Închiderea şcolilor din cauza Covid-19 va reduce veniturile câştigate de copii când vor deveni adulţi

Închiderea şcolilor din cauza Covid-19 va reduce veniturile câştigate de copii când vor deveni adulţi

Copiii care nu au putut merge la şcoală din cauza pandemiei este posibil să suporte consecinţele timp de mai mulţi ani, inclusiv prin câştiguri mai mici când devin adulți, arată un studiu publicat de centrul de cercetare VoxEU, transmite Bloomberg.

Studiul utilizează un model de calcul care arată că în cazul copiilor care nu au putut merge la şcoală în primii ani ai copilăriei, din cauza pandemiei, ponderea celor fără o diplomă de studii universitare scade cu 2,6%, iar proporţia celor care abandonează liceul creşte cu 4,1%. Pe termen lung, aceştia riscă o diminuare medie salarială cu 1%.

Copiii suferă şi ca urmare a veniturilor pierdute de părinţi în perioada crizei coronavirusului, susţin economiştii Nicola Fuchs-Schundeln, Dirk Krueger, Alexander Ludwig şi Irina Popova.

ADVERTISING

Cu toate acestea, incapacitatea copiilor de a merge la şcoală este responsabilă pentru 90% din veniturile pierdute.

"Închiderea şcolilor şi grădiniţelor sunt măsuri cu costuri potenţiale foarte mari. Ele au consecinţe negative semnificative pe termen lung asupra capitalului uman şi bunăstării copiilor afectaţi, în special pentru cei care provin din medii dezavantajate socio-economic", susţin autorii studiului.

ADVERTISING

Şcolile din Europa şi SUA au fost închise ca răspuns la valul iniţial de pandemie Covid-19. Chiar dacă în multe cazuri orele au fost mutate pe Internet, pentru a compensa închiderea şcolilor, un studiu efectuat de universitatea UCL din Londra a descoperit că o cincime din copii din Marea Britanie nu au făcut teme acasă.

Mai multe ţări europene au introdus recent noi restricţii pentru a opri răspândirea virusului, însă de data aceasta şcolile au rămas, în mare parte, deschise.

ADVERTISING

"Această reducere a acumulării de capital uman este posibil să încetinească perspectivele de creştere pe termen lung ale ţărilor, în special în cazul celor ale căror economii au o utilizare intensivă a capitalului uman, cum sunt SUA şi Europa", susţin autorii studiului VoxEU.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇