Premierul Ludovic Orban a vorbit, din nou, despre decizia de a închide școlile din întreaga țară, din cauza pandemiei, în condițiile în care alte state eruopene fac fix invers. Lasă școlile deschise, dar impun restricții mai dure pentru cetățeni.
”Pe primul loc este sănătatea copiilor noștri și a familiilor copiilor noștri”, a răspuns Orban, întrebat, luni, de ce au fost suspendate cursurile fizice în toate unitățile de învățământ.
O jurnalistă a intervenit și i-a spus că nu sunt date care să arate că prezența fizică la școală a dus la creșterea numărului de cazuri. Prim-ministrul a contrazis-o:
Ba sunt date, dar nu prezența la școală. Aici nu este vorba despre prezența la școală. La școală, sub supravegherea cadrelor didactice, este evident că riscul de răspândire este mai mic. Deci este vorba de celelalte activități în care copiii, adolescenții nu sunt în interiorul școlii, nu sunt sub supravegherea părinților și riscul de transmitere crește.
Ludovic Orban
Nu se respectă regulile în transportul în comun
De asemenea, premierul a evocat și problema mijloacelor de transport în comun cu ajutorul cărora elevii ajung la unitățile școlare.
În plus, este vorba și despre modul în care se efectuează transportul în interiorul localității, dar și transportul intrajudețean, așa zisele navete, pentru că acolo Consiliile Județene nu au impus firmelor care au licență să respecte regulile de protecție și sunt chiar județe în care nici măcar nu vor să asigure gratuitatea transportului.
Ludovic Orban
În fine, premierul a spus că suspendarea cursurilor fizice este doar pentru o ”perioadă de timp”.
De asemenea, noi am considerat că o perioadă de timp este bine să fie suspendate cursurile, să se organizeze online. Sigur, am cerut Ministerului Educației, inspectoratelor școlare, să se asigure că școlile, profesorii predau online și asigură continuitatea în procesul educațional.
Ce spune despre after school-uri
Întrebat dacă măsura nu ar fi trebuit aplicată și pentru after school-uri, care au rămas deschise, deşi se ajunge la ele tot cu transport în comun şi copiii stau chiar mai mult acolo, iată ce a replicat Orban:
În cazul after school-urilor... De exemplu, la școli ești obligat să te duci, pe când la after school nu e obligat nimeni să se ducă. În plus, after school-urile sunt în afara procesului educațional, nu fac parte din activitatea educațională, din zona de reglementare a învățământului. În plus, din datele pe care le avem, în after school-uri nu a existat un număr semnificativ de infectări.
Amintim că, începând de azi, toate școlile și grădinițele din țară se închid, indiferent de rata de infectare, după cum a anunțat vineri secretarul de stat Raed Arafat.
El a precizat atunci că rămân deschise creșele și after school-urile, chiar dacă CNSU a propus ca și acestea să se închidă.
Detalii aici - Creșele și after school-urile rămân deschise, deşi Comitetul Național pentru Situații de Urgență le voia închise de luni
Cifrele pandemiei
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat, duminică, 6.752 de noi infectări cu coronavirus.
Așadar, am ajuns la un total de 303.751 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei.
Totodată, bilanțul deceselor a ajuns la 7.879, cu cele 86 de morți anunțate duminică.
În spitalele COVID, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.295. La ATI erau internaţi 1.056 de pacienţi, un nou record.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: