Un spray nazal ne-ar putea proteja de COVID-19 timp de 24 de ore de la aplicare

Un spray nazal ne-ar putea proteja de COVID-19 timp de 24 de ore de la aplicare

Un vaccin COVID-19 este aproape universal văzut ca singura noastră speranţă de a reveni la o viaţă cât de cât normală. El va avea însă limitele sale, preconizându-se că distribuţia în rândul comunităţilor cu venituri mici, în rândul comunităţilor izolate şi în regiunile rurale va întâmpina dificultăţi.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii de la Universitatea Columbia încearcă să vină cu o soluţie mai accesibilă, sub forma unui spray nazal, care, până acum doar în urma testelor pe animale şi pe un model 3D al plămânilor umani, s-a dovedit eficient în prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus. Efectul ar fi unul imediat şi ar dura cel puţin 24 de ore.

ADVERTISING

Spray-ul conţine o soluţie pe bază de lipide şi peptide, care împiedică pătrunderea virusului în celulele gazdă.

Costurile de producţie sunt mici, soluţia are un termen de valabilitate mare şi nu necesită refrigerare, ceea ce o diferenţiază de alte soluţii antivirale dezvoltate în prezent, susţin cercetătorii.  

Spray-ul a fost testat pe dihori, ai căror plămâni sunt similari cu plămânii umani şi care se infectează foarte uşor cu SARS-CoV-2. În cadrul experimentelor, animale tratate cu acest spray au fost ţinute timp de 24 de ore împreună cu un animal infectat. Niciunul dintre animalele tratate nu s-a îmbolnavit, încărcătura lor virală fiind zero la finalul perioadei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Înainte ca spray-ul să poată fi pus la dispoziţia publicului larg, va fi desigur nevoie să fie efectuate teste clinice, cercetătorii exprimându-si intenţia de a accelera acest proces.

Citeşte şi: O companie lucrează la un spray nazal care ar putea elimina noul coronavirus din organism

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇