Greva continuă. Profesorii refuză să semneze acordul girat de Iohannis. Apare pe surse o nouă ofertă

Greva continuă. Profesorii refuză să semneze acordul girat de Iohannis. Apare pe surse o nouă ofertă

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar anunţă că greva va continua, întrucât membrii consultaţi au refuzat să semneze vreun acord, chiar dacă ar fi girat şi de preşedintele Klaus Iohannis.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret», în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de preşedintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere.

ADVERTISING

Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis federaţiile, miercuri, într-un comunicat de presă comun.

Sindicaliştii din Educaţie solicită o majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic).

ADVERTISING

Noua ofertă pentru Educaţie

Oferta coaliţiei pentru sindicatele din Educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2024, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Între timp a început întâlnirea de la Cotroceni a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei, la care nu sunt prezenţi şi sindicaliştii din Educaţie.

Pachetul de măsuri pe care coaliţia îl propune şi preşedintele îl garantează ia în calcul o majorare a salariilor profesorilor, în raport cu salariul minim. Majorarea nu va fi aplicată doar profesorilor debutanţi, ci tuturor cadrelor didactice.

ADVERTISING

Potrivit propunerii, din 2024 se va acorda un procent de mărire de 25-30%, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani. Astfel, salariul debutantului ar ajunge la ceea ce solicită în prezent sindicatele.

Liderii sindicali au avut marţi întâlniri şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Iohannis, declarându-se nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor.

Iată filmul zilei de marți în criza din Educaţie - Profesorii au protestat în toată țara. Nici Guvernul, nici Iohannis nu i-au convins să oprească greva: „Nu cedăm! Demisia!” (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇