Directorul Colegiului I.L. Caragiale: Dacă greva nu produce efecte benefice pentru profesori, prăbușirea sistemului de învățământ se va accelera masiv

Directorul Colegiului I.L. Caragiale: Dacă greva nu produce efecte benefice pentru profesori, prăbușirea sistemului de învățământ se va accelera masiv

Directorul Colegiului I L Caragiale, Andreia Bodea, consideră că, dacă greva nu va produce nişte efecte benefice pentru această categorie profesională, prăbuşirea sistemului de învăţământ se va accelera masiv.

Directorul a afirmat că la ea în școală, din 80 de profesori, 72 sunt în grevă, dar din fericire înscrierile elevilor pentru examenul de bacalaureat nu le-au făcut profesorii, ci secretarele, care nu sunt în grevă.

Andreia Bodea a arătat că „se poate ajunge la o situaţie pe care nu şi-o doreşte nimeni, la decalarea examenelor naţionale, bacalaureat, evaluarea naţională”. 

„Trebuie îndeplinite succesiv nişte condiţii, înscrierea la bacalaureat până săptămâna viitoare. Problema este că aceşti elevi trebuie să aibă situaţia şcolară încheiată şi validată în Consiliul Profesoral, iar acest lucru nu se poate face dacă profesorii sunt în grevă. Un 10 iunie, şi gândiţi-vă câte zile libere sunt la mijloc, este o dată limită la care eventual să prelungesc lucrurile şi pot fi declaraţi absolvenţi de liceu şi să intre în bacalaureat”, a arătat directorul colegiului, la Prima News. 

ADVERTISING

Ea a mai spus: „Această grevă ori se va sfârşi, în punctul în care rezilienţa profesorilor a ajuns la final, dar nu cred în suspendăm greva o zi pentru că ideea însăşi a acestei greve este să forţeze. Nu cred că momentul este întâmplător ales, probabil că liderii sindicali l-au ales pentru a forţa o decizie şi o modificare care pare că nu mai vine”. 

Andreia Bodea a recunoscut că este o presiune psihologică şi morală pe profesori și a criticat ipocrizia guvernanților: „Dacă iubesc copiii şi elevii atât de mult, de ce alocaţia de stat este atât de mică. De ce lor nu le pasă de aceşti copii?”.

ADVERTISING

Despre solicitările profesorilor, directoarea a arătat că „vocaţie nu înseamnă să îi aduci pe nişte oameni în punctul de a trăi sub o limită a decenţei şi a demnităţii, pe unii dintre ei”.

„Vom vedea cât de rezilienţi vor fi. (..) Ce pot să vă spun este că sentimentul meu este că, dacă această grevă nu va produce nişte efecte benefice pentru această categorie profesională, prăbuşirea sistemului de învăţământ se va accelera masiv”, a afirmat Andreia Bodea. 

Presiunea există din partea elevilor şi părinţilor.

„Normal că există. La cine să se plângă? Copiii ăştia au investit într-un vis, care nu se spulberă acum din cauza noastră, ci din cauza unui sistem care se prăbuşeşte. Bineînţeles că îi înţeleg de ce vin la mine, unde să se ducă? Se duc cu disperare la primul om care le iese în faţă, care este directorul, dirigintele, căci nu au acces acolo unde ar trebui să se ducă.

ADVERTISING

Îi înţeleg mie în sută şi mă simt prost, şi jenată, stânjenită şi plec capul, deşi eu personal nu am nicio vină. Nu am nicio vină, dar trebuie să le dau nişte răspunsuri. I-am văzut la balul de absolvire, sunt anxioşi, sunt temători, copii pe care îi cunosc de opt ani de zile, din clasa a 5-a, se vede umbra pe figura lor şi e de înţeles. Copii care pleacă din ţară şi cei care rămân în ţară.

Atmosfera este apăsătoare, grea şi nu văd niciun semnal care să pară cât de cât că ne scoate din această situaţie pe noi toţi. Zilele curg, examenele se apropie, ca mâine trece 1 iunie şi ce le spun eu acestor copii? I-am dus opt ani, am ciocnit cu ei o cupă de şampanie şi acum ce să le spun? Că nu dau bacalaureatul? Sau că dau peste două săptămâni? Eu nu m-am pregătit pentru asta”, a mai declarat Andreia Bodea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇