a treia încercare, după o luptă de ani de zile. Cred că e una din cele mai interesante povești de evoluție de carieră politică din administrația românească.

ADVERTISING

Mie îmi place să vorbesc despre cifre, victoria e victorie, e indubitabilă, dar un primar ales de aproximativ 15% dintre bucureștenii înscriși pe listele de vot și care s-a situat ca scor personal sub scorul însumat al formațiunilor care l-au susținut a obținut un rezultat puternic sau o victorie ușor chinuită?

Este un rezultat foarte bun. Asta se întâmplă în general cu candidații comuni care nu reușesc în mod previzil să adune electoratul total al fiecăreia dintre forțele care îi susțin.

Pentru că în fiecare tabără, și în USR-PLUS, și în PNL, sunt și oameni mai apropiați de puritatea principială a organizației respective, care consideră că nu contează rezultatul, trebuie mers cu candidat propriu și nu discutam nimic altceva.

Și, totuși, nu avem o problema de legitimitate cu acest 15% ?

Nici pe departe. Ăsta este efectul pervers pe care noi îl tot combatem în Parlament, al alegerilor într-un singur tur.

Elena Lasconi a luat 57 % într-un tur.

Da, dar Elena Lasconi… E o singură Elena Lasconi, ca să spun așa, și e la USR.

Și Nicușor Dan e un singur Nicușor Dan, povestea extraordinară pe care o avem după trei încercări.

Da, Elena Lasconi a convins comunitatea din Câmpulung să iasă la vot într-un număr fără precedent în istoria localității…

Exact la asta mă refeream că n-a reușit Nicușor Dan.

În București, unde ai forțele instituționale ale unui PSD de zeci de ani de zile, lupta a avut total în alte tranșee și de altă anvergură.

PMP își dorește un viceprimar în București. Cum gestionați acest lucru și o posibilă alianță cu PMP?

Fără îndoială eu am o foarte mare încredere în capacitatea de negociere a colegilor mei, și a lui Nicușor Dan, și a lui Vlad Voiculescu, cum am și în echipa PNL de consilieri, astfel încât vom vedea cum se va constitui această majoritate necesară pentru ca Nicușor Dan să își poată impune proiectele Noului București.

Deci nu excludeți o alianță cu PMP-ul?

Ceea ce excludem foarte clar este perspectiva de a avea exact acele persoane care timp de patru ani au votat umăr la umăr cu Gabriela Firea și echipa PSD, ca să nu folosesc un cuvânt mai greu.

Cu astfel de persoane evident că nu se poate face negociere pentru că miza acestui proiect, Noul București, înseamnă să scoatem PSD-ismul în tot ce înseamnă el în toate formele din administrația locală.

PNL este un partid din categoria celor vechi, cu metehne pe care USR-PLUS le-a combătut adesea. Credeți că un primar independent, cel puțin în acte, va reuși să facă față unei eventuale intenții a PNL de a schimba o clientelă cu altă clientelă?

Asta e povestea colaborării mai largi cu PNL la aceste alegeri locale. Acolo unde s-au prezentat candidați integri, cu care nu iți e rușine să mergi pe stradă, și asta a fost situația candidaților unici pe sectoare la București, a fost posibilă o astfel de colaborare.

În locuri ca Timișoara, Arad, Alba Iulia sau Brașov, unde practic aveam exact ceea ce spuneți, vechile metehne, doar că de culoare galbenă, am avut o competiție corectă, deschisă și în aceste orașe în mod particular am și castigat, locuitorii transmițând mesajul că e nevoie de o schimbare și asumând propunerea USR-PLUS.

Deci, având în vedere că Nicușor Dan, după cum spuneați dvs, are nevoie de susținerea Guvernului, aveți vreo garanție că nu va ceda?

Da, pentru că în același timp are nevoie și de susținerea majorității celui mai mare grup de consilieri din majoritatea cu care va putea să administreze Bucureștiul.

Orice derapaj clasic de schimbat ”proștii lor” cu ”proștii noștri” sau invers se va lovi natural de opoziția colegilor noștri.

Sunt așteptări uriașe în București de la administrația Nicușor Dan, USR-PLUS, PNL, care vin după o perioadă de chinuială, de patru ani de Gabriela Firea, în care oamenii au văzut că promisiunile de varianta Voluntari-Pandele-Firea au fost doar niste gogoși.

Este legitimă această așteptare a oamenilor: ”Băi, în sfârșit, a venit USR-PLUS la guvernare, nene, acuma' s-au schimbat niște lucruri!”

În momentul în care noi am ceda și am face pe mica combinologie, ne-am pierde toată credibilitatea. Asta este de fapt atuul principal pe care îl are în momentul de față USR-PLUS, în România.

Deci considerați că USR-PLUS este la guvernare în București?

Este…face parte din majoritate. Percepția publică asta este.

Deci vă asumați să decontați sau să contabilizați, după caz, mandatul lui Nicușor Dan?

Categoric da, ne așteptăm să fim parte din schimbarea de care va avea parte Bucureștiul, cu bunele și, sper, foarte puținele rele, dacă o fi cazul.

Doamna Ciceală va fi City Manger, după cum se vorbește?

Aceasta este decizia lui Nicușor Dan.

Credeți că vor fi parlamentare pe 6 decembrie, în condițiile recordurilor Covid?

În măsura în care reușim să păstrăm cifrele acestea ale impactului pandemiei într-o zonă în care sistemul medical poate să facă față, alegerile ar trebui să se desfășoare pe 6 decembrie.

Ce înseamnă o zonă în care sistemul să facă față?

O zonă în care oamenii mai au locuri în spital, o zonă în care sistemul medical se adaptează și avem paturi suficiente.

În momentul în care lucrurile vor scăpa de sub control, evident, perspectiva amânării alegerilor devine una realistă.

Soluția însă este una pe care noi am propus-o și la locale, alegeri în două zile.

Ca să facem alegeri trebuie să avem liste de candidați. Și mai ales în USR facerea lor este ca un scandal într-o familie italiană, în care zboară geamantane pe geam, toată lumea țipă. Acuzațiile principale sunt la dumneavoastră, că încercați să impuneți niște oameni și să scăpați de indezirabili.

Că toate scandalurile se sparg în capul meu este destul de firesc. Am învățat în anii aceștia să fac față la aceste presiuni sau valuri de emoție.

Mă aștept ca în fiecare zi și de acum încolo să fie alte și alte valuri de emoție pe un subiect sau altul, tocmai pentru că eu nu am posibilitatea să pun oamenii cu mâna, să zic, parlamentarii sunt: Georgel, Ionel și Laura. Eu nu am instrumentul ăsta deloc, și când spun deloc e literal deloc.

Au fost acuzații că Dan Barna a intervenit, a schimbat, a modificat, a îndoit reguli, și alte lucruri. Sunt exact aceleași reguli din 2016. Sunt exact aceleași reguli prin care au fost aleși parlamentarii pe care îi avem în prezent. Nu am modificat niciuna din reguli să îmi impun vreo dorință personală.

Filialele își aleg candidați, există două filtre stabilite în partid, Comisie de Arbitraj și Biroul Național, pentru a fi validați. Să ne asigurăm că nu se mai repetă, spun asta acum cu experiență contrafactuală, o situație cum a fost colegul Dohotaru, care a venit și acum este un frumos sprijin al PSD-ului.

Comisia de Arbitraj este aleasă independent de congres, individual, fiecare, om cu om. Nu i-am pus eu cu mâna.

Acești colegi trebuie să dea două avize candidaților. Un aviz pe integritate și un aviz pe oportunitate politică. Cu aceste avize, candidații vin la Biroul Național unde primesc validarea finală, de a fi sau nu candidați ai partidului la alegerile parlamentare. Ăsta e mecanismul.

Pe parcursul mecanismului eu nu pot interveni să spun: ”domne’, puneți pe X sau pe Y!”

În situația colegului de la diaspora, pentru care este emoția acestor…

…Votat de 1.000 de oameni să fie candidat.

În fiecare filială votează între 200-1000, depinde câți membri are filiala respectivă.

Un alt element important, regulile acestea au fost cunoscute și acceptate de toți candidații de la început. Toată lumea știa că după ce va fi ales va trebui să fie validat de Comisia de Arbitraj și apoi de Biroul Național.

În situația acestui coleg, Comisia de Arbitraj, cu o majoritate de 7-4 pe integritate și de 8-3 pe chestiune politică, i-a acordat aviz negativ. Deci nu l-au validat.

Este decizia acestei Comisii care a fost transmisă Biroului Național. În statutul nostru e foarte clar: avizul Comisiei de Arbitraj pe integritate e obligatoriu.

Ca președinte de partid, de fapt, ce mi se reproșează mie în aceste zile este că n-am încălcat decizia Comisiei de Arbitraj să îl pun eu la loc pe listă pe colegul respectiv cu mâna. Dacă aș fi făcut asta aș fi fost fix Liviu Dragnea.

Din momentul ăla aruncam tot USR-ul la coș, pentru că dacă nu ne respectăm regulile instituționale totul e glumă.

Că decizia era corectă sau nu, asta se poate discuta și se discută și în Comisia de Arbitraj, se discută și în partid și de fapt asta e emoția.

Voi continua să am această poziție, de a respecta instituțiile și deciziile interne ale organizației. Pentru că, dacă eu le încalc, atunci suntem un grup de prieteni care pretind că fac politică.

Ce rol au delegații în alegerea candidaților?

Mecanismul de alegere stabilit în 2016 în statut e următorul: membrii fiecărei filiale votează un număr de delegați, în funcție de rezultatul electoral, care delegați votează candidații.

Deci candidații nu sunt votați direct de fiecare membru, ci e un vot intermediat. Acuzațiile, mai ales la București, sunt că alegerea delegaților ar fi fost dirijată, inclusiv prin faptul că unii membri nu au primit linkul necesar pentru votarea online a delegaților.

La București avem 170-180 de candidați pentru cele 16-20 de locuri pe care le va obține USR-PLUS. 160 de oameni vor fi foarte nemulțumiți în zilele următoare și vor invoca diverse supărări.

Regula cu delegații e din 2016, de la crearea partidului, nimeni nu și-a pus problema să o modifice. Partidul crescând, normal că se pune problema dacă actualul mecanism de vot este corect sau nu.

Delegații sunt aleși prin vot majoritar. Dacă un coleg nu și-a găsit un mail, putea ca în perioada de votare să reacționeze la comisia electorală din fiecare filială, care trebuie să rezolve probleme tehnice.

Au existat asemenea reclamații?

Nu stiu, chiar nu sunt implicat în procesul electoral. Mecanismul e clar, regulile erau cunoscute.

Habar nu am cine vor fi parlamentari. La București sunt 180 de oameni care trebuie să convingă cei aproape 200 de delegați.

Și, totuși, vă contestă inclusiv dl Coliban, una dintre vedetele partidului după victoria de la Brașov.

Eu nu am văzut o contestare, ci un punct de vedere diferit în privința invalidării de la diaspora. Înțeleg emoția, fiind prima invalidare, unii colegi nici nu citiseră statutul.

Acestea sunt dureri de creștere ale organizațiilor. Eu, ca președinte de partid, trebuie să țin cu dinții de respectarea cadrului statutar.

Există și punct de vedere: ”hai să mai închidem un ochi, să mai sărim regulile!” Nu putem face asta pentru că mesajul USR-PLUS era de legalitate și respectare a normei. Daca le-aș îndoi, totul ar deveni ridicol.

Vă temeți de o fractură?

Nici pe departe. Fiecare vrea acum, cumva legitim, să puncteze, vom avea într-o săptămână și jumătate lista finală de candidați USR-PLUS, se va merge mai departe, unii vor fi mulțumiți, alții nemulțumiți, ține de maturitatea politică a fiecăruia dintre noi.

La parlamentare ați spus că vă propuneți 18-20%…

…Acestea sunt procentele din analizele făcute, eu sper să fie chiar mai mult.

Vreți să intrați la guvernare?

Fară îndoială, dacă voturile ne vor îndreptăți, vom face parte din viitoarea guvernare. Avem propunerea de premier, Dacian Cioloș, o susținem, dar ea trebuie să se bazeze pe un rezultat electoral care să o confirme.

În acești 4 ani am învățat politică, pentru că, o recunosc franc, au fost momente când s-a mai încercat să ni se lege șireturile, uneori ne-am prins, uneori ne-am luat-o peste ochi.

Ca oameni tineri veniți în politică, a trebuit să învățam ca în basme cât alții în 20.

Un asemenea moment a fost când nu ați intrat la guvernare anul trecut în noiembrie?

A fost o greșeală de exprimare a mea când ceea ce am spus a fost că USR cu 9% nu poate rezolva criza din România, iar ceea ce s-a rostoglit a fost că USR-ului nu-i pasă de criza din România.

A fost o chestie tăiată, dar e vina mea că a existat fraza care a putut fi tăiată.

Dar niciun moment nu a existat o propunere ca USR să intre la guvernare. E o știre falsă că noi i-am refuzat să intrăm la guvernare, deși ne-ar fi invitat cineva. Noi am exprimat o poziționare pe care o discutasem cu liderii partidului, dar puteam să nu o exprimăm.

În ce formulă vă vedeți la guvernare după alegeri?

Proiectiv, e foarte previzibil că viitoarea guvernare va fi USR-PLUS - PNL.

Dar ați accepta să guvernați și alaturi de UDMR și PMP, de exemplu?

Sunt decizii pe care le vom lua în funcție de rezultatele concrete ale scrutinului. Obiectivul nostru e ca USR-PLUS să aibă un rezultat cât mai consistent, deci să nu depindă decât în foarte mică măsură de alte forțe politice.

Modificarea Constituției e un obiectiv pentru care e însă nevoie de PSD.

Nu se pune problema unei guvernări cu PSD.

Dar e nevoie de doi pentru un tango. Vi se pare că dl Orban vă dorește la guvernare după alegeri?

Am înțeles că dl Orban e un premier și un politician foarte pragmatic. Cum nici PNL, nici USR-PLUS nu pot guverna singure, cum și-ar dori, e posibil să trebuiască să facem o coaliție care e gândită, din zona noastră, pe proiecte și angajamente: 3 luni, 6 luni, 9 luni.

Dacă intrăm în logica: tu - doi secretari de stat, eu - un ministru dincolo, nu vom ajunge nicăieri.

Soluția este că atunci când ne vom așeza la masă și vom discuta formula de guvernare, în funcție de ce vor decide românii, să asumăm niște proiecte clare: asta facem în 3 luni, asta în 6 și atunci vom avea rezultatele pe care România le așteaptă.

Există o declarație a dlui Orban, făcută, ce-i drept, la o întâlnire a PPE, care spune că preferă să facă alianță cu PMP și UDMR și doar dacă nu-i ajunge va căuta și alți aliați.

De aceea, am spus că dl Orban e foarte pragmatic. A făcut o fotografie: dorința ar fi să guvernăm singuri sau cu partide mici. Realitatea arată diferit.

Spuneți că reprezentați noul val, noua politică. Iar PNL e vechea politică cu zone nefrecventabile. Cum poate funcționa coerent, cu toate rotițele legate, o asemenea combinație?

Pe criterii de integritate și pe obiective.

Vă vedeți la masa Guvernului cu “Grindă”, Bode și Anisie?

Discuțiile pe care le avem la momentul de față: Dan Barna, Dacian Cioloș, Ludovic Orban. De aici pleacă discuția, tot ce urmează ține de criterii de integritate, profesionalism și proiecte concrete.

Deci înțeleg că răspunsul la întrebarea mea e ”nu”.

Răspunsul nu e clar. Discuțiile pentru următoarea guvernare vor fi între Ludovic Orban, Dan Barna și Dacian Cioloș. De aici plecăm cu principiile de care am vorbit.

Dacă proiectul e pe masă, iar oamenii aleși sunt integri și competenți, poți obține rezultate.

Deci nu veți accepta ca parteneri în Guvern decât oameni integri și competenți?

Categoric, da.

USR PLUS a depus lista candidaților din diaspora pentru alegerile parlamentare

Orban, despre amânarea alegerilor până în 14 martie: Va genera consecințe negative. Parlamentul e dominat de un PSD înclinat să facă rău României

Ciolacu, despre proiectul de amânare a parlamentarelor: Momentan nu e supus la vot. Vedem în funcţie de evoluţia pandemiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇