Chiar dacă este îngrijorată de "explozia" de cazuri din Europa, OMS cere ca şcolile să rămână deschise: "Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza Covid-19"

Europa cunoaşte în prezent o „explozie” a numărului de cazuri de Covid-19 şi nu trebuie să relaxeze eforturile contra pandemiei, a avertizat joi directorul filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie AFP.

Instituţia solicită statelor să ia măsuri „ţintite şi proporţionate” pentru a opri creşterea cazurilor şi a mortalităţii, dar crede că şcolile trebuie să rămâne deschise „până la capăt” şi să nu fie închise decât ca ultim resort, a declarat Hans Kluge într-un interviu pentru AFP. 

"Observăm o explozie" a infecţiilor cu "un milion de noi cazuri în doar câteva zile" în Europa şi vedem "încet încet creşterea mortalităţii", a subliniat Hans Kluge. 

Germania raportează un nou record zilnic de aproape 20.000 de cazuri de Covid

Europa depășește 10 milioane de cazuri de COVID-19 (Bilanț Reuters)

"Nu putem să ne relaxăm" şi "asta va fi o perioadă puţin dificilă, trebuie să fim oneşti", a prevenit el. 

Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări între care Rusia, a înregistrat mai mult de 11,8 milioane de cazuri şi aproape 295.000 de morţi de la începutul pandemiei. 

În ultimele şapte zile, aproape 1,8 milioane de noi cazuri au fost înregistrate, precum şi 19.500 de morţi.                

Potrivit estimărilor OMS, "cu purtarea generalizată a măştii şi un control strict al adunărilor, putem să salvăm 261.000 de vieţi de acum şi până în februarie în Europa". 

"Status quo-ul nu este o opţiune" şi organizaţia ONU solicită statelor măsuri "ţinţite şi proporţionale". 

Dar şcolile trebuie să rămână deschise "până la capăt" şi să fie închise doar ca ultimă soluţie, estimează el. 

"Nu există motiv pentru care să putem spune că şcolile sunt vectori principali de transmitere", a afirmat medicul. "Trebuie să menţinem şcolile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza Covid-19", a pledat e. 

Au explodat infecţiile cu Covid la copii după începerea şcolii? Datele INSP arată că procentul de îmbolnăviri a crescut nesemnificativ la tinerii sub 19 ani

2.500 de școli funcționează în scenariul roșu. Aproape 400 au avut cazuri de COVID


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇