Greva la faza de scrisori: Elevii îi cer premierului să pună capăt incertitudinii în prag de examene. Ciucă îi arată cu degetul pe profesori

Greva la faza de scrisori: Elevii îi cer premierului să pună capăt incertitudinii în prag de examene. Ciucă îi arată cu degetul pe profesori

Consiliul Naţional al Elevilor i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă primului ministru Nicolae Ciucă, în care îi cer să pună capăt haosului și incertitudinii, care îi afectează în primul rând pe elevii care trebuie să susţină examenele naţionale în acest an. Ei se solidarizează cu cadrele didactice și ăi transmit premierului că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. La scurt timp, premierul le-a răspuns, tot printr-o scrisoare, în care le spune că le împărtășește îngrijorările, dar cei care pot să pună capăt grevei sunt profesorii.

Ce i-au transmis elevii premierului Nicolae Ciucă

În scrisoarea deschisă, Consiliul Elevilor îi spun premierului că consideră actualele circumstanţe drept ”un capitol trist al educaţiei din România” și îi atrag atenția că elevii care anul acesta ar trebui să susţină examenele naţionale au deja o stare de neliniște, în condițiile în care săptămâna viitoare ar trebui să debuteze înscrierea la examenul de Bacalaureat.

ADVERTISING

”Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. «Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheţa anul şcolar?» - sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi de la declanşarea grevei. Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”; se arată în scrisoarea deschisă a Consiliului Elevilor.

Elevii mai spun că actuala situaţie este una ”de haos, de incertitudine” și cred că, ”fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.

Ei își arată susținerea față de profesori și cer soluționarea revendicărilor acestora. Mai mult, reprezentanții elevilor spun că dacă fără soluționarea revendicărilor, nu ar putea considera greva încheiată, chiar dacă profesorii ar reveni la clasă.

ADVERTISING

”Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs.

De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.

Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie.

Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului.

Ce și cum le-a răspuns premierul Ciucă

La scurt timp, premierul Nicolae Ciucă le-a răspuns elevilor tot printr-o scrisoare deschisă pe care o începe cu dragi elevi și în care îi asigură pe aceștia că le împărtășește îngrijorările, le spune că Educația este prioritate pentru guvern, dar că rezolvarea grevei este în mâna profesorilor.

ADVERTISING

„Către Consiliul Național al Elevilor. Dragi elevi, Coaliția legislativă și guvernamentală, Guvernul României și toate instituțiile cu atribuții în domeniul salarizării și al educației înțeleg importanța procesului educațional, pentru susținerea și finanțarea căruia continuăm să mărim resursele financiare necesare.

Ca Prim-ministru, așa cum am avut ocazia să vă transmit în cadrul întâlnirii cu reprezentanții părinților și elevilor, am angajat încă de la preluarea mandatului dialogul cu liderii sindicali din educație, cu ajutorul cărora am reușit, în ultimul an și jumătate, să facem progrese importante atât în majorarea veniturilor dascălilor, precum și în creșterea finanțărilor necesare Educației”, se arată în scrisoarea semnată de Nicolae Ciucă.

Premierul invocă banii din PNRR și de la buget alocați până acum Educației și le atrage atenția elevilor că aceștia „generează deja schimbări semnificative în bine”.

După care se solidarizează cu elevii și îi apreciază pentru că își susțin „cadrele didactice”

„Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj. Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă.

Educația este un pilon de bază al funcționării unei societăți și este prioritatea numărul 1 a programului de guvernare.

Apreciez și, totodată, mă bucură susținerea voastră față de cadrele didactice care vă formează la clasă. Acest lucru îmi confirmă, încă o dată, că dascălii din România se bucură de respectul vostru.

La rândul nostru, la nivelul Guvernului României, dorim să întărim respectul și aprecierea față de munca pe care o depune, zilnic, fiecare cadru didactic din țară. De aceea, așa cum am mai menționat, atât eu, în numele Guvernului pe care îl conduc, cât și colegii mei din aparatul executiv, dar și cei din Coaliție, ne vom asigura că munca unui cadru didactic va fi apreciată din toate punctele de vedere, inclusiv financiar”, adaugă premierul.

Scrisoarea premierului continuă cu un apel la cadrele didactice „să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar”.

„Știu că educația unui copil este de neprețuit și împreună vom face tot posibilul ca fiecare cadru didactic din țară să simtă că dedicarea de la clasă este respectată.

În ceea ce privește îngrijorarea privind susținerea examenelor de către elevii din anii terminali, înțelegem impactul unor eventuale întârzieri și facem tot posibilul ca ele să nu aibă loc. Orice revendicare nu poate și nu trebuie să aibă ca efect blocarea parcursului școlar al elevilor și aceasta este prioritatea pe care fiecare dintre noi trebuie să o înțeleagă și la a cărei rezolvare nu se poate ajunge decât prin dialog, rațiune și consecvență în decizii.

De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat. Viitorul elevilor este, acum, în mâinile fiecăruia dintre noi, cei care prin dialog suntem datori să depășim de îndată acest moment și să oferim copiilor accesul neîngrădit la educație”, încheie Ciucă.

Cadrele didactice și nedidactice sunt în grevă de luni.

Sindicatele din educație au anunțat, joi seara, că cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Guvernul a anunțat însă că nu va schimba oferta inițială făcută, că nu poate fi vorba de creșteri salariale, ci doar de acordarea unor prime, bani care să fie folosiți pentru cariera didactică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇